Staněk se loučí s ministerstvem kultury. Zatím ho předá náměstku Schreierovi

Události: Staněk skončil na ministerstvu kultury. Dočasně ho předal náměstku Schreierovi (zdroj: ČT24)

Antonín Staněk (ČSSD) končí v čele ministerstva kultury. V příštích týdnech bude ministerstvo řídit náměstek René Schreier. Prezident republiky Staňka v týdnu odvolal s účinností k poslednímu červencovému dni s tím, že nového ministra jmenuje až v polovině srpna. Do té doby je třeba, aby zůstal úřad v péči pověřeného náměstka. Staněk zdůraznil, že ministerstvo zanechává v dobré kondici.

Dva měsíce a jedenáct dní poté, co podal demisi, a rovné dva měsíce poté, co jej premiér Babiš navrhl odvolat z funkce – poté, co prezident Miloš Zeman demisi nepřijal – končí Antonín Staněk na ministerstvu kultury.

„Jsem velice rád, že se pan ministr rozhodl pověřit pana ekonomického náměstka Schreiera,“ uvedl po závěrečné Staňkově poradě na ministerstvu kultury premiér Andrej Babiš. „S panem náměstkem jsme komunikovali v minulosti. Má můj mobil, všechno funguje,“ dodal. René Schreier podle předsedy vlády zatím „může s paní ministryní Schillerovou probírat velice podrobně rozpočet“. Premiér si například přeje, aby do resortu šlo více peněz na platy. Staňkovi za jeho činnost poděkoval a ocenil vzájemnou spolupráci, kterou označil za bezproblémovou.

Volbu náměstka Schreiera, ekonoma a původně vojáka z povolání, považuje Staněk za správnou: „Je to člověk, který má absolutně dokonalý přehled o rozpočtu. Zná priority ministerstva a ví, kde nás tlačí bota. A myslím, že je schopný dobře s ministryní financí komunikovat.“ 

Tisková konference Antonína Staňka před odchodem z funkce: „Ministerstvo kultury je ve výborné kondici, nemám se za co stydět.“ (zdroj: ČT24)

Spor na trojúhelníku ČSSD – premiér Babiš – prezident Zeman tím ale ještě nekončí. Hlava státu avizovala, že až v polovině srpna rozhodne, zda jmenuje novým ministrem místopředsedu ČSSD Michala Šmardu. Toho mu navrhl předseda vlády a sociální demokracie na nominaci trvá.

Náměstek bude ministerstvo řídit, protože se prezident nechystá jmenovat nového ministra k datu Staňkova odvolání – jakkoli někteří právníci tvrdí, že není právně možné ponechat ministerstvo bez ministra. Andrej Babiš oznámil, že nenavrhl žádného člena vlády, který by tak dočasně činil, protože si to nepřála ČSSD.

Že to neodpovídá kompetenčnímu zákonu, si prý uvědomuje, ale nechce porušit koaliční smlouvu. Předseda ČSSD Jan Hamáček nicméně tento postup kritizuje. Podle něj se bude vláda od půlnoci pohybovat mimo ústavu. „Věřím, že se ta věc rychle vyřeší. Pan Schreier je asi schopen podepsat klíčové administrativní dokumenty, ale to je maximum, co se dá čekat,“ řekl Hamáček s tím, že středou přišla sociální demokracie o jeden ministerský resort. Náměstek Schreier podle něj zájmy ČSSD nehájí.

Babiš ale nevidí faktický problém. „Kdyby pan ministr šel zítra na dovolenou, tak by také pověřil pana Schreiera,“ míní. Podobně k pověření náměstka přistupuje i Antonín Staněk.

René Schreier, který bude řídit během srpnového mezivládí ministerstvo kultury, působí na pozici náměstka pro řízení odborů ekonomiky, investic, veřejných zakázek, informatiky a vnitřní správy. Na ministerstvu pracuje od února 2014, pracoval tedy po boku tří minitrů – Daniela Hermana (KDU-ČSL), Ilji Šmída (za ANO) a Antonína Staňka (ČSSD).

Schreier se narodil v roce 1978, vystudoval Fakultu ekonomiky a managementu na Univerzitě obrany Brno a obor finanční management a strategické řízení financí na Business Institutu v Praze. Byl profesionálním vojákem, působil ve velitelských funkcích u Čestné stráže, poté krátce pracoval v Archivu bezpečnostních složek na ministerstvu vnitra a poté na Úřadu vlády.

Mezi lety 2008 a 2013 s krátkou přestávkou v roce 2010 působil jako náměstek ředitele pro ekonomiku, provoz a informatiku Ústavu pro studium totalitních režimů. Po odchodu z ÚSTR přešel René Schreier nakrátko do soukromé sféry, než nastoupil na ministerstvo kultury.

René Schreier
Zdroj: ČTK/Ministerstvo kultury ČR

Staněk: Zastavil jsem penězovody, ministerstvo předávám stabilizované

Antonín Staněk míní, že se po roce ve funkci nemá za co stydět. „Ministerstvo kultury je ve výborné kondici, je stabilizované, chová se hospodárně. Není pravda, že by resort byl jakýmkoli způsobem destabilizovaný, problematický a podobně,“ řekl. Zároveň ujistil, že má ministerstvo připravený návrh rozpočtu.

Stále si stojí i za kritizovaným odvoláním ředitelů dvou uměleckých institucí. „Zviditelnil jsem se tím, že jsem zastavil penězovody, že jsem poukázal na nedotknutelné, na to, jak zneužívají peníze v kultuře ve svůj osobní prospěch. Jsem na to hrdý, neudělal bych nic jinak,“ uvedl Staněk.

Ujistil, že se bude kulturní problematice dále věnovat v Poslanecké sněmovně. Poslancem zůstane i po odchodu z ministerstva. Zároveň chce zůstat i v sociálně demokratické straně, byť její vedení v posledních měsících kritizoval. „Osobně nevidím, proč bych měl odcházet,“ poznamenal s tím, že kritiku vnímá jako součást fungování demokratické partaje.

Staněk se rozloučil s ministerstvem kultury (zdroj: ČT24)

Odvolání ředitelů, odvolání ministra a dlouhé čekání

Že se ministr kultury Antonín Staněk chystá podat demisi, vyšlo najevo 15. května, kdy to také potvrdil předseda ČSSD a vicepremiér Jan Hamáček. Ve funkci chtěl Staněk skončit ke konci měsíce. Demisi předcházela opakovaná kritika jeho kroků, o možném jeho konci se spekulovalo již počátkem roku. V polovině dubna však přišlo odvolání ředitele Muzea umění Olomouc Michala Soukupa, se kterým vedl Staněk dlouhodobý spor, a ředitele Národní galerie Jiřího Fajta, se kterým byl ve sporu prezident Zeman.

Právě odvolání dvou ředitelů vedlo zástupce dalších kulturních institucí k sepsání petice za Staňkovo odvolání i k demonstracím proti ministrovi. Prezident Zeman však demisi odmítl. ČSSD na Staňkově konci již trvala a požádala Andreje Babiše, aby navrhl jeho odvolání, což se stalo již 31. května po odmítnutí demise. Zároveň Babiš navrhl místopředsedu sociální demokracie Michala Šmardu jako Staňkova nástupce.

Miloš Zeman však dlouho nedělal nic. Čelil proto ostré kritice ze strany politiků, ale i ústavních právníků. Dlouhé čekání kritizoval například i předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský, který míval k Zemanovi blízko. V červnu Zeman vyjádřil názor, že se Šmarda ministrem kultury nestane, výtky, že otálí s odvoláním pak odbýval tím, že v ústavě není jasně stanovená lhůta.

Prezident se zastával odvolávaného ministra s tím, že odhalil údajné korupční jednání v Národní galerii. Antonín Staněk totiž zdůvodnil odvolání Zemanova odpůrce Jiřího Fajta tím, že z auditu, který v galerii začal, vyplývá podezření například na problematické dlouhodobé smlouvy. Staňkovi se také nelíbila autorská smlouva, kterou Fajt od Národní galerie dostal. On sám tvrdí, že byla na jinou než manažerskou činnost, kterou vykonával jako generální ředitel a že uměleckou práci dělal mimo pracovní dobu. Antonín Staněk podal trestní oznámení na Fajta i olomouckého ředitele Soukupa.

Oba ředitelé Staňkova tvrzení odmítli, ten na nich však trval až do konce. „Věřím, že i budoucí vedení ministerstva kultury bude pokračovat v tom, aby odhalovalo všechny černé díry, všechny penězovody, všechny kohoutky, které byly nastaveny,“ řekl na závěrečné tiskové konferenci. Dodal, že ministerstvo již vypsalo výběrové řízení na ředitele Národní galerie. Již dříve vypsalo i výběrové řízení na šéfa Muzea umění Olomouc.

Nakonec – po schůzce, které se zúčastnil šéf ČSSD Hamáček i sám Staněk – souhlasil prezident Zeman s odvoláním stávajícího ministra. Dal ale najevo, že si jmenování nového chce ještě rozmyslet. To potvrdil i na další schůzce premiéru Babišovi. Ten řekl, že jmenování nového ministra kultury lze očekávat v polovině srpna.

Narodil se 2. března 1966 v Olomouci. Vystudoval Pedagogickou fakultu Univerzity Palackého v Olomouci, před pěti lety se stal docentem pedagogiky. Deset let učil na středních školách v Liptovském Mikuláši a Šternberku. Od roku 2001 na fakultě vyučuje didaktiku společenských věd, je autorem tří monografií. V minulosti byl viceprezidentem Českého svazu házené.

Do ČSSD vstoupil v roce 2001, následující rok se zapojil do komunální politiky v olomoucké městské části Nové Sady. V roce 2010 se stal olomouckým zastupitelem, o čtyři roky později primátorem.

V říjnu 2017 se stal poslancem, když ze třetího místa přeskočil díky preferenčním hlasům lídra kandidátky Romana Váňu, a ve sněmovně ho tak nahradil. V únoru 2018 kandidoval na mimořádném sjezdu ČSSD v Hradci Králové na post předsedy strany, ale neuspěl – získal pouze 21 hlasů.

V červnu 2018 ho prezident Miloš Zeman jmenoval ministrem kultury v menšinovém kabinetu premiéra Andreje Babiše.

V polovině dubna 2019 odvolal Staněk ředitele Národní galerie Praha (NGP) Jiřího Fajta a Muzea umění Olomouc (MUO) Michala Soukupa po kontrolách v jimi vedených institucích.

Na Fajta i dva bývalé ředitele MUO Soukupa a jeho předchůdce Pavla Zatloukala podal trestní oznámení: na Fajta kvůli autorské smlouvě na 1,2 milionu korun či kvůli dlouhodobým nájemním smlouvám uzavíraným NGP, u ředitelů olomouckého muzea se oznámení týká prověření nákupu předražených pozemků v minulosti.

Antonín Staněk (na snímku z března 2015)
Zdroj: Luděk Peřina/ČTK