Soudkyně žaluje stát. Tvrdí, že její plat roste pomaleji kvůli péči o dítě

Události: Ústavní soud znovu řeší platy soudců (zdroj: ČT24)

Ústavní soud se bude znovu zabývat platy soudců, tentokrát kvůli započítání mateřské a rodičovské. Pražská soudkyně žaluje stát, protože její plat roste pomaleji kvůli tomu, že pečovala o dítě. Vláda odmítá, že by šlo o diskriminaci a plánuje se u Ústavního soudu hájit. Soudkyně, která stát zažalovala, kvůli výjimce není ve třetím platovém stupni, ale ve druhém. Příští rok pro ni přitom výjimka přestane platit, rodičovská se jí započítá a poskočí rovnou o dva stupně výš.

Mladou právničku před čtyřmi lety jmenoval tehdejší prezident Miloš Zeman. Novopečená soudkyně však brzy po nástupu do funkce odešla na mateřskou a rodičovskou. Po návratu jí vedení soudu kvůli výjimce v zákoně snížilo plat o téměř osmnáct tisíc korun. Po státu se nyní domáhá doplacení pětatřiceti tisíc korun, informuje web ceska-justice.cz.

„Výjimka však nedopadá na všechny soudce, ale pouze na ty, kteří nastoupí mezi šestým a ukončeným osmým rokem praxe,“ napsala soudkyně Obvodního soudu pro Prahu 10 Jana Hustedová, která případ soudkyně z Obvodního soudu pro Prahu 4 řeší. Z takového důvodu je podle ní ustanovení diskriminační z důvodu věku.

Prezident Soudcovské unie Libor Vávra uznává, že zákon není „dovedně napsaný“. „Ono to nedopadá jenom na mateřské, ale obecně na začínající soudce, kde poměrně absurdním způsobem se započítává praxe – pro některé ano, pro některé ne,“ upřesnil.

Ústavní soud o platech

Ministr pro legislativu Michal Šalomoun (za Piráty) vzkázal, že nikdo není nucen vykonávat profesi soudce, pokud mu tato právní úprava nevyhovuje.

Podle Soudcovské unie je podobných žalob více. Všechny spory se nyní zastaví do doby, než rozhodne Ústavní soud. Ten už letos několik rozhodnutí o soudcovských platech vydal – zrušil dvojí zmrazení.

„Aby soudní moc byla nezávislá, musí být i přiměřeně materiálně zabezpečená,“ podotkl šéf Ústavního soudu Josef Baxa.

Ministerstvo spravedlnosti v červenci všem soudcům doplatilo rozdíl za celé první pololetí. Současně budou také začínající ženy a muži v talárech dostávat o šest a půl tisíce měsíčně víc. U těch zkušených bude rozdíl ještě větší.