ČSSD chce pro své resorty 20 miliard navíc. Torpédování rozpočtu, zlobí se Schillerová

Události: Ministři za ČSSD žádají dalších dvacet miliard korun (zdroj: ČT24)

Slova o likvidačním nedostatku peněz a hrozba, že strana nepodpoří rozpočet ve sněmovně, zazněla ve středu od ministrů za ČSSD. Podle vicepremiéra a předsedy strany Jana Hamáčka chybí pěti resortům, které sociální demokraté řídí, dvacet miliard korun. V souvislosti s příjmy rozpočtu připomněl dříve zavržené návrhy ČSSD, mimo jiné bankovní daň. Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) požadavky sociální demokracie označila za torpédování rozpočtu, schodek by podle ní stoupl o polovinu. Premiér Andrej Babiš (ANO) se ovšem chce osobně zasadit za více peněz pro jeden z resortů ČSSD – kulturu.

K rozpočtu na rok 2020 promluvili společně tři politici za ČSSD – šéf vnitra Jan Hamáček, ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová a ministr zahraničí Tomáš Petříček. Nebyl s nimi ministr zemědělství Miroslav Toman ani končící šéf kultury Antonín Staněk, i těm však podle Hamáčka peníze chybí.

Pro optimální činnost ministerstva vnitra je podle ČSSD potřeba pět až šest miliard navíc, resort práce a sociálních věcí žádá dodatečných jedenáct miliard, ministerstva zahraničních věcí i zemědělství postrádají shodně 1,5 miliardy a resort kultury přes 700 milionů. Současný návrh podle Hamáčka nezaručuje základní fungování ministerstev. „Tak, jak je navržen, není realistický a neumožňuje splnit celou řadu slibů, které jsme občanům dali,“ uvedl ministr vnitra.

Sociální demokraté sice pohrozili, že by rozpočet ve stavu, v jakém je, ve sněmovně nepodpořili, ale zároveň dali najevo, že takový výsledek nečekají. Znamenalo by to podle nich, že by rozpočet nebyl předložen jako koaličně dohodnutý. „Koaliční smlouva jasně říká, že návrh musí být předložen jako koaličně dohodnutý. Budeme jednat tak dlouho, dokud se nedohodneme,“ ujistil předseda ČSSD.

S návrhem rozpočtu měli sociální demokraté problém už v červnu, kdy jeho první verzi na hlasování kabinetu nepodpořili. To bylo vůbec poprvé v novodobé české historii, kdy koaliční strana nehlasovala pro nejdůležitější zákon roku.

Rozpočtové požadavky ČSSD
Zdroj: ČT24

Šetřete, vzkazují Schillerová s Babišem

Klíčová jednání mezi sociálnědemokratickými ministry a šéfkou financí Alenou Schillerovou teprve proběhnou, od Schillerové ale již zaznělo odmítnutí jejich požadavků. „Sledovali jsme na tiskové konferenci torpédování státního rozpočtu v přímém přenosu,“ konstatovala.

Požadavky ČSSD by podle ní zvýšily schodek na 62 miliard korun, nyní se počítá se 40 miliardami. „Nedovolíme v žádném případě zadlužení této země nad možnosti, které rozpočet má. Budu se snažit vyhovět prioritám a naopak očekávám, že protistrana ustoupí ze svých nereálných požadavků. Věřím, že se nakonec dohodneme,“ vzkázala. O navýšení rozpočtů ministerstev vedených ČSSD je ochotný debatovat jen tehdy, pokud do detailů předloží, na co peníze chtějí. 

Schodek 40 miliard korun odpovídá realitě. Splácíme staré dluhy – vůči důchodcům, učitelům. Nerezignujeme na investice, dáváme velké peníze na vědu a výzkum. Schodek je 0,7 procenta HDP, to není žádná tragédie. Ale jeho navýšení je nepřijatelné.
Alena Schillerová
ministryně financí

Ministryně financí také dodala, že požadavky, které ČSSD již prosadila, představují zásadní propady v příjmech. Zrušení karenční doby a snížení odvodů zaměstnavatelů vyčíslila na 3,5 až 4 miliardy. Již v pondělí Schillerová řekla, že žádost ministerstva práce na 11 miliard korun považuje za nereálnou a nyní obvinila úřad, že nepřišel zatím „ani s korunou úspor“.

ČSSD chce pro své resorty 20 miliard navíc (zdroj: ČT24)

Podle Jany Maláčové je ale požadovaných 11 miliard minimum nutné pro fungování resortu. Postrádá peníze na plánovanou změnu IT systémů, jen na sociální služby žádá navíc o 3 miliardy korun a na veřejně prospěšné práce potřebuje ministryně podle svých slov 2 miliardy. „Od začátku na ministerstvu šetříme, nicméně nelze dělat úspory ve výši až jedné třetiny. A nelze, abychom přehazovali ten problém na obce a kraje,“ tvrdí Maláčová.

Ministr zahraničí Tomáš Petříček potom varoval, že bez dodatečných peněz může být ohroženo otevření nové ambasády v Singapuru, o které se zasazuje předseda vlády. „Chceme-li být respektovanými zahraničními partnery, musí naše zahraniční politika vycházet ze schválených zdrojů a personální jistoty,“ uvedl Petříček. 

Alena Schillerová: „Budu hájit zdraví veřejných financí do polsedního dechu.“ (zdroj: ČT24)

Premiér Andrej Babiš se k požadavkům ČSSD nechtěl detailně vyjádřit, odkázal na Schillerovou, sociální demokraty však nabádal k šetření. „Sociální demokracie má nějaké požadavky. Paní Schillerová o tom ví, ale je třeba vidět nejenom příjmovou stránku, ale i výdajovou. Stále máme velké rezervy v jednotlivých resortech na provoz ministerstev,“ podotkl.

Zároveň se ale jednoho z resortů ČSSD premiér zastal. Ráno navštívil ministerstvo kultury, aby poděkoval končícímu Antonínu Staňkovi, a připustil, že je jeho rozpočet nízký. „Chybí tam miliarda na plno důležitých věcí,“ řekl s tím, že se za kulturu u Aleny Schillerové přimluví.

Sociální demokraté však výzvy k šetření zpochybňují. „Rádi bychom chtěli slyšet, kde máme šetřit. Jestli máme například omezit výjezdy policie a hasičů, nebo je nechat jezdit ve vozech, které jsou nebezpečné,“ řekl ministr vnitra. ČSSD vyzvala naopak k posílení příjmové stránky rozpočtu. Hamáček připomněl návrhy na dodatečné příjmy, například bankovní daň. Ta by mohla podle šéfa ČSSD přinést do rozpočtu 14 miliard korun, premiér Babiš ji ale odmítá. Sociální demokraté vedle toho označili za podhodnocený odhad příjmů státního rozpočtu.

  • Současná podoba návrhu rozpočtu už obsahuje velkou část vládních priorit, na kterých se koaliční strany shodly na jaře a v létě. Například průměrný důchod bude v roce 2020 o 900 korun měsíčně vyšší než dosud. Státní kasu to vyjde na 36,9 miliardy korun.
  • O 80 tisíc korun také vzroste rodičovský příspěvek. Ze současných 220 tisíc tak stoupne na 300 tisíc korun. Stát to ročně vyjde na 8,6 miliardy korun.
  • Vláda počítá i s růstem platů učitelů, kterým přidá deset procent. Státní kasa na to vydá dalších 10 miliard korun.
  • Růst mají také výdaje na armádu, a to o 7,7 miliardy korun. 
  • Zdroj: ČT24

KSČM podporu rozpočtu teprve zváží

Nové daně nemají oporu ani u opozice. „Jsme v období, kdy by se daně měly snižovat, vláda naopak na příští rok chystá mimořádné zvýšení daní,“ řekl předseda poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura.

S návrhem rozpočtu nejsou spokojení ani Piráti. „Máme velký program digitální Česko. Andrej Babiš se tím často chlubí, ale nejsou peníze to realizovat. A digitalizaci Česká republika potřebuje,“ myslí si šéf Pirátů Ivan Bartoš.

Tisková konference ČSSD k návrhu rozpočtu na rok 2020 (zdroj: ČT24)

Zvyšování deficitu si nepřejí komunisté, o jejichž hlasy se menšinová vláda opírá. „Předpokládám, že na přelomu srpna a září vstoupíme do politických jednání mezi ANO a sociální demokracií. Podíváme se, jak ten vývoj dopadl, a řekneme, jestli je rozpočet k podpoře,“ plánuje člen rozpočtového výboru sněmovny Jiří Dolejš (KSČM). Vláda by podle něj měla spíše hledat úspory a peníze investovat. „Hasiči, sucho, digitalizace, tam by se dalo pomoci. A možná by se mohly úspory najít na úkor resortů hnutí ANO, ale to je problém koalice,“ navrhl s tím, že odhadovaný deficit rozpočtu by se měl spíše zmenšovat.

S konečnou výší schodku může ještě zahýbat zpomalení růstu ekonomiky v příštím roce. Ministerstvo financí růst odhaduje na 2,3 procenta, tedy o desetinu méně, než resort předpokládal v dubnové prognóze, a o dvě desetiny méně, než HDP zřejmě poroste letos.

Kabinet musí návrh rozpočtu poslat do sněmovny do konce září, aby ho v rozpočtu mohli začít poslanci projednávat. Definitivně ho budou schvalovat v prosinci.

Schillerová: Navýšit schodek rozpočtu je nepřijatelné (zdroj: ČT24)