Ministr kultury Staněk oficiálně předal svou rezignaci, skončit má 31. května

Reportáž: Odchod ministra kultury Staňka (zdroj: ČT24)

Ministr kultury Antonín Staněk (ČSSD) v pondělí oficiálně předal svou rezignaci premiérovi Andreji Babišovi (ANO). O svém konci ve vládě informoval už minulý týden. Podle předsedy ČSSD Jana Hamáčka je na hledání nového ministra kultury dost času, Staněk má skončit 31. května.

„Žádná jména říkat nebudu. Mám představu, jak to řešit, ministr je politická funkce, nemáme prostor pro to hledat úředníky. Chci, aby v čele ministerstva stál politický ministr,“ řekl na tiskové konferenci Hamáček.

Ministr Staněk končí po kritice, která se na něj snesla kvůli odvolání ředitele Národní galerie Praha Jiřího Fajta a šéfa Muzea umění Olomouc Michala Soukupa. ČSSD proto vybírá nového kandidáta. Hamáček minulý týden uvedl, že už má okruh kandidátů.

Hamáček se kvůli tomu sejde i s prezidentem Milošem Zemanem: „Budu s prezidentem hovořit. Mám představu, jak (situaci) řešit. Chci ještě pár konzultací v rámci sociální demokracie. Nejsme pod žádným časovým tlakem, věřím, že k 31. květnu bude situace vyřešena,“ prohlásil Hamáček.

Už dříve uvedl, že předpokládá, že bude prezident postupovat podle ústavy a jmenuje nového ministra kultury, kterého mu navrhne premiér. S prezidentem se už v pondělí schází také premiér Babiš, který chce záležitost kolem výměny ministra kultury prodiskutovat. Hlava státu se minulý týden odmítla ke Staňkovu rozhodnutí vyjádřit, dokud se s ním 28. května nesejde.

Kuloáry spekulují o Krejčím

Jako o Staňkově možném nástupci se v posledních dnech v kuloárech mluví o divadelním režisérovi Ivanu Krejčím. Ten v současnosti předsedá Radě pro rozhlasové a televizní vysílání, kam ho nominovala ČSSD, a před šesti lety figuroval i na stranickém postu stínového ministra kultury.

Na dotazy ČT ohledně možného vládního angažmá Krejčí nereagoval, už dříve ale uvedl, že pokud by přišla nabídka na post ministr, přemýšlel by o ní. Předseda Hamáček pak jeho jméno nekomentoval.

„Z mého pohledu má být ministr politikem, tudíž bych si na post ministra kultury představoval politickou osobnost,“ prohlásil pouze – a obdobně skoupý byl i stranický místopředseda Ondřej Veselý: „Pokud bychom na místo dosazovali nepolitika, tak už se blížíme modelu úřednické vlády, která u nás ale v tuto chvíli není.“

Konkrétnější pak není ani předseda vlády Babiš: „Řekl mi (Jan Hamáček), že mají jméno. Já jsem se na jméno neptal, protože je na něm, aby ho zkomunikoval.“