Silvestrovské oslavy byly klidné, méně výjezdů hlásí z řady krajů hasiči, policisté i zdravotníci

Události: Silvestrovská noc v Česku (zdroj: ČT24)

Tisíce lidí přišly do centra Prahy přivítat nový rok. Oslavy silvestra byly klidné, policie ukládala pokuty za použití pyrotechniky, která je v centru hlavního města zakázaná a za potyčky zadržela devět lidí. Pražská záchranná služba ošetřila podle informací z brzkého pondělního rána osmadvacet lidí, třináct z nich převezla do zdravotnických zařízení. Klidnější silvestrovské oslavy než v předchozích letech byly letos podle dostupných informací i v Ostravě, středních Čechách či na Vysočině, srovnatelné s předchozími roky pak na jihu Moravy.

Na bezpečnostních opatřeních v hlavním městě se podílelo několik stovek policistů, obdobné množství jako v jiných letech. Letos se v ulicích vzhledem k nedávnému útoku střelce v budově Filozofické fakulty Univerzity Karlovy pohybovali i policisté s dlouhými zbraněmi.

Podle odhadu městské firmy Prague City Tourism dorazilo do hlavního města na silvestra devadesát tisíc návštěvníků, zejména z Německa a dalších sousedních zemí, Itálie, Španělska, Británie, ale také z USA.

V centru města záchranáři ošetřili 28 lidí, úrazů způsobených zábavní pyrotechnikou bylo sedm. „Celkově jsme zatím za noční službu řešili 45 případů, které více či méně souvisely s oslavami nového roku,“ uvedla na sociální síti X pražská záchranná služba v půl páté ráno. Hasiči v prvních 40 minutách letošního roku zasahovali u desítky požárů od pyrotechniky, a to včetně dvou požárů na balkóně.

„Během silvestrovských a novoročních oslav evidujeme v Praze do druhé hodiny ranní celkem 38 požárů od zábavní pyrotechniky. Je to méně než v loňském roce,“ informovali hasiči na síti X dvě hodiny po půlnoci. Ráno bilanci těchto požárů zvýšili na 46, loni to bylo o devět případů více, předloni o jedenáct více.

Klidnější v porovnání s předchozími lety byly silvestrovské oslavy v metropoli i podle policistů. Jejich mluvčí Eva Kropáčová v pondělí ráno uvedla, že policisté zadrželi v centru Prahy devět lidí za potyčky a že zasahovali také při pádu muže z vyšehradské skály.

„V průběhu silvestrovských oslav v Praze policisté přijali na tísňovou linku bezmála tisíc volání. Nejčastěji se jednalo o oznámení použití pyrotechniky v místě, kde to zakazuje vyhláška, dále byly oznamovány drobné požáry košů a kontejnerů,“ vypočítala Kropáčová. K potyčkám policisté vyjížděli i do domácností.

Silvestrovské oslavy v Brně
Zdroj: ČTK/Patrik Uhlíř

Také Vysočina či Ostrava hlásí klidnější oslavy

Ve srovnání s loňským rokem byly oslavy silvestra večer klidnější i v Brně. Městská policie zde řešila jeden vážnější incident. Krátce před desátou hodinou narazila hlídka při projížďce Rašínovou ulicí na mladíka, u nějž dechová zkouška odhalila 1,9 promile alkoholu v krvi. Záchranáři jej převezli do nemocnice, případ bude řešit státní policie, protože dotyčný je nezletilý.

„Kolem půl dvanácté přišlo množství lidí a začali odpalovat ohňostroje. Ve srovnání s loňským rokem bylo ran mnohem víc. Lidé odpalovali petardy, které nedělaly světelné efekty, jenom vydávaly rány,“ popsal dění v centru Brna hodinu po půlnoci redaktor ČT Šimon Švub.

Oslavy příchodu nového roku byly na jihu Moravy nakonec srovnatelné s předchozími roky. Mluvčí hasičů, záchranářů i policistů v pondělí ráno řekli, že počty výjezdů v noci odpovídaly průměru. Nejvíce problémů působili opilí lidé a zábavní pyrotechnika. Hlavní nápor případů přišel podle očekávání po půlnoci, žádné vážnější problémy ale nikde v kraji nebyly.

Odpalování amatérských ohňostrojů zaměstnalo také jihomoravské hasiče, kteří od nedělních 20:00 do pondělních čtyř hodin ráno zasahovali ve 24 případech, z toho u sedmnácti požárů. „Průměr z předchozích let je 19 případů, šlo tedy o průměrnou silvestrovskou noc, nejčastěji jsme řešili požáry odpadu, kontejnerů či popelnic nebo krabic od zábavní pyrotechniky. Škody jsou v desítkách tisíc, převážně na popelnicích a kontejnerech,“ vypočítal mluvčí hasičů Jan Dvořák.

Také oslavy v Ostravě se letos nesly v klidnějším duchu. „Lidí na Stodolní ulici je méně, i když místní podniky jsou plné. Je to zatím klidnější, než se čekalo. Hasiči v Moravskoslezském kraji evidují pouze dva incidenty, jeden z nich v souvislosti s pyrotechnikou, kdy museli v Kravařích řešit požár tújí,“ uvedla těsně před půlnocí redaktorka ČT Jana Drápelová.

Mluvčí moravskoslezské záchranky Lukáš Humpl ráno uvedl, že zdravotníci od půlnoci do šesté hodiny ošetřovali 116 pacientů, což byl proti běžným nocím víc než dvojnásobek. Sedm zásahů se týkalo odpalování zábavní pyrotechniky. „U pěti mužů se jednalo o lehká nebo středně těžká poranění. U dvanáctiletého chlapce a patnáctileté dívky o vážná poranění prstů rukou,“ popsal. Krajští policisté a hasiči i ostravští strážníci silvestrovskou noc označují za jednu z klidnějších.

Silvestrovská noc byla podle policie klidná i na Vysočině, nemusela řešit žádný problém se zábavní pyrotechnikou ani jinou mimořádnou událost. Hasiči vyjížděli od nedělního večera do pondělního rána k šesti požárům odpadů, trávy či krabic od pyrotechniky, vyplývá z přehledu jejich zásahů.

Méně výjezdů ve středních i východních Čechách

V Královéhradeckém kraji od silvestrovské půlnoci do pondělního rána hasiči zasahovali u devíti požárů způsobených zábavní pyrotechnikou. V Trutnově od pyrotechniky hořel zaparkovaný automobil, škoda činí 20 tisíc korun. Dále hasiči likvidovali požáry stromků, živých plotů, popelnic a zbytků pyrotechniky s celkovou škodou asi deset tisíc, shrnul mluvčí hasičů Radek Mencl. Celkem hasiči za neděli a prvních šest hodin Nového roku zaznamenali 32 událostí, což bylo o pět méně než ve stejném období před rokem.

Silvestrovské oslavy ve středních Čechách patřily počtem událostí ke klidnějším a obešly se bez vážných následků. Hasiči od nedělního rána do pondělních sedmi hodin zasahovali u 66 událostí, před rokem měli výjezdů 111. Od půlnoci letos zasahovali u 17 požárů, většinou popelnic a odpadu, po půlnoci vyjížděli také do Řepova na Mladoboleslavsku, kde hořela garáž u domu. Ten byl zcela zakouřený, polovina je ho nyní neobyvatelná. Záchranáři ošetřili tři lidi zraněné od zábavní pyrotechniky.

Jako velmi klidnou hodnotí silvestrovskou noc také záchranáři v Ústeckém kraji. Vyjeli ke třem pacientům s úrazy způsobenými zábavní pyrotechnikou. Dva dospělí utrpěli středně těžká zranění, jeden nezletilý se zranil vážně v obličeji. Loni v regionu zdravotníci ošetřili dvanáct lidí s tímto typem úrazu, tedy čtyřikrát víc.

Silvestrovské oslavy ve Zlínském kraji se obešly bez závažných potíží. Policisté ani hasiči se nemuseli zabývat žádnou mimořádnou událostí. Policie od půlnoci přijala více než 60 oznámení, což se nijak nevymyká z průměru předchozích let. Hasiči v regionu zaznamenali od půlnoci šest požárů. Čtyři z nich byly na Uherskohradišťsku, kde ve třech případech hořely popelnice a jednou pařez. Na Kroměřížsku je zaměstnaly hořící auto a také krabice od pyrotechniky.

Osm desítek výjezdů zaznamenali během silvestrovské noci záchranáři v Olomouckém kraji, po celý poslední den loňského roku to bylo celkem 203 výjezdů. Ve srovnání s předchozími lety byl jejich počet podstatně nižší, informovala mluvčí krajské záchranné služby Lucie Mikisková. Během této 24hodinové služby neřešili záchranáři ani jeden případ bezvědomí či popálenin, doplnila.

Jihočeská policie řešila od silvestrovské půlnoci do pondělního rána v souvislosti s oslavami asi 70 událostí včetně rušení nočního klidu a fyzických potyček. Evidovala také několik drobných požárů, řekl policejní mluvčí Milan Bajcura. Jihočeští hasiči o silvestrovské noci zasahovali u šesti požárů odpadu v kontejnerech, hasili také dutinu stromu v parku v Nových Hradech, lavičku ve Strakonicích nebo odpad ve stodole v Pořešíně. Požáry se obešly bez škod.

Záchranáři v Libereckém kraji měli o silvestrovské noci přes sto výjezdů, jeden senior přišel při odpalování pyrotechniky o dva prsty. Policisté zaznamenali sedm trestných činů, v jednom případě otec nožem zranil svého dospělého syna. Hasiči likvidovali jedenáct menších požárů, z toho jeden na univerzitních kolejích v Liberci. Podle záchranářů byla noc náročnější než před rokem, podle hasičů srovnatelná.

Na západě Čech méně závažných výjezdů

Jako relativně klidnou popisují letošní silvestrovskou noc hasiči i policisté v Karlovarském kraji. Policisté sice vyjížděli častěji než o té minulé, ale šlo spíše o drobnější události. Podobně i hasiči uvádějí, že noc na 1. ledna byla ve srovnání s jinými lety klidná. Ani tentokrát se ale neobešla bez výjezdů kvůli požárům z pyrotechniky. Podle záchranné služby byla aktuální silvestrovská noc srovnatelná s předchozími roky.

Záchranné složky v Plzeňském kraji mají za sebou jednu z nejrušnějších nocí roku. Přesto se obešla bez závažnějších událostí, zraněných nebylo mnoho. Hasiči se nejčastěji zabývali důsledky odpalování pyrotechniky, záchranáři vyjížděli k úrazům, které souvisely s požitím alkoholu. Největší škodu – 40 tisíc – napáchal požár dvou kontejnerů na tříděný odpad ve Zbirohu.

„Došlo ke třem zraněním od pyrotechniky, která vyžadovala převoz a další ošetření v nemocnici. Jedna žena pravděpodobně nešťastnou náhodou upadla na ohniště a utrpěla popáleniny, musela být letecky transportována na popáleninové centrum do Prahy,“ konstatovala mluvčí krajské záchranné služby Mária Svobodová.

Hasiči v Pardubickém kraji v souvislosti se silvestrovskými oslavami vyjížděli hlavně k požárům. V době kolem silvestrovské půlnoci zasahovali u pěti. Ve třech případech šlo o požár kontejneru s odpadem, ve zbylých dvou případech hořely keře a strom, uvedl na webu mluvčí hasičů Miroslav Polák. Množství zásahů dle něj bylo srovnatelné s jinými svátečními dny.