Prezident nejmenuje Šmardu ministrem kultury. Chce po Hamáčkovi nového kandidáta

Události: Prezident nejmenuje Šmardu ministrem kultury (zdroj: ČT24)

Prezident Miloš Zeman odmítl jmenovat Michala Šmardu ministrem kultury. Informoval o tom mluvčí Hradu Jiří Ovčáček. Podle prezidenta není Šmarda odborně kompetentní. Po šéfovi ČSSD Janu Hamáčkovi chce nového kandidáta. Premiér Andrej Babiš (ANO) vzkázal, že se po návratu z dovolené s Hamáčkem setká. Spor o nového ministra trvá čtvrt roku.

„Prezident republiky Miloš Zeman konstatoval, že pan Michal Šmarda se nikdy nezabýval problematikou české kultury. Z tohoto důvodu není odborně kompetentní pro výkon funkce ministra kultury České republiky,“ napsal v prohlášení mluvčí Ovčáček.

„Proto prezident republiky požádal předsedu ČSSD Jana Hamáčka, aby mu prostřednictvím předsedy vlády navrhl jiného kandidáta, splňujícího alespoň elementární odborné předpoklady,“ dodal.

Ovčáček neupřesnil, jaké kompetence by nový kandidát na ministra kultury měl mít. „Hamáček má možnost o nových jménech mluvit s prezidentem. Důležité je, aby spolu klíčoví činitelé hovořili, je to o jednání mezi čtyřma očima,“ řekl. Doplnil, že se nedomnívá, že vláda kvůli stanovisku prezidenta padne.

První reakce na oznámení prezidenta, že nejmenuje Michala Šmardu ministrem (zdroj: ČT24)

Prezident by měl jednat podle ústavy, reagoval Hamáček

Předseda sociální demokracie Hamáček v reakci uvedl, že Zeman by měl jednat podle ústavy. Ústava nezná možnost, že by prezident měl hodnotit odborné předpoklady kandidáta na ministra, dodal Hamáček.

„Pan prezident například v minulosti jmenoval Karlu Šlechtovou ministryní obrany a neměla v oblasti obrany žádné zkušenosti. Ministr musí být především dobrý manažer a to pan Šmarda jako úspěšný komunální politik být může,“ uvedl Hamáček.

Předseda sociální demokracie dodal, že Česká republika je parlamentní demokracií. „Za vládu odpovídá premiér a vybírá své ministry. Předsednictvo ČSSD navrhlo na ministra kultury Michala Šmardu, premiér Andrej Babiš (ANO) odeslal návrh na jmenování prezidentovi a ten by měl nyní postupovat podle ústavy,“ uvedl Hamáček. „My se nikoho jiného nominovat nechystáme,“ dodal.

Statutární místopředseda ČSSD Roman Onderka ČT řekl, že by měl premiér Andrej Babiš (ANO) podat kompetenční žalobu na prezidenta, nebo ho přimět, aby změnil názor na Šmardovo jmenování. Pokud by se to nestalo, měli by ministři ČSSD podle Onderky podat demise.

Premiér Babiš pro ČT uvedl, že stanovisko prezidenta bere na vědomí. „Hned po návratu z dovolené se setkám s předsedou ČSSD Janem Hamáčkem,“ dodal. Na dovolené je také Hamáček. Lídři koaličních stran by se proto mohli sejít příští týden.

Šmarda: Trochu jsem to čekal, moje důvěra v koalici je otřesena

Kandidát na ministra Šmarda zdůraznil, že situaci musí vyřešit právě premiér s předsedou ČSSD. „Asi jsem malinko předpokládal, že se něco takového může stát,“ prohlásil s tím, že nebude „zhoršovat situaci tím, že bych prezidenta hodnotil“. 

Doplnil, že jeho stanovisko se  nemění: „Pokud se ČSSD rozhodne nominovat mne, budu to respektovat a nebudu jí házet klacky pod nohy. Pokud si to rozmyslí, tak s tím nic nenadělám.“ Řekl také, že sociální demokracii už stažení své nominace nabízel, ta jeho krok ale odmítla. 

„Moje důvěra v koaliční projekt je dost otřesena, na druhou stranu to je už dlouho. Musíme zvážit, jestli to má pro nás smysl,“ řekl také s odkazem na vyjednávání o návrhu rozpočtu na příští rok, kde sociální demokraté žádají více, než kolik jim prozatím ministryně financí určila. Zdůraznil rovněž, že situace kolem jeho nominace ministrem neprospívá samotnému resortu kultury.

Odbornou způsobilost ministra má zpochybnit jeho strana, ne prezident, míní ústavní právník

Ústavní právník Jan Kysela míní, že prezident může odepřít jmenování ministra jen při právní překážce nebo kdyby navržený byl bezpečnostním rizikem. Argument odborné způsobilosti, se kterým Zeman přišel, podle Kysely může vznášet strana, která ministra nominuje, nebo premiér, nikoli hlava státu.

Podle Kysely se premiér Andrej Babiš (ANO) může bránit prezidentovi podáním kompetenční žaloby. Druhou možností je, že se předseda vlády i šéf koaliční ČSSD Jan Hamáček se situací smíří a budou akceptovat kandidáty do vlády, které jim předloží prezident. V takovém případě by už ale vláda nebyla premiérova, ale prezidentova.

Spor o Staňkova nástupce trvá od května

Šmardu nominovala ČSSD jako nástupce Antonína Staňka. Ten podal demisi v polovině května poté, co čelil kritice zejména kvůli odvolání šéfa Národní galerie Praha Jiřího Fajta a Muzea umění Olomouc Michala Soukupa. Zeman ale demisi nepřijal. Argumentoval mimo jiné tím, že Staněk poukázal na hospodářská pochybení obou bývalých ředitelů.

Premiér následně na žádost ČSSD navrhl odvolání ministra a současně jmenování Michala Šmardy. Zatímco demisi prezident přijmout nemusí, žádosti předsedy vlády o odvolání vyhovět musí.

Staňka Zeman odvolal až po dvou měsících k 31. červenci, ministerstvo od té doby provizorně řídí René Schreier. Za délku doby, po kterou odvolání odkládal, byl prezident kritizován. Zeman se brání, že ústava o žádném termínu nehovoří. Podle ústavních právníků by ale měl konat bez zbytečných odkladů. Zeman nicméně uvedl, že o jmenování Šmardy rozhodne až v polovině srpna.

Zeman Šmardu několikrát kritizoval. Poukázal na to, že zatímco Staněk má titul docent, Šmarda má jen středoškolské vzdělání. Šmarda podle Zemana také nemá žádné zkušenosti s kulturou, zatímco Staněk řídil jako primátor Olomouc, kterou prezident označil za kulturní město.

Situace kolem Staňkova nástupce je dosud nejdéle trvajícím případem, kdy prezident odmítá vyhovět premiérově navržené změně ve vládě. ČSSD dosud hrozila tím, že pokud se Šmarda nestane ministrem, její ministři odejdou z vlády.