Víc místa i světla. Veletržní palác čeká rekonstrukce, architekta vybere porota

Národní galerie Praha ve čtvrtek vyhlásila mezinárodní architektonickou soutěž na rekonstrukci Veletržního paláce. Vítěze chceme znát do konce letošního roku, oznámil ředitel Jiří Fajt. Přestavbou funkcionalistického paláce chce galerie mimo jiné získat lepší výstavní prostory. Peníze na rekonstrukci by měly jít z nového připravovaného vládního investičního programu určeného pro kulturní instituce, podle dřívějších informací by mohlo jít o přibližně tři miliardy korun.

Budova Veletržního paláce by se měla při rekonstrukci rozrůst třeba o kino nebo nový sál pro divadelní představení nebo koncerty. „To, že to bude stát veliké peníze, je myslím jasné všem zúčastněným. Konkrétní částku ale budu vědět, až budeme mít na stole návrh,“ prohlásil ředitel galerie Fajt.

„Současný potenciál atraktivity galerie není vyčerpán, rekonstrukce nám v tom může pomoci,“ dodal. 

Galerii jde hlavně o další prostory pro výstavy. „Klíčovými body rekonstrukce budou vytvoření atraktivního a dynamického vnitřního prostoru s velkorysým vstupem, zkvalitnění výstavních prostor – zejména zvýšením stropů a zapojení přirozeného světla, zpřehlednění orientace návštěvníků a zatraktivnění veřejného prostoru před hlavní fasádou a jeho propojení s okolím,“ přiblížil Fajt.

Ředitel NG Fajt: Potenciál naší atraktivity ještě vyčerpaný není, chceme přilákat víc lidí (zdroj: ČT24)

Při poslední rekonstrukci byla budova od ulice oddělena, to se má nyní změnit a v předpolí paláce má vzniknout relaxační zóna. Do provozu galerie by měly být díky úpravám zapojeny i terasy, dnes veřejnosti nepřístupné. Obnovena bude fasáda a vymění se technologie, čímž by se měla snížit energetická náročnost objektu a provozní náklady a propojit interiér s exteriérem přirozeným světlem.

Podmínkou pro architekty, aby se mohli soutěže zúčastnit, bude zkušenost s alespoň jednou novostavbou, rekonstrukcí nebo transformací veřejné budovy s kulturním využitím, tedy muzea, galerie, divadla či koncertního sálu.

Veletržní palác má být podle představ vedení Národní galerie po své rekonstrukci hlavním kontaktním místem mezi uměním a veřejností s množstvím aktivit pro místní obyvatele, studenty, děti, zahraniční návštěvníky i odborníky. Poskytne také zázemí pro většinu administrativy Národní galerie a bude domovem uměleckých děl shromážděných během posledních dvou století.

Novou podobu paláce vyberou historik i emeritní šéfové muzeí v Nizozemsku a Izraeli

V porotě vedle Fajta zasednou emeritní generální ředitel Rijksmusea v Amsterdamu Wim Pijbes, emeritní ředitel Izraelského muzea v Jeruzalémě James S. Snyder, historik architektury Zdeněk Lukeš, architektka Annabelle Selldorfová a jako náhradníci ředitelka Sekce prezentace, marketingu a komunikace Národní galerie Praha Veronika Wolfová a architekt a propagátor architektury Adam Gebrian.

Porota nyní bude spolupracovat s galerií na dokončení soutěžních podmínek. Soutěž galerie pořádá ve spolupráci s CCEA MOBA (Centre for Central European Architecture). Z přihlášených porota vyzve 12 architektonických studií k předložení návrhu řešení. Galerie chce všechny návrhy představit veřejnosti.