Zeman se zastal „ministra, který odhalil korupci“. Z ČSSD zní ostrá slova

Andrej Babiš a Jan Hamáček po lánské schůzce: Jednání nepřineslo žádný výsledek (zdroj: ČT24)

Kvůli tlaku sociálních demokratů na odvolání ministra kultury Antonína Staňka se bude dál jednat. Schůzka premiéra Andreje Babiše (ANO) a předsedy ČSSD Jana Hamáčka s prezidentem Milošem Zemanem nepřinesla řešení politického patu, byť Babiš doufal, že prezidenta přemluví ke Staňkovu odvolání. Hamáček dal najevo skepsi, co se týká setrvání ČSSD ve vládě. Ze strany zní i další kritické hlasy, ministr zahraničí Petříček dokonce pohrozil demisí.

On-line přenos

Schůzka tří

  • 22:50

    Vážení čtenáři, děkujeme vám za pozornost a přejeme klidný prodloužený víkend. On-line přenos dnes končí.

  • 22:38

    „Sociální demokraté si dnes vyzkoušeli na vlastní kůži to, o čem mluvili jejich kolegové z minulé vlády s hnutím ANO, kteří měli z vlády s Andrejem Babišem negativní zkušenost a varovali před vstupem do současné koalice,“ konstatoval komentátor Českého rozhlasu Petr Hartman.

  • 22:35

    Podle šéfa poslanců hnutí ANO Jaroslava Faltýnka je vláda úspěšná a vládne s důvěrou. Úspěchy slaví podle něj i menší koaliční strana ČSSD, které se daří prosazovat její program. K předčasným volbám proto nevidí důvod.

Krátce po půl dvanácté vjely do areálu lánského zámku postupně tři vozy, na které čekala u brány čestná stráž. Ani jeden vůz se před branou nezastavil a nikdo ke schůzce předem nic neřekl. Samotné jednání hlavy státu a dvou nejvýše postavených členů vlády potom začalo v poledne.

Po hodině a půl Babiš s Hamáčkem odešli bez jasného výsledku, pokud jde o odvolání ministra kultury Antonína Staňka, které prezidentovi navrhl premiér Babiš spolu s jeho nahrazením místopředsedou ČSSD Michalem Šmardou. „Pan prezident se nevyjádřil definitivně k nominaci s tím, že proběhne další schůzka 12. července mezi panem prezidentem, panem předsedou Hamáčkem a panem Staňkem,“ shrnul Andrej Babiš po jednání.

„Situace nás netěší. Ale jsem připraven se potkat s prezidentem 12. července, protože pozvání od prezidenta se neodmítá,“ řekl k tomu Hamáček.

Nevím, co tam budeme řešit, jestli pan prezident chce smiřovat předsedu strany se svým ministrem. Já jsem přesvědčen, že pan ministr Staněk má odejít. Postupuji striktně podle ústavy, pan premiér také postupuje podle ústavy, pan prezident se pohybuje v jakémsi režimu – dle mého pohledu – už mimo ústavu.
Jan Hamáček
předseda strany, vicepremiér
90´ ČT24 o vládní krizi po čtvrteční schůzce v Lánech (zdroj: ČT24)

Ani jeden z účastníků se nevyjádřil, o čem přesně se na hovořilo. Miloš Zeman však krátce po čtvrtečním jednání vydal prohlášení, jímž se zastal Staňka a naopak se nepřímo vymezil proti jeho navrženému nástupci Šmardovi jako neznalému problematiky resortu.

„Prezident republiky zastává názor, že ve vládě, která se označuje jako protikorupční, by neměl být odvolán ministr za to, že odhalil korupci ve svém resortu. Prezident republiky zastává názor, že ve vládě, která se označuje jako vláda odborníků, by neměl být ministrem ten, kdo nezná problematiku svého resortu,“ tlumočil prezidentův mluvčí.

O dalším postupu se ČSSD poradí na jednání předsednictva. Hamáček jej avizoval zhruba na 15. července. „Jsem připraven předsednictvu navrhnout další postup. Já osobně o něm mám jasno, ale chci to nejdříve říct jim,“ avizoval Hamáček.

Babiš ve čtvrtek zopakoval, že na prezidenta nepodá kompetenční žalobu.

„Nejsem optimista,“ řekl k pokračování vlády Hamáček. Petříček hrozí demisí

ČSSD původně chtěla, aby bylo ohledně Antonína Staňka – jehož demisi nejprve prezident odmítl, aby následně nereagoval na premiérův návrh na ministrovo odvolání – jasno do posledního červnového dne. Poté rozhodnutí odložila na dobu po aktuální lánské schůzce. Jan Hamáček po ní jasně řekl, že čtvrteční schůzka „žádný výsledek nepřinesla“.

Zároveň ale řekl, že je připraven dál jednat. O tom, jak bude ČSSD dál postupovat, nebude rozhodovat sám a počká, až se sejde republikové předsednictvo. „Osobně mám o postupu jasno,“ podotkl. Vedení ČSSD se ale sejde zřejmě až po schůzce Zeman – Hamáček – Staněk.

Andrej Babiš dodal, že doufá, že se 12. července nakonec najde řešení, které zachová stávající vládu. Hamáček s ním však nesouzněl. „Já jsem menší optimista,“ řekl.

Podobně jako Hamáček smýšlejí i další vysoce postavení sociální demokraté. Podle místopředsedkyně ČSSD Jany Maláčové není setrvání Staňka ve vládě k diskusi. „ČSSD musí mít právo nominovat si svého ministra, jinak je koaliční smlouva pouhým cárem papíru. O tom, zda ve vládě zůstaneme či ne, rozhodne předsednictvo ČSSD, které pan předseda Hamáček svolá,“ zdůraznila Maláčová, která má v kabinetu na starost resort práce a sociálních věcí. 

Ministr zahraničí Tomáš Petříček potom uvedl, že je připraven podat demisi. „Osobně v tuto chvíli nevidím mnoho možností, jak by mohla ČSSD ve vládě pokračovat, zejména ve chvíli, kdy se porušuje ústava. Já jsem demisi připraven podat,“ zdůvodnil šéf diplomacie svoji hrozbu. K tomu je připravená podle svých slov i Maláčová.

Sociální demokracie udělá maximum pro to, aby mohla zůstat ve vládě. Nezbytnou podmínkou ale je, že bude moci řešit svůj program a rozhodovat o svých ministrech. Pokud ne, jsme připraveni plnit opoziční roli a plnit ji dobře.
Michal Šmarda
místopředseda ČSSD, kandidát na ministra kultury

Taky Statutární místopředseda sociální demokracie Roman Onderka uvedl, že není optimista, pokud jde o další působení sociální demokracie ve vládě. A podle senátora Jiřího Dienstbiera by ČSSD měla okamžitě kabinet opustit.

Pesimismus vedení ČSSD otevřeně sdílejí i další členové předsednictva, třeba předseda pražské ČSSD Petr Pavlík, nebo předseda plzeňské městské organizace ČSSD Michal Chalupný. „V okamžiku, kdy si neumíme vyměnit vlastního ministra ve vládě, tak to není naše vláda a asi bychom v ní neměli zůstávat,“ domnívá se.

Události, komentáře: ČSSD je o krok blíž odchodu z vlády, říká Šmarda. Koalice je úspěšná, oponuje Faltýnek (zdroj: ČT24)

Další členové vedení jsou zdrženlivější a chtějí počkat na výsledek zasedání špiček ČSSD, i podle nich je ale nepřijatelné, aby si sociální demokracie nemohla nominovat své ministry. 

„Jediný orgán, který může rozhodnout o konci našeho vládního angažmá, je předsednictvo, a to se sejde co nejdříve,“ napsal šéf poslanců ČSSD Jan Chvojka. „Jsem pesimista“, uvedl v reakci předseda pražské ČSSD Petr Pavlík. Naopak vládu by neopouštěl třeba poslanec Jaroslav Foldyna.

Například poslanec Petr Dolínek nevidí ani důvod pro schůzku prezidenta, Hamáčka a Staňka, ke které má dojít příští týden.

Události: Vládní krize kvůli neodvolání Staňka pokračuje, z ČSSD zní ostrá slova (zdroj: ČT24)

Předčasné volby? Babiš je nechce, možná přistoupí k rekonstrukci vlády

V případě odchodu ČSSD z vlády však nejsou jedinou alternativou předčasné volby. „Nechceme předčasné volby. Šel bych se zeptat jednotlivých parlamentních stran, jestli by eventuelně akceptovaly rekonstrukci vlády a že bychom získali podporu od opozičních stran,“ uvedl premiér Babiš.

V neděli přitom Babiš uvedl, že odchod ČSSD by znamenal „de facto předčasné volby“. Spekulace, že by ve vládě mohlo ČSSD nahradit hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD) Tomia Okamury, označil v té souvislosti v pořadu ČT Otázky Václava Moravce za nesmyslné.

Předčasné volby si nyní nepřeje ani předseda poslaneckého klubu ANO Jaroslav Faltýnek. Kabinet považuje za úspěšný a vládnoucí s důvěrou. Úspěchy slaví podle něj i menší koaliční strana ČSSD, které se daří prosazovat její program.

Hamáček mluvil minulý týden v souvislosti s počínáním prezidenta o tom, že Česko je na hraně ústavní krize. Na páteční schůzce se s Babišem dohodli na tom, že ČSSD počká na výsledek dalšího jednání premiéra s prezidentem. Hrad poté oznámil, že v úterý přijme v Lánech Babiše i Hamáčka.

V úterý se však schůzka neuskutečnila, i když se její začátek posunul o tři hodiny na osmou večer. Babiš se zdržel na summitu Evropské rady v Bruselu a Hrad na jeho žádost schůzku posunul na dnešek.

Historie sporu o Antonína Staňka
Zdroj: ČT24

O výměně resortů se nemluvilo

Podle politologa Jana Bureše z Metropolitní univerzity je pozice Jana Hamáčka docela jasná. „Z postoje, který jsme zatím slyšeli, mám pocit, že (…) má jasno v tom, že ve vládě nemohou zůstávat,“ upozornil.

Považuje však za pochopitelné, že od něj rovnou nezaznělo definitivní stanovisko – sám rozhodnout nemůže, musí jít o kolektivní rozhodnutí vedení ČSSD. „Protože je léto, není snadné svolat lidi hned,“ připustil politolog.

Před jednáním prezidenta Zemana s Andrejem Babišem a Janem Hamáčkem se objevilo mnoho spekulací v souvislosti s tím, že Babiš avizoval, že přijde s kompromisním návrhem. Že by se hovořilo například o výměně resortů mezi vládními stranami, kdy by ČSSD přišla o kulturu a získala například školství nebo místní rozvoj, však jejich předsedové po lánském jednání odmítli.