Nejmocnější muž Rumunska nastoupil do vězení. Expremiér Dragnea dostal trest za korupci

Rumunský nejvyšší soud v pondělí potvrdil prvoinstanční trest tři a půl roku vězení pro předsedu vládnoucí Sociálnědemokratické strany (PSD) Livia Dragneu, který čelil obviněním z podplácení a zneužití pravomocí. Verdikt je konečný a policie ho už několik hodin po vynesení rozsudku převezla do věznice. Podle agentury AP tak jde o další úder pro sociální demokraty po neúspěchu v evropských volbách a referendu o vládních justičních reformách. Rumunsko přitom v tomto pololetí předsedá celé EU. Nevládní organizace Transparency International ho ale řadí mezi nejzkorumpovanější členské státy EU.

Dragnea kromě nejvyššího stranického postu současně zastává funkci předsedy dolní komory parlamentu a je považován za nejmocnějšího muže v Rumunsku.

Soud mu nyní potvrdil trest v případu fiktivního zaměstnávání z doby, kdy stál v čele župy Teleorman. Tehdy nechal tamní úřad pro ochranu dětí fiktivně zaměstnávat, a tím pádem z veřejných peněz platit, dvě ženy, které přitom ve skutečnosti pracovaly pro jeho stranu PSD.  

List Adevarul na svém webu informoval, že Dragneu po vynesení rozsudku převezla policie přímo z domova do věznice Rahova na okraji hlavního města Bukurešti. Politik se při tom pokusil vyhnout kamerám a fotoaparátům, když novinářům dal předem vědět, že se k výkonu odebere dobrovolně, a navedl je na sledování jiného vozu.

Dragnea byl už v roce 2016 pravomocně odsouzen za volební podvody v souvislosti s referendem z roku 2012, které se týkalo odvolání tehdejšího prezidenta Traiana Basesca. Tento rozsudek mu zabránil stát se premiérem.

Voliči potopili PSD i její justiční reformy

V nedělních volbách do Evropského parlamentu (EP) utrpěla Dragneova strana značné ztráty a se ziskem více než 23,4 procenta hlasů skončila až druhá za opoziční Národní liberální stranou (PNL). Tu podpořilo bezmála 27 procent hlasujících voličů. Podpora PSD proti volbám do EP v roce 2014 klesla o více než 14 procentních bodů.

Ve srovnání s posledními parlamentními volbami z roku 2016, v nichž sociální demokraté zaznamenali drtivé vítězství se ziskem 45 procent, je pokles voličské přízně ještě markantnější. Hlasování provázela rekordní účast přes 49 procent voličů.

V souběžně konaném referendu iniciovaném prezidentem Klausem Iohannisem odmítlo 80 procent Rumunů kontroverzní opatření sociálnědemokratické vlády v oblasti justice, která vyvolaly vážné obavy o zachování principů právního státu v Rumunsku.

Nové zákony by znamenaly beztrestnost v některých korupčních případech

Změny trestních zákonů kritizovala opozice, občanská společnost i Evropská komise, která Rumunsku pohrozila zahájením řízení kvůli nedodržování unijních hodnot.

Jednou z přijatých změn je zkrácení promlčecí lhůty pro některé trestné činy. To by automaticky zastavilo řadu nyní otevřených případů. Další změny zahrnují nižší tresty za některé trestné činy a dekriminalizaci nedbalosti v práci.

Změny trestních zákonů by znamenaly beztrestnost v řadě aktuálních případů úplatkářství na vysoké úrovni. Opoziční politici se proto chystají tyto změny napadnout u ústavního soudu. Sociální demokraté tvrdí, že jejich návrhy mají za cíl sladit rumunské předpisy s normami EU. Jsou podle nich zaměřeny na zneužívání soudní moci.