Třetí dávku očkování proti covidu dostala zatím zhruba desetina lidí, jsou to hlavně zdravotníci

Události: Zájem o přeočkování proti covidu-19 (zdroj: ČT24)

Posilující dávku očkování proti covidu-19 dosud dostala zhruba desetina z těch, kteří už se přeočkovat mohou. Těm, co mají osm měsíců od dokončené vakcinace, kvůli tomu chodí informační SMS zprávy s nabídkou registrace. Přeočkování třetími dávkami v Česku oficiálně začalo minulé pondělí.

V Městské nemocnici Ostrava začali nejprve očkovat zdravotníky.  „Aktuální zájem je deset až patnáct lidí za den, a někdy v říjnu, za zhruba měsíc by mohla přibýt taky veřejnost, protože očkovat se dá až po osmi měsících poté, co máte za sebou druhou dávku,“ uvedla mluvčí nemocnice Andrea Vojkovská.

Nejvíc posilujících dávek zdravotníci zatím podali v Praze. K úternímu dni ji bylo přes osmnáct set. Nejméně to naopak bylo na Vysočině. Podle údajů ministerstva zdravotnictví jich bylo pouze deset.

„Máme dalších zhruba 2 700 rezervací, převážně jsou to zdravotníci. Velmi doporučuju posilující dávku seniorům, chronicky nemocným, zdravotníkům,“ řekl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO).

Celkově dostane v září informační SMS zprávu, a tím i možnost nechat se očkovat, kolem osmatřiceti tisíc lidí. Příští měsíc by to už mělo být kolem dvou set tisíc.

Očkovat pacienty posilujícími dávkami se chystá i řada praktických lékařů.  Vakcíny od společnosti Pfizer by měli mít praktičtí lékaři k dispozici podle ministra zdravotnictví nejpozději do poloviny příštího měsíce.

S tím, jak klesá tempo očkování, stoupá počet znehodnocených dávek. V září jich bylo kolem 25 tisíc, celkově jich pak je 33 tisíc. Třeba za úterý zdravotníci vykázali jen 583 očkování. Méně jich bylo jen 1. ledna.