Prezident je připraven odvolat ministra Staňka, uvedl po jednání Hamáček

Události: Prezident je připraven odvolat ministra Staňka (zdroj: ČT24)

Prezident Miloš Zeman je připraven odvolat ministra kultury Antonína Staňka (ČSSD) ke konci července. Po jednání se Zemanem a Staňkem v Lánech to uvedl předseda ČSSD Jan Hamáček. Ve věci ministrova nástupce Zeman vyčká rozhodnutí předsednictva sociální demokracie, které se sejde v pondělí. ČSSD požaduje výměnu Staňka za místopředsedu strany Michala Šmardu. Už v pátek dopoledne se Hamáček setkal s premiérem Andrejem Babišem (ANO).

Podle Hamáčka platí, že kandidátem ČSSD na ministra kultury zůstává Šmarda. „Očekávám, že předsednictvo to potvrdí. Druhou alternativou je, že předsednictvo rozhodne, že ministři ČSSD podají demisi a z vlády odejdou,“ uvedl Hamáček po zhruba hodinu a půl dlouhém jednání v Lánech. Jiné varianty podle něj nyní neexistují.

„Z mého pohledu je to postaveno tak, že buď sociální demokracie ve vládě skončí, nebo si bude moci jmenovat své ministry. Michal Šmarda má naši podporu, já za ním stojím,“ dodal Hamáček.

Prezident neřekl, zda bude pondělní rozhodnutí předsednictva sociální demokracie respektovat, uvedl Hamáček. Hlasování předsednictva tak podle něj částečně bude „cestou do neznáma“. „Každopádně platí to, že ministři sociální demokracie jsou připraveni podat demise a potom budeme pokračovat v rámci ústavního pořádku,“ oznámil.

Hamáček dále řekl, že nežádal vysvětlení prezidenta, proč po dvou měsících po oznámení Staňkovy rezignace přistupuje na jeho konec. „Já jsem nežádal vysvětlení, já jsem akceptoval jeho stanovisko, že je připraven vyhovět návrhu pana premiéra,“ uvedl Hamáček.

Premiér Babiš minulý týden v Lánech řekl, že doufá, že se podaří najít řešení, které zachová stávající vládu. Hamáček na to tehdy opáčil, že je „menší optimista“. V pátek toto vyjádření připomněl.

„Nic se ve mně neposunulo, z mého pohledu je ta situace stejná jako ve čtvrtek. Ale politika je od toho, abychom jednali, takže budeme jednat až do pondělí,“ řekl. Babiš podle něj má přes víkend prostor ve věci dál jednat, na předsednictvu padne definitivní verdikt.

Staněk považuje výsledek schůzky v Lánech za rozumný

Podle ministra Staňka je řešení situace na ministerstvu kultury rozumné. Zopakoval, že jeho demise z poloviny května, kterou Zeman nepřijal, byla myšlena vážně. Prezident to podle něj uvedl i na pátečním jednání, což ministr ocenil, neboť se potvrdilo, že šlo skutečně o rozhodnutí hlavy státu demisi nepřijmout. Někteří jeho kolegové si podle Staňka mysleli, že Zemana prosil o setrvání ve funkci.

Podle Staňka je důležité, aby nový ministr mohl pokračovat v práci, kterou zahájil. Proto by chtěl včas vědět, kdo bude jeho nástupcem, aby mu mohl předat materiály, které byly za jeho působení v úřadu zpracovány.

Z tohoto pohledu je podle něj lhostejné, zda se po něm ministrem kultury stane právě Michal Šmarda nebo někdo jiný. Rozhodnutí je podle Staňka na předsednictvu, které bude jednat v pondělí. „Budu na předsednictvu informovat o jednání s panem prezidentem a dám svou funkci k dispozici,“ doplnil Staněk. 

Hamáček a Staněk po skončení setkání v Lánech před novináře předstoupili odděleně. Pražský hrad se k výsledku schůzky nevyjádřil. „K vyjádření pana předsedy Hamáčka a pana ministra Staňka nebudeme poskytovat žádný doplňující komentář,“ uvedl prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček.

Staněk rezignoval v květnu po kritice, která se na něj snesla po odvolání šéfů Národní galerie Jiřího Fajta a ředitele Muzea umění Olomouc Michala Soukupa. Zeman však odstoupení neakceptoval s tím, že Staněk odhalil závažná ekonomická pochybení a neměl za to být trestán. Od konce května pak nechtěl vyhovět následnému návrhu premiéra na odvolání Staňka s argumentací, že mu ústava pro tuto povinnost neukládá žádnou lhůtu.

Babiš jednal se Zemanem ve čtvrtek

Už v pátek dopoledne se předseda ČSSD Hamáček setkal také s premiérem Babišem, který ho informoval o svém čtvrtečním setkání s prezidentem Zemanem. Babiš prohlásil, že aktuálně je problematická nominace Šmardy.

Andrej Babiš: Jde o nominaci Michala Šmardy (zdroj: ČT24)

Premiér podle svých slov mluvil i s ministrem kultury Staňkem, další postup prý nechává na sociální demokracii. „V této chvíli je to hlavně nominace pana Šmardy. Myslím, že problém pana Staňka se vyřeší,“ řekl Babiš. Na setkání dal podle svých slov Hamáčkovi podrobné informace o jeho čtvrtečním setkání se Zemanem. „Aby měl všechny potřebné informace na schůzku s panem Staňkem a s ním,“ řekl premiér.

Předseda vlády se s prezidentem sešel ve čtvrtek na Pražském hradě a sdělil mu, že chce dodržovat koaliční smlouvu. Babiš doufá v to, že se situace vyřeší nejpozději příští týden. Chce dále jednat, kompetenční žaloba na prezidenta by podle něj nic neřešila.

Situace je stále stejná, říká Onderka

„Podle mého názoru je ta situace stále stejná,“ komentoval jednání s prezidentem statutární místopředseda ČSSD Roman Onderka. Požadavky sociální demokracie byly podle něj naplněny pouze z poloviny, „a ještě ve velice dlouhém termínu“. Vedení ČSSD se proto bude muset v pondělí rozhodnout, zda strana z vlády odejde.

Podle místopředsedy ČSSD Ondřeje Veselého jednání v Lánech ukázalo, že Jan Hamáček je lepší vyjednavač než premiér Babiš. Hamáček podle něj dokázal s prezidentem dojednat termín odvolání ministra Staňka i přesto, že měl těžší pozici než Babiš. „Jan Hamáček dokázal víc než premiér. Přitom na rozdíl od Andreje Babiše neměl žádné trumfy v ruce. Přesto dnešní schůzka přinesla aspoň něco konkrétního,“ uvedl Veselý. 

Vondráček: Šmarda není žádný superkandidát

Situace se po páteční schůzce „odšpuntovala“, řekl v pořadu Události, komentáře šéf sněmovny a místopředseda ANO Radek Vondráček. Zdůraznil, že premiér Babiš postupuje podle koaliční smlouvy. „Proto nevím, komu jsou ultimáta o odchodu z vlády směřována,“ řekl.

Podle něj by současné vládní krizi pomohlo, kdyby sociální demokraté zvážili kandidaturu Šmardy do čela ministerstva kultury. „Není to žádný superkandidát. Zapomíná se na kulturu. Jestli by se sociální demokracie nemohla ještě zamyslet nad tím, zda je Šmarda jediný možný kandidát, dost by to celé situaci pomohlo,“ prohlásil Vondráček s tím, že Šmardovou nejvyšší kvalifikací pro post šéfa resortu kultury  je členství v ČSSD.

Vondráček: Šmarda není žádný superkandidát (zdroj: ČT24)

Další strany se na hodnocení schůzky neshodnou

Předseda ODS Petr Fiala po schůzce Zemana a Hamáčka a zřejmě končícího ministra kultury Staňka na lánském zámku na Twitteru napsal, že nepovedený politický seriál ohledně výměny ministra kultury pokračuje. „Místo normální práce vlády a řešení skutečných problémů České republiky musíme dál sledovat toto absurdní divadlo,“ uvedl.

Šéf hnutí Svoboda a přímá demokracie Tomio Okamura soudí, že dokud bude sociální demokracie ve vládě, permanentní vládní krize bude pokračovat. Jejím spoluviníkem je i premiér Babiš, když si ČSSD před rokem do vládní koalice vybral, dodal Okamura.

Předseda Pirátů Ivan Bartoš soudí, že po Babišovi si na prezidentovi vylámal zuby i Hamáček. „Neboť příslib odvolání pana Staňka na nejmenování nového ministra nic nemění,“ uvedl Bartoš. Má pocit, že nynější „divadlo“ zastírá fakt, že skutečným problémem vlády není ministerstvo kultury, ale stíhaný premiér v prokazatelném střetu zájmů.

„Dozvěděli jsme se, že skoro po dvou měsících se pan prezident vrátí k tomu, že bude respektovat ústavu a ministra Staňka odvolá. Nerozumím tomu, proč až na konci července,“ komentoval výsledek schůzky šéf KDU-ČSL Marek Výborný. Situace podle něho nepřispívá stabilitě vládnutí, odpovědnost je ale podle Výborného na Babišově straně.

„Jsem rád, že se trapná taškařice s výměnou ministra kultury chýlí ke konci a Miloš Zeman si snad splní své ústavní povinnosti,“ uvedl předseda TOP 09 Jiří Pospíšil. Je podle něho smutné, že tak banální záležitost, jako je výměna ministra kultury, řeší politická reprezentace týdny, místo aby se věnovala problémům Česka.

Předseda STAN Vít Rakušan označil výsledek lánské schůzky za „půlkrok k vyřešení současné krize“. „Z vyjádření Jana Hamáčka však čtu, že si ČSSD nenechá od prezidenta diktovat, koho by měla vyslat na ministerstvo kultury místo pana Staňka, a tak patrně krize může po pondělním jednání předsednictva trvat dál,“ míní.

Předseda KSČM Vojtěch Filip míní, že jestliže Zeman ohledně odvolání Staňka vyhověl, nyní by měla být ČSSD vstřícná k prezidentovi. Zeman se ke Šmardově nominaci na ministra kultury opakovaně vyjádřil kriticky.