„Prezident se nemůže chovat jako car.“ Opozice kritizuje Zemana i postup ČSSD

Události ČT: Většina opozičních stran se shoduje, že prezident pohrdá ústavou (zdroj: ČT24)

Prezident Miloš Zeman chce porušovat ústavu, znovu se ukazuje slabost vlády a premiéra a ČSSD se musí rozhodnout, jestli o sobě nechá rozhodovat jiné. Tak hodnotí předsedové opozičních stran výsledek schůzky Zemana s premiérem Andrejem Babišem (ANO) a předsedou ČSSD Janem Hamáčkem ohledně výměny ministra kultury.

Čtvrteční jednání v Lánech vyvolal požadavek sociální demokracie, aby Antonína Staňka (ČSSD) v čele resortu kultury nahradil místopředseda strany Michal Šmarda. Staněk podal v polovině května demisi, Zeman ji však odmítl přijmout. Prezident dosud nevyhověl ani návrhu na Staňkovo odvolání, které mu na konci května poslal předseda vlády.

Ani po nynějším setkání se situace s výměnou ministra neposunula, Zeman počítá, že se sejde s Hamáčkem a Staňkem 12. července. Hamáček se poté chystá svolat předsednictvo ČSSD, o svém návrhu dalšího postupu má jasno.

Kupka: Ani prezident se nemůže chovat jako car

Místopředseda ODS Martin Kupka označil přetrvávající pat za špatnou zprávu pro Česko. „Vláda se ukazuje jako ještě slabší, než se na první pohled zdálo. Prezident Zeman fakticky porušuje ústavu. Babiš dává prostor prezidentovi, aby nemístným způsobem zasahoval do dělby moci v České republice,“ podotkl.

„Zatím jsme byli svědkem ustupování sociální demokracie fakticky do nekonečna,“ dodal s tím, že je na ČSSD, jestli udělá další ústupek a jestli je ochotná jakkoli „ohnout svůj hřbet“.

Pokud premiér nechce podat kompetenční žalobu, tak budou v ODS zvažovat další kroky v tom, jakým způsobem na prezidentovi vymoci, aby respektoval ústavu. „Ani prezident se nemůže chovat jako car, který bude volně ohýbat zákony České republiky a i ten nejvyšší v podobě ústavy,“ poznamenal Kupka.

Ferjenčík: ČSSD si musí vybrat, jestli sebou nechá dál zametat

„Prezident má povinnost odvolání ministra Staňka podané premiérem i jmenování nového ministra přijmout,“ upozornil předseda Pirátů Ivan Bartoš. „Zaráží mě však i situace, kdy premiér Babiš není schopen zhostit se své role a věc s prezidentem vyjednat, nebo skutečně přistoupit k podání kompetenční žaloby.“

S ohledem na pozici ČSSD se pozastavil nad tím, že má její vedení zasednout až 15. července. „Nedivím se, že je sociální demokracie dlouhodobě ve stále žalostnější kondici. Podstatné a pro stát důležité věci je třeba řešit ihned,“ doplnil.

„Podstatná část nynějšího konání pana prezidenta je způsobená tím, že jeho hlavní ambice je zničit sociální demokracii a pomstít se těm lidem, které on považuje za zrádce a kvůli kterým se ve svých očích stal prezidentem o deset let později,“ dodal pirátský poslanec Mikuláš Ferjenčík. „Míč je na straně ČSSD, která se musí rozhodnout, jestli se sebou nechá i nadále zametat, nebo do toho praští a z vlády odejde.“

Události, komentáře: ČSSD je o krok blíž odchodu z vlády, říká Šmarda. Koalice je úspěšná, oponuje Faltýnek (zdroj: ČT24)

Právě sociální demokraté ale mohou podle předsedy hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD) Tomia Okamury za patovou situaci. „Je to takové panoptikum. Ministr Staněk podal demisi, i když nechtěl, pan Šmarda na své nominaci vlastně ani netrvá, ale sociální demokracie ho navrhuje. Musím říct, že ČSSD by už mělo přestat zatěžovat všechny v České republice svým bojem o koryta,“ uvedl Okamura. Zeman se pak podle něj nechce stát hráčem, který by byl v tomto boji zneužíván.

Zastání našel Andrej Babiš u komunistů, kteří vládu ve sněmovně tolerují. Šéf strany Vojtěch Filip totiž nevnímá, že by byl premiér slabý. Hon na ministra kultury zároveň považuje za zástupný problém.

„Když Václav Havel držel osm měsíců ve funkci Jana Rumla přes odpor Václava Klause nebo když Václav Klaus držel jiné ministry, tak jsem vždy nejméně měsíc čekal, než jsem se vyjadřoval. A nebudu tak činit ani za těchto okolností,“ sdělil.

90´ ČT24 o vládní krizi po čtvrteční schůzce v Lánech (zdroj: ČT24)

Prezident si užívá svou představu ideálního horkého léta, míní Rakušan

Výsledek čtvrteční schůzky v Lánech pak nepřekvapil šéfa TOP 09 Jiřího Pospíšila. „Pan prezident není ochoten ustoupit premiérovi a ministru Hamáčkovi. Prezident chce zkrátka porušovat ústavu. I když je povinen na návrh premiéra vyměnit člena vlády, tak to nerespektuje,“ uvedl.

Pospíšil se domnívá, že nakonec vláda nepadne, protože to není ani v zájmu sociální demokracie, ani premiéra Babiše, aby byly předčasné volby. „Klesají preference hnutí ANO, blíží se další zprávy z Evropské unie, možná obžaloba premiéra Babiše. To jsou důvody, proč premiér nebude chtít volby. Sociální demokraté pak mají celou řadu svých problémů včetně posledních výsledků v evropských volbách, kde výrazně propadli, a nebylo by to pro ně výhodné,“ nastínil.

Předseda lidovců Marek Výborný zase na vývoj nahlíží jako na další ukázku slabosti celé vlády a pana premiéra. „Pokud říkal, že má ambici dnes věc vyřešit, dohodnout, zobchodovat, jak zněla jeho slova, tak se mu to zjevně nepovedlo. Nestabilita, která ochromuje Českou republiku, jak vládu, tak sněmovnu a Senát už několik týdnů, pokračuje,“ prohlásil.

Postup sociální demokracie hodnotí jako nedůstojný. Prezident pak podle něj nepochopil ústavu. „Kdy prezident pochopí, že nežijeme v prezidentském nebo poloprezidentském systému, ale parlamentním a že on jako nejvyšší ústavní činitel by měl být tím prvním, kdo bude plně respektovat ústavu?“ ptá se Výborný.

Podobně vyznívá komentář šéfa hnutí STAN Víta Rakušana. „Prezident Zeman pohrdá ústavou, když nekoná ve věci odvolání ministra Staňka,“ uvedl. „Předčasné volby nepreferuji, jakkoliv se jich neobávám, vidím i jiná řešení, která mohou tomuto kroku předcházet. A toto je oddálení řešení problému. Prezident si užívá svou představu ideálního horkého léta,“ doplnil. 

„Jestli se vládní strany nechají dotlačit do toho, že padne vláda jenom kvůli trucovitosti a porušování ústavy ze strany pana prezidenta, tak je to špatně,“ doplnil místopředseda hnutí Petr Gazdík.