„Postup je jasný.“ Hamáček očekává, že prezident rezignaci Staňka přijme

Předseda ČSSD Jan Hamáček předpokládá, že prezident Miloš Zeman bude postupovat podle ústavy a jmenuje nového ministra kultury, kterého mu navrhne premiér. Řekl to reportérovi ČT Petru Vaškovi. Premiér Andrej Babiš (ANO) bude o situaci v kultuře a o rezignaci Antonína Staňka (ČSSD) mluvit se Zemanem v pondělí, Hamáček za hlavou státu zamíří ve čtvrtek. Na tuto schůzku už šéf sociálních demokratů možná přinese jméno kandidáta na nového ministra.

„Předpokládám, že není možné nutit ministra, aby byl ministrem. Ve chvíli, kdy se pan ministr rozhodl rezignovat, tak ten postup je naprosto jasný,“ řekl Hamáček a dodal: „Ve chvíli, kdy ministr sdělí prezidentovi prostřednictvím premiéra, že již nechce být ministrem, tak pan prezident, předpokládám, bude postupovat podle ústavy a jmenuje toho, koho mu premiér navrhne.“

Zeman oznámil, že se zatím nebude vyjadřovat ke Staňkově rezignaci, dokud s ním nepromluví. Potvrdil, že chce odstupujícího ministra přijmout 28. května.

Hamáček nechtěl říct, co bylo zlomovým okamžikem při rozhodování o působení ministra Staňka. Vadilo mu, že situace se neuklidňuje, že ministr není schopen spolupracovat s resortem ani s dalšími aktéry na něj navázanými. Nelíbily se mu ani některé mediální Staňkovy výstupy. „Poslední rozhovory pana ministra také nedopadly úplně nejlépe, takže jsme se dohodli, že toto bude to nejlepší řešení,“ poznamenal Hamáček k rezignaci. 

Premiér Babiš pak na oficiální informaci od ČSSD, že chce vyměnit svého ministra kultury, čeká. O chystané vládní změně poté bude informovat prezidenta. Neví, zda Zeman rezignaci přijme, o Staňkovi s ním předtím nemluvil, řekl předseda vlády na okraj konference k 15 letům českého členství v EU.

Babiš uvedl, že ho Hamáček o chystané změně informoval v textové zprávě, o záležitosti spolu nemluvili. „Já to musím dostat samozřejmě na papíře, abych mohl konat a abych mohl informovat oficiálně pana prezidenta,“ řekl. Podle něj je rozhodnutí o obsazení pozice na sociální demokracii, stanovuje to koaliční smlouva. Jméno nového ministra očekává koncem května.

Události, komentáře: Reakce na odchod ministra kultury Staňka (zdroj: ČT24)

Onderka post nechce

Hamáček mezitím uvedl, že má okruh kandidátů na ministra kultury a s některými se sejde. Staňkův nástupce má podle něj stabilizovat resort a připravit výběr šéfů Národní galerie Praha a Muzea umění Olomouc (MUO). Šéf ČSSD je v současnosti v zahraničí, do Česka se vrací v pátek.

Ohledně toho, zda bude hledat ministra mezi známými tvářemi ČSSD, nebo by mohl překvapit jako v minulosti nominací nynějších ministrů Tomáše Petříčka a Jany Maláčové, nechtěl být Hamáček konkrétní: „Až budu mít jméno ministra, tak ho představím.“ Řekl, že je možné, že ve čtvrtek už půjde za Zemanem s návrhem jména nového ministra.

Mezi možnými adepty na funkci se zatím objevuje především jméno Kateřiny Kalistové, která je na ministerstvu kultury náměstkyní pro řízení sekce živého umění. Na dotazy, zda by o nabídce uvažovala a zda ji Hamáček oslovil, odpověděla ČTK v obou případech, že nikoliv.

Zájem o post striktně vyloučil statutární místopředseda ČSSD Roman Onderka. „Já byl jedním z těch, kdo byl proti vstupu do vlády, byl by to paradox, kdybych měl zájem o to v té vládě zasednout. Mě si mohou všechna média vyškrtnout,“ řekl ve středu České televizi.

Hamáček připomněl, že příští čtvrtek se kvůli situaci sejde s prezidentem. Zeman, který demise ministrů přijímá, se kromě Hamáčka setká také v úterý 28. května se Staňkem.

Vedení ČSSD příště zasedne v neděli 26. května předtím, než budou sociální demokraté v Lidovém domě společně očekávat výsledky voleb do Evropského parlamentu. „Pan Hamáček má okruh asi pěti lidí, se kterými počítá, konkrétní jména ale neznám. Určitě to s námi bude konzultovat, ale v tuto chvíli je v zahraničí, měl by se vrátit zítra pozdě večer,“ podotkl místopředseda ČSSD Ondřej Veselý.

„(Nový ministr kultury) musí být na prvním místě schopný manažer, komunikativní, protože jestli v něčem selhával pan ministr Staněk, tak to byla právě komunikace v rámci resortu, komunikace s řediteli,“ domnívá se předseda KDU-ČSL Marek Výborný.

Babiš zjistí postoj Zemana v pondělí

Babiš odpověděl na dotaz, zda čeká od prezidenta přijetí Staňkovy rezignace, že neví. „Pan prezident se mnou o panu minstrovi kultury nikdy nemluvil, stejně tak se mnou nikdy nemluvil o panu (odvolaném řediteli Národní galerie Praha Jiřím) Fajtovi. Já pana prezidenta uvidím v pondělí, takže se ho na to zeptám,“ řekl premiér.

Zeman přijme Babiše v pondělí v Lánech v 19:00, sdělil mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček. „Tato schůzka je dlouhodobě naplánována, nebyla tedy vyvolána děním na ministerstvu kultury. Je ale logické, že bude věnována i tomuto tématu,“ uvedl.

Staněk končí po kritice, která se na něj snesla kvůli odvolání Fajta a šéfa MUO Michala Soukupa. Rozhodnutí o tom, zda se odvolaní ředitelé budou moci vrátit, je podle Babiše na novém ministrovi kultury. „Je důležité, aby tam proběhlo nějaké transparentní výběrové řízení a aby tam zasedl odborník, který zařídí prestiž té instituce, protože je to pro prestiž naší země velice důležité,“ řekl premiér o budoucím vedení Národní galerie. K MUO se nechtěl vyjadřovat, tamní situaci prý nezná.

Staněk se předloni ucházel o funkci předsedy ČSSD, dostal však jen 21 hlasů z 530 delegátů. Neuspěl pak ani ve volbě místopředsedů, což se zopakovalo i na letošním sjezdu. Už pár měsíců od loňského červnového jmenování vlády se spekulovalo o nespokojenosti některých sociálních demokratů s tím, že Staněk není jako ministr dost vidět. Na jeho výměnu tlačila například platforma Zachraňme ČSSD kolem tehdejšího statutárního místopředsedy ČSSD Jiřího Zimoly, kritizoval ho také Onderka.