Hledá se šéf Národní galerie, Staněk před odchodem vypsal výběrové řízení

Ještě před svým oficiálním odchodem z funkce vypsal Antonín Staněk (ČSSD) výběrové řízení na volné křeslo ředitele Národní galerie Praha. Končící ministr kultury to řekl novinářům na středeční tiskové konferenci. Bývalého ředitele Národní galerie Jiřího Fajta Staněk odvolal spolu s ředitelem Muzea umění Olomouc Michalem Soukupem v polovině dubna a čelil kvůli tomu kritice.

Po Fajtově odvolání instituci vedl krizový manažer Ivan Morávek. Jeho angažování bylo dočasné, vyhodnotit měl personální a ekonomickou situaci galerie a připravit další kroky. Poté ho měl nahradit ředitel, který projde výběrovým řízením. Odcházející ministr Staněk je vypsal ve středu ráno.

Své působení v resortu kultury tak symbolicky zakončuje kauzou, která odstartovala úvahy o jeho konci v Babišově kabinetu. Ředitele Národní galerie Fajta Staněk odvolal v polovině dubna spolu s šéfem Muzea umění Olomouc Michalem Soukupem. Na oba navíc kvůli údajným pochybením při hospodaření podal trestní oznámení.

Fajt skončil kvůli autorské smlouvě, Soukup kvůli předraženým nákupům

V případě Fajta Staňkovi vadila autorská smlouva na 1,2 milionu korun, kterou jako šéf galerie uzavřel de facto sám se sebou. Fajt namítá, že kontrakt řešil uměleckou činnost, kterou provozoval vedle manažerské funkce.

„Takových smluv je v resortu kultury celá řada. U mě vznikal umělecký program, někdo to musel dát dohromady, vytvořit výstavní koncepci. A já na to nemám lidi. Byl to můj tvůrčí vklad, který jsem řešil mimo svoji pracovní dobu, o víkendech, po nocích,“ hájil se tehdy Fajt.

V olomouckém případě bývalý šéf ministerstva zdůvodňoval odvolání Soukupa předraženým nákupem pozemků pro stavbu Středoevropského fóra Olomouc (SEFO). „Prověřovaly se i nákupy pozemků pro SEFO od 2007 do 2013, poslední se dostal do vlastnictví muzea až v roce 2013, přestože už byly v minulosti podávány žádosti o evropské dotace, tedy muzeum nemělo pozemky, na kterých se mělo stavět,“ vysvětloval Staněk.

Podle Soukupa na výtky resortu kultury olomoucké muzeum reagovalo a situaci vysvětlilo, ministerstvo je ale bez zdůvodnění smetlo ze stolu. Na projekt stavby SEFO už vláda v minulosti uvolnila šest set milionů korun, Staněk ale prosadil, aby se projekt znovu vysoutěžil.

Odvolání obou ředitelů vyvolalo kritiku, část umělecké obce kvůli krokům požadovala Staňkův odchod z funkce. Podle signatářů petice Staňkovy kroky byly načasované a připomínaly normalizaci. Navíc měl odvoláním ohrozit plánovanou rekonstrukci Veletržního paláce a také spolupráci s pařížským Centre Pompidou.

Vyhození Soukupa ministr podle petice zdůvodnil zkreslenými a zavádějícími argumenty a krokem poškodil dobré jméno olomouckého muzea umění.

Staněk nakonec podal demisi, kterou ale prezident Miloš Zeman nepřijal. Na odchodu ministra ale trvala sociální demokracie, proto premiér Andrej Babiš (ANO) na konci května prezidentovi navrhnul Staňkovo odvolání. O něm hlava státu rozhodla tento týden.