Staněk byl velmi špatný ministr kultury, říká výtvarník David. „Na dlouhá léta zničil chod Národní galerie“

90’ ČT24: Čím se zapsal ministr Staněk do historie a co čeká na jeho nástupce? (zdroj: ČT24)

Antonín Staněk (ČSSD) skončil v čele ministerstva kultury, zatím ale nemá nástupce. Zástupci kultury se ve středu shodli, že jeho dvouměsíční odcházení z resortu se dá považovat za trapné. Úkoly pro nového ministra kultury vidí například v potřebě získat pro resort víc peněz do rozpočtu. Proto podle nich dává logiku dočasné pověření ekonomického náměstka Reného Schreiera, který má ministerstvo vést do jmenování nového ministra. Politikům pak vadí nestabilita resortu kultury, neschopnost náměstka plnohodnotně úřad vést i porušování ústavy. Zaznělo to v pořadu 90' ČT24.

Antonín Staněk byl dlouho považovaný za nejméně viditelného ministra, pozornost na sebe ale strhl letos v dubnu, když z čela Národní galerie odvolal Jiřího Fajta a z vedení olomouckého Muzea umění Michala Soukupa. Oba skončili na základě výsledku auditu.

„Jednou z mých priorit bylo nebát se a konat. Ne politikařit. Poukázal jsem na nedotknutelné, na ty penězovody, na které jsou zvyklí, a poukázal jsem na to, že v kultuře nemůže fungovat princip, kdy si ředitel přihrává sám sobě,“ vyzdvihl při svém středečním loučení s resortem kultury Staněk. 

S tím ale nesouhlasí vedoucí kulturní rubriky časopisu Respekt Jan H. Vitvar: „Myslím, že odcházející ministr by se měl stydět. Na tiskovou konferenci jsem ráno koukal a nestačil jsem se divit. Takto sebechválit sám sebe a svůj úřad, i přes všechny problémy a skandály, je dost udivující.“

UvK: Staněk byl považován za jednoho z nejméně viditelných ministrů (zdroj: ČT24)

Právě „poukázání na penězovody“ pak zástupci kultury označují za jednu ze Staňkových největších chyb. „Jsou to velmi populistické výroky, které společnost ráda slyší. Odvolání obou ředitelů – Fajta i Soukupa – se vyznačovalo zvláštní překotností, bylo to velmi spektakulární a oni neměli možnost se k tomu vyjádřit. Ministr by měl konat s péčí řádného hospodáře, ale taky s rozmyslem a s lidmi by měl nejprve mluvit,“ kritizoval svého nástupce bývalý ministr kultury Ilja Šmíd, který v čele ministerstva stál v první vládě Andreje Babiše (ANO). Ta ale nezískala podporu sněmovny a Šmída pak nahradil právě Staněk.

Odvolání ředitele Muzea umění v Olomouci Michala Soukupa souviselo s přípravou stavby Středoevropského fóra Olomouc (SEFO), na kterou už vláda uvolnila 600 milionů korun. Muzeum umění Olomouc má už dlouho připravený projekt SEFO od architekta Jana Šépky.

„Soukupovo odvolání ukazuje na osobní animozity. Dodnes jsme se nedozvěděli, kdo a co defraudoval. Bude to mít jediný výsledek: nic se nepostaví a to by bylo hrozné,“ varovala redaktorka Lidových novin Jana Machalická.

V souvislosti s působením ministra Staňka ji prý napadá slovo „trapnost“: připomněla například jeho účast na křtu knihy, kterou napsal bývalý předseda KSČM Miroslav Grebeníček.

Staňkovo působení shrnul také Jiří David, jeden ze signatářů petice za ministrovo odstoupení. „Byl velmi špatný ministr kultury. Na dlouhá léta zničil chod instituce jako Národní galerie. Lidé si myslí, že tam přijde kdokoliv a poběží to dál. To je nesmysl, protože každý ředitel má vlastní kontakty a je to dlouhodobá práce. Je to bohužel nezvratný krok, stejně jako v Olomouci,“ prohlásil David.

To, že odcházející Staněk v poslední den svého působení na ministerstvu pověřil řízením resortu náměstka Schreiera, ovšem někdejší ministr Šmíd přivítal. „Je to dobrá volba, Schreier je apolitický a také klíčový pracovník ministerstva, který zaručuje jeho kontinuitu. Premiér Babiš ve středu prohlásil, že by se rozpočet ministerstva mohl rozrůst o jednu miliardu korun. Proto je dobře, že ministerstvo povede dočasně ekonomický náměstek,“ prohlásil Šmíd, který se Schreierem na ministerstvu spolupracoval.

Události: Staněk skončil na ministerstvu kultury. Dočasně ho předal náměstku Schreierovi (zdroj: ČT24)

Výzvy pro nového ministra: finance, Národní divadlo i přátelský vztah ke kultuře

Nový ministr by měl být podle zástupců kultury především obeznámen s tím, jak resort vypadá a co pod něj spadá. „Přál bych si, aby nový ministr byla osobnost vůči kultuře přátelská, aby řešil věci prostřednictvím korektní, otevřené komunikace a snažil se specifickou situaci v kultuře pochopit,“ prohlásil ředitel Národního divadla Praha Jan Burian. Spolupráci s ministrem Staňkem označil za korektní. Ministr Staněk Buriana jmenoval do druhého období v čele divadla.

Podle Machalické je klíčové, aby měl nový ministr vizi a věděl, kam chce svůj resort posouvat. „Měl by to být někdo z kultury, kdo se v ní orientuje, protože poradci to za něj nevyřeší. Když tam přijde komunální politik, dějí se veletoče,“ uvedla Machalická s narážkou na starostu Nového Města na Moravě Michala Šmardu, jehož do čela ministerstva nominovala ČSSD. Staněk byl před svým jmenováním do čela kultury primátorem Olomouce. 

Podle Machalické i Šmída by se měl nový ministr zaměřit třeba na vytvoření tzv. veřejnoprávní instituce v kultuře nebo na další navýšení rozpočtu ministerstva. 

Jednou z hlavních výzev, se kterou se budoucí šéf kultury bude muset vypořádat, je podle Vitvara situace v podfinancovaném Národním divadle. „Ministerstvo by mělo vytvořit podmínky, aby Národní divadlo opět nemuselo procházet tím, čím prochází, což se evidentně neděje. Problémy jsou dlouhodobé a ministerstvo by divadlu mělo pomoct, ne jako v případě Národní galerie sesadit vedení a hodit je do čisté vody,“ dodává Vitvar.

Politikům vadí, že v čele ministerstva musí dočasně stát náměstek

Zatímco premiér Babiš to, že ministerstvo zůstalo bez ministra, nepovažuje za problematický a kultura podle jeho slov to tak může zatím zůstat, opozice takový přístup kritizuje. Politikům vadí nestabilita resortu, neschopnost náměstka plnohodnotně úřad vést i porušování ústavy.

Předsedu Pirátů Ivana Bartoše zaráží, že premiér Babiš nepovažuje ministerstvo bez ministra za problematické. Resort kultury je podle něj destabilizovaný, na což si stěžují například filmaři, kteří potřebují řešit finanční pobídky. „Není možné, aby resort delší dobu nikdo nevedl. Problematický je i moment, který už jsme zažili, kdy jeden ministr vede delší dobu dva resorty. Tato země si zaslouží plnohodnotnou vládu,“ míní Bartoš.

Na výrok reagoval i šéf ODS Petr Fiala. „Podle stejné logiky vláda nepotřebuje premiéra, může ji vést ministr. Absurdní tvrzení Andreje Babiše nezakryje fakt, že premiér není schopen vyměnit ministra své vlády,“ napsal lídr ODS na Twitter. Na tiskové konferenci potom dodal, že česká veřejnost si zaslouží, aby polovina srpna byla posledním datem, kdy zazní definitivní slovo od prezidenta, premiéra i ČSSD.

„Je to v rozporu s ústavou. Naměstek není a nemůže být plnohodnotnou náhradou člena vlády. On nezastupuje jenom resort, ale jako člen vlády má rozhodovat při hlasování. Náměstek nemůže jít na zasedání sněmovny. Těch věcí je celá řada, něco tak absurdního nelze ani komentovat,“ doplňuje Fiala.

Lidovci: Vakuum může ohrozit rozpočet

Nesouhlas s tím, aby ministerstvo vedl náměstek, vyjádřil i předseda lidovců Marek Výborný. „Situace na ministerstvu kultury bude od zítřka vinou prezidenta i Andreje Babiše skutečně v rozporu s kompetenčním zákonem. KDU-ČSL považuje za velmi nezodpovědné, když vláda dává veřejnosti i dalších státním orgánům najevo, že pro ně zákony neplatí,“ napsal Výborný.

Dle názoru lídra lidovců vakuum v čele resortu může ohrozit rozpočet na příští rok. „Probíhají klíčová jednání o státním rozpočtu a návrh v případě ministerstva kultury je výrazně nedostatečný. Za působení Daniela Hermana se podařilo navýšit rozpočet o čtyřicet procent a teď hrozí, že to opět spadne dolů, protože není politický tlak. Náměstek je úředník, ne politik, který by byl schopen vyjednávat. Je to nezodpovědné,“ řekl České televizi Výborný.

S tím souhlasí Jiří Pospíšil (TOP 09), který považuje svěření úřadu do rukou náměstka za nešťastné. Za standardní by považoval jmenování nového ministra či dočasné pověření jiného člena vlády vedením ministerstva: „Náměstek nemůže plnit úkoly ministra, které má ministr z titulu člena vlády, může jen administrativně dočasně spravovat ministerstvo.“

Staňkův konec ve funkci není ukončením a řešením krize, pokud není současně jmenován jeho nástupce, myslí si i Vít Rakušan (STAN). S odkazem na právníka Jana Kyselu řekl, že ministerstvo nemůže vést náměstek. „Opravdu nám nevadí porušování ústavy? A nemyslím, že se dá rozlišovat ministerstvo od ministerstva, které je důležitější. Prostě slabý premiér dosud nevyřešil ústavní krizi ohledně kompetencí premiéra a prezidenta,“ komentuje poměry v Nostickém paláci.

„Pokud má někdo pocit, že v případě zastupování ministra Staňka došlo k porušení ústavy, nechť se obrátí na Ústavní soud. Hnutí SPD to činit nebude, jelikož za současné problémy má plnou odpovědnost ČSSD a premiér Babiš,“ vyjádřil se předseda SPD Tomio Okamura.„Plnohodnotná náhrada to není, nejde o člena vlády, náměstek nemůže na vládě hlasovat. Předpokládám, že je to řešení na dva až tři týdny,“ doplnil poslanec Jan Hrnčíř (SPD).

Ekonomický náměstek se nemůže do čela ministerstva postavit ani podle Daniela Kroupy z katedry politologie a filozofie Univerzity Jana Evangelisty Purkyně. „Posouváme se mimo rámec ústavy a chováme se zcela zbytečně jako banánová republika. Náměstek zastupuje existujícího ministra. Jestliže ministr neexistuje, tak náměstek nemůže převzít jeho roli a řídit ministerstvo, to je jen funkce krátkodobá a přechodná.“

Babišův názor kritizuje i Vitvar. „Na tuhle hru, kterou dnes premiér Babiš rozehrál, bych vůbec nepřistupoval. Vidíme, že v pořádku není nic, problémy vedou k dlouhodobé ústavní krizi, kterou prožíváme,“ uvádí publicista. Zdůrazňuje dále reprezentativní roli ministra. Absence figury, která by obor zastupovala na významných akcích typu filmového festivalu v Karlových Varech, kultuře způsobuje velkou škodu, která bude podle publicisty dlouhodobá.