Ředitelé dvanácti světových muzeí a galerií se zastali odvolaného Fajta, stěžují si u Babiše

Události: Za odvolaného Fajta se postavilo 12 ředitelů světových galerií a muzeí (zdroj: ČT24)

Zástupci dvanácti zahraničních muzeí a galerií napsali dopis premiéru Andreji Babišovi (ANO), ve kterém vyjádřili svůj „údiv a ohromení“ nad odvoláním ředitele Národní galerie v Praze (NGP) Jiřího Fajta. Uvedli, že se zasloužil o vzájemnou spolupráci mezi uměleckými institucemi a pozvedl pražskou Národní galerii. Dokument, na který upozornil server Aktuálně.cz, podepsali ředitelé světoznámých institucí z Evropy, USA či Singapuru.

Fajta odvolal ve čtvrtek ministr kultury Antonín Staněk (ČSSD), jako důvod uvedl závěry kontroly v galerii. Na šéfa instituce podal také dvě trestní oznámení – kvůli autorské smlouvě na 1,2 milionu korun a kvůli dlouhodobým nájemním smlouvám uzavíraným Národní galerií. Staňkův krok kritizovali již někteří čeští historikové umění a kurátoři.

Šéfové světových galerií uvedli, že s Fajtem udržují dlouhodobé přátelské vztahy a intenzivní spolupráci, což vedlo k výměně pracovníků, plánování společných projektů, vzájemné úctě a rozvoji kontaktů.

Mezi podepsanými jsou například ředitelka Státních uměleckých sbírek Drážďany Marion Ackermannová, šéfka skupiny prestižních britských muzeí Tate Galery Maria Balshawová, ředitel Britského muzea Hartwig Fischer, generální ředitelka Umělecko-historického muzea ve Vídni Sabine Haagová nebo šéf Metropolitního muzea umění v New Yorku Max Hollein. Podpora přišla i ze Švýcarska, Polska či Španělska.

„Jeho hluboká znalost sbírek Národní galerie, jeho důkladná vědecká odbornost a jeho vynikající komunikační schopnosti jsou pro naši vzájemnou spolupráci nepostradatelné,“ uvedli na adresu Fajta zástupci zahraničních institucí.

Podle nich má odvolaný šéf Národní galerie nové nápady a snaží se otevřít muzeum rozmanitému publiku. Podařilo se mu oslovit i mladé lidi, a to úspěšnými Grand Openingy nebo orientací na moderní a současné umělce. Dodali, že Fajt za svého působení ztrojnásobil návštěvnost galerie a že ho vnímají jako inspiraci a vzor.

„Dopis nemám. Pokud ho dostanu, postoupím ho ministrovi. Odvolání ředitele NG je jeho rozhodnutí a kompetence, takže důvody musí obhájit jenom on,“ reagoval v SMS pro ČT premiér Andrej Babiš.

Národní galerie prý může přijít o partnery

Podle informací ČTK již někteří zahraniční partneři odvolávají spolupráci s Národní galerií. Podle několika zaměstnanců Národní galerie může být ohrožena také velká akvizice sbírky tuzemských sběratelů, s nimiž měla instituce příští týden podepisovat smlouvu.

Rozvázat spolupráci s Národní galerií chce třeba Erika Hoffmannová, sběratelka, která se svým manželem od 60. let budovala sbírku umění zahrnující díla od 90. let do současnosti. Loni na jaře kolekci získaly Státní umělecké sbírky Drážďany. Díla ze sbírky jsou od loňska vystavena v Salmovském paláci v Praze, mimo jiné práce Mariny Abramovičové, Jeana-Michela Basquiata, Keitha Haringa či Andyho Warhola, Jake & Dina Chapmanových či Hermanna Nitsche.

„Myslím, že česká kultura má obrovský potenciál. Ale někdy ten boj s průměrem a podprůměrem se nedá vyhrát. Nemá cenu zoufat, jsme tu ještě nějakou dobu, myslím, že kvalita se prosadí, intelekt se prosadí. Budu českou kulturu dál sledovat, budu jí dál držet palce, možná z povzdálí, protože těžiště mé činnosti se přesune někam jinam, než v této republice,“ uvedl Fajt, který léta působil v německém prostředí. Ve čtvrtek, už po svém odvolání, Fajt zahájil výstavu Cesta k Vysoké hře, která představuje tvorbu jedné z nejvýznamnějších osobností moderního umění Josefa Šímy.

Staněk: Fajt opakovaně porušoval zákon

Ministr kultury Antonín Staněk (ČSSD) na kritiku ze zahraničí reagoval tvrzením, že Fajt opakovaně porušoval zákon, předpisy a nedbal na výtky a doporučení. Staněk poznamenal, že kdyby nebylo Fajtovo chování „tak jednoznačně protiprávní“, nikdy by jako ministr nesáhl k tak radikálnímu kroku jako podání trestních oznámení.

Jako důvod odvolání ministr uvedl závěry kontroly v galerii. Na šéfa instituce podal také dvě trestní oznámení – kvůli autorské smlouvě na 1,2 milionu korun a kvůli dlouhodobým nájemním smlouvám. Kontrola začala 15. dubna a podle Fajta dosud neskončila.

Fajtovi kolegové podle mínění ministra nejsou zatím seznámeni s rozsahem jeho hospodářských pochybení v galerii. „I mě osobně mrzí, že pan Fajt musel ve své funkci skončit, protože ho považuji, jak jsem mnohokráte uvedl, za významnou uměleckou osobnost. Nekončí však mou svévolí, ale svým vlastním konáním,“ napsal.

Dodal, že lidsky je nepřípustné, aby manažer na jakékoli úrovni, a tím spíše na tak prestižním postu, který má vliv na kredit republiky v zahraničí, si přivlastňoval peníze na úkor svých zaměstnanců a pravděpodobně i na úkor jejich duševního vlastnictví. 

Fajt považuje své odvolání za politický krok, důvody pokládá za zástupné. Autorská smlouva, podle níž se odvádí honorář za vytvořené autorské dílo, třeba výstavu nebo knihu, je podle Fajta standardním nástrojem. Postihovala mimo jiné projekty Národní galerie k loňským výročím a Fajt byl kurátorem některých z nich. Autorská smlouva podle něj byla uzavřena proto, že jako generální ředitel má smlouvu manažerskou, podle níž je odměněn za vedení instituce, která ale nepostihuje autorské činnosti.

Galerii dočasně povede bývalý šéf slovenské pekárny

Odvolání Fajta podle ministra nenaruší práci Národní galerie. Jejím vedením ministr pověřil Ivana Morávka, bývalého ředitele pekárny Penam Slovakia z holdingu Agrofert, který dříve působil také na Ředitelství silnic a dálnic nebo v Národní knihovně.

„Jasně a důrazně jsem nové osobě pověřené řízením instituce zdůraznil, že prioritní věcí je kontinuita výstavního programu a plánu galerie. Ta musí být zachována a také bude! Samozřejmě vyjma projektů, u kterých se ukáže, že nemají dostatečné finanční krytí a uvrhly by instituci do ještě hlubších problémů,“ uvedl Staněk.