Šmarda ministrem zatím nebude. Prezident ho po odvolání Staňka nejmenuje, rozhodne se v srpnu

UDÁLOSTI: Spor o ministra kultury pokračuje (zdroj: ČT24)

Místopředseda ČSSD Michal Šmarda se ministrem kultury zatím nestane. Prezident Miloš Zeman sice podle premiéra Andreje Babiše (ANO) potvrdil na jejich vzájemném jednání v Lánech, že odvolá 31. července současného ministra Antonína Staňka (ČSSD), ale o nominaci ČSSD na jeho nástupce se rozhodne až v průběhu srpna. Vedení sociální demokracie vývoj projedná ve čtvrtek.

Andrej Babiš mířil na schůzku s prezidentem optimisticky naladěn. „Myslím, že se to vyřeší dneska,“ soudil. Po skončení jednání však osobně nepromluvil u brány lánského zámku, pouze na Twitteru napsal, že se prezident „o nominaci ČSSD na post ministra kultury rozhodne přibližně v polovině srpna“.

Schůzka tedy nakonec situaci nevyřešila. Platí pouze to, co prezident slíbil již dříve předsedovi ČSSD Janu Hamáčkovi – že odvolá na konci července Antonína Staňka. Sociální demokracie žádá, aby se Staňkovým nástupcem stal místopředseda strany Michal Šmarda, což také navrhl premiér Babiš hlavě státu.

Jednat do Lán přijel předseda vlády ve středu odpoledne. Na Andreje Babiše před branou kromě novinářů čekala skupina kritiků s transparenty namířenými proti němu a prezidentovi. Když vládní limuzíny projížděly kolem, pískali.

Původně chtěl jít Babiš za prezidentem společně s Janem Hamáčkem, Hrad ale minulý týden oznámil, že se schůzka uskuteční pouze mezi prezidentem a premiérem. Podle Hamáčka je to v pořádku, protože jmenování a odvolávání ministrů by mezi sebou měli řešit předseda vlády a hlava státu. 

Místopředseda ČSSD je výsledkem schůzky zklamán. Opozice komentuje Babišův rychlý odjezd

Grémium ČSSD projedná výsledek jednání Zemana s Babišem ve čtvrtek, předtím se Jan Hamáček sejde s předsedou vlády. Již krátce po lánské schůzce ale místopředseda ČSSD a ministr zahraničí Tomáš Petříček řekl, že si nedovede „moc představit“, že by se Michal Šmarda nakonec ministrem opravdu nestal, a sociální demokracie přesto zůstala ve vládě. Výsledek schůzky zhodnotil jako zklamání.

„Na druhou stranu, že prezident potvrdil, že odvolá Antonína Staňka k 31. 7., je jedním z kroků, které jsme očekávali. To vítám,“ dodal.

Šéf diplomacie ujistil, že sám je připraven podat demisi, pokud si o ni předseda sociální demokracie řekne. „Naše účast ve vládě je spojena s tím, že sociální demokracii zastupují lidé, které nominuje sociální demokracie,“ podotkl.

Předseda KSČM Vojtěch Filip naopak vnímá výsledek schůzky jako „potvrzení dohody o tom, že k 31. 7. končí pan ministr Antonín Staněk, jak bylo dohodnuto“.  Odklad rozhodnutí o jmenování vnímá tak, že prezident dal ČSSD k dispozici čas navíc k tomu, aby se mohlo ještě jednou sejít její předsednictvo.

Opoziční politici si po lánské schůzce všímali především jejího konce, kdy Andrej Babiš opustil zámek beze slova. „,Silný nebojácný‘ premiér, vědom si svých ústavních pravomocí a povinností, ujel jako malý kluk. Síla zmizela jak pára nad hrncem. Premiér je v hrsti prezidenta a svých zájmů,“ uvedl předseda KDU-ČSL Marek Výborný. „Jenom Češi se mohou pyšnit premiérem, který sice v přímém přenosu počítá kůrovce a strká sysla do díry, leč k jednání o vládě s prezidentem republiky se nevyjádří ani pohledem, natož slovem,“ uvedl také předseda poslaneckého klubu TOP 09 Miroslav Kalousek.

Předseda ODS Petr Fiala potom kriticky zhodnotil výsledek, kterým se Babiš pochlubil na sociální síti. „Po dvou měsících nepřetržitých jednání prezident konečně splní svou ústavní povinnost. Ale pro jistotu jen napůl,“ komentoval Fiala. Místopředsedkyně ODS Alexandra Udženija však zapochybovala, zda schůzka skončila opravdu bez výsledku. „Otázka je, zda dopadla s výsledkem, o kterém nás nechtějí informovat. (…) Myslím, že se pan prezident s panem Babišem domluvili na postupu B, kdyby ČSSD odešla z vlády,“ poznamenala.

Místopředseda Pirátů Jakub Michálek potom připomněl, že sociální demokraté „říkali, že vydrží do prvního podrazu“, když vstupovali do Babišovy vlády. „Teď nevím, jestli už jsme v té situaci, nebo jestli to není podraz. Pan prezident natahováním lhůt určitě nepomáhá hladkému fungování české demokracie. Spíše by se měl zaměřit na to, aby dělal něco konstruktivního pro občany,“ řekl.

Ústavní právník: Ministerstvo nesmí zůstat bez ministra

Jan Wintr z Právnické fakulty Univerzity Karlovy upozornil, že pokud by prezident 31. července odvolal Antonína Staňka, ale jeho nástupce případně jmenoval v polovině srpna, nastala by tak na půl měsíce protiústavní situace.

„V čele ministerstev má stát člen vlády, má být někdo okamžitě jmenován. Pokud si prezident chtěl jmenování rozmýšlet, měl na to více než 50 dnů,“ upozornil ústavní právník. Připustil, že se již několikrát stalo, že bylo ministerstvo bez ministra, to však na věci nic nemění. „Situace několikrát nastala, ale vždy byla protiústavní,“ podotkl.

Odmítnout jmenovat Michala Šmardu však hlava státu za jistých okolností může – na rozdíl od Staňkova odvolání, které podle ústavy provést musí. „Ústava je méně striktní. Vychází z toho, že prezident sice může návrh předsedy vlády na jmenování ministra odmítnout, nicméně měl by pro to mít vážné důvody. Nicméně situace, ve které jsme, ukazuje na to, že hrozí vytvoření dalších protiústavních situací,“ varoval Jan Wintr. 

90' ČT24: Spor o ministra kultury pokračuje, Senát zatím schválil ústavní žalobu na prezidenta (zdroj: ČT24)

Situace nemá řešení již 70 dnů

Staněk podal demisi v polovině května, Zeman ji ale nepřijal, což mu ústava umožňuje. Babiš poté na konci května na žádost ČSSD navrhl odvolání Staňka a jmenování Šmardy, kterému podle ústavy prezident vyhovět musí.

Jenomže prezident uvedl, že v ústavě není žádný časový termín. Několikrát dal najevo, že by si přál Staňkovo setrvání v úřadu a mluvil o snaze smířit ho s Hamáčkem. Zároveň také kritizoval Šmardu.

Na konci června pohrozili sociální demokraté odchodem z vlády, pokud se situace kolem ministerstva kultury nevyřeší. Po schůzce s prezidentem 4. července Hamáček řekl, že ohledně pokračování vlády není příliš optimistický.

O týden později nicméně Zeman na dalším jednání s Hamáčkem a se Staňkem slíbil, že současného ministra kultury k 31. červenci odvolá. Hamáček tehdy také řekl, že ohledně nominace Šmardy prezident počká na rozhodnutí předsednictva ČSSD. To 15. července potvrdilo, že strana trvá na svých stanoviscích.

Babiš si přeje pokračování koalice s ČSSD

Sociální demokraté uváděli, že pokud by prezident jejich nominaci nevyhověl, setrvání ve vládě bez možnosti rozhodovat o vlastních ministrech by pro ně postrádalo smysl. Předsednictvo ČSSD také vyzvalo ministry, aby předložili Hamáčkovi své demise v případě, že o to předseda strany požádá. Podle koaliční smlouvy by v případě podání demise všech ministrů za jednu vládní stranu měla do týdne podat demisi vláda jako celek.

Babiš v minulých týdnech několikrát řekl, že si přeje pokračování vlády s ČSSD, která je podle něj úspěšná. Pokud by vláda padla, chce Babiš o dalším postupu jednat s představiteli ostatních sněmovních stran.

KSČM, která nynější menšinový kabinet toleruje, další spolupráci s ANO nevyloučila. SPD dala najevo, že by byla ochotná podpořit kabinet v případě odchodu ČSSD. Požadovala by přitom naplňování svých programových priorit a to, aby vláda nově požádala Sněmovnu o důvěru.