Kdyby ČSSD odešla z vlády, znamenalo by to předčasné volby, řekl Babiš v Otázkách Václava Moravce

Kdyby ministři ČSSD odešli z vlády, znamenalo by to podle premiéra Andreje Babiše (ANO) předčasné volby. Řekl to v Otázkách Václava Moravce, zároveň však zdůraznil, že od svého koaličního partnera takový krok nečeká. Ujistil, že podporuje předsedu ČSSD ve snaze vyměnit ministra kultury a doufá, že přemluví prezidenta Miloše Zemana, aby tak učinil. Zeman zatím s odvoláním současného ministra Antonína Staňka (ČSSD) váhá.

ČSSD chce nahradit svého ministra kultury Antonína Staňka místopředsedou strany Michalem Šmardou. Z posledních vyjádření prezidenta vyplývá, že se Staňka odvolat nechystá, byť mu to premiér Andrej Babiš navrhl. Ten je přesvědčen, že dosud neměl čas na situaci řádně reagovat. 

„Pan prezident se vyjádřil ve středu,“ upozornil Babiš v Otázkách Václava Moravce. Je přitom přesvědčen, že má Miloš Zeman právo vyjádřit svůj názor, že by ČSSD ministra měnit neměla. „Dělali to i jiní prezidenti, i pan prezident Havel, i pan prezident Klaus, všichni se vyjadřovali,“ podotkl.

UDÁLOSTI: Sociální demokraté původně žádali o vyjasnění situace s ministrem kultury do neděle (zdroj: ČT24)

Sociální demokraté dali najevo, že po Babišovi chtějí, aby zesílil tlak na prezidenta, eventuálně mu pohrozil i kompetenční žalobou k Ústavnímu soudu. Premiér ale řekl, že takovou žalobu nepodá. „Nikdo nikdy tu žalobu nepodal. Já to chci řešit dohodou. Žaloba není řešení,“ míní Babiš.

Premiér i předseda ČSSD Jan Hamáček by měli prezidenta v Lánech navštívit v úterý a Babiš doufá, že jej přemluví. „Budu to s panem prezidentem řešit, budu ho přesvědčovat, že máme koaliční smlouvu, kterou respektuju, chci ji plnit a chci problém vyřešit. Ještě jsem neměl možnost to řešit,“ uvedl šéf kabinetu. Nemyslí si přitom, že probíhá vládní či ústavní krize. „Žádná velká krize to není. Respektuju přání sociální demokracie,“ zdůraznil Babiš.

Koaliční smlouva je nicméně sepsána tak, že po dohodovacím řízení – které nyní probíhá – mohou ministři za ČSSD kabinet opustit, Babiš by pak byl povinen podat demisi i za zbytek vlády. Prezident Miloš Zeman dal najevo, že si myslí, že by k tomu nedošlo a Babiš místo toho vládu rekonstruoval, ale premiér to odmítl. Odchod ČSSD z vlády by podle něj k pádu jejího zbytku zřejmě vedl.

„Myslím si, že ČSSD z vlády neodejde. Proč by odcházeli? To by byla absolutní sebevražda, protože to by de facto znamenalo předčasné volby,“ řekl Andrej Babiš. Jednal by sice s ostatními předsedy parlamentních stran a hnutí o dalším možném vývoji, odmítl však, že by mohla vzápětí vzniknout nová vláda opřená o SPD. „To jsme už odmítli v minulosti,“ připomněl.

Volby jsou až krajním řešením, shodují se Hamáček s Bartošem

Jan Hamáček reagoval na Babišova slova ujištěním, že považuje předčasné volby za poslední řešení. Zároveň ale zdůraznil, že chce, aby se situace kolem ministra kultury vyřešila co nejrychleji. „Není možné jednat do nekonečna. Pro ČSSD má smysl být ve vládě, pouze pokud bude platit koaliční smlouva a bude mít šanci rozhodovat si o tom, kdo ji ve vládě bude reprezentovat,“ zdůraznil.

Některé opoziční strany by se předčasným volbám nebránily, muselo by ovšem předtím dojít k rozpuštění sněmovny. To však podporu mezi poslanci nejspíš nemá. „Pokud hnutí ANO navrhne předčasné volby jako východisko z vládní krize, jsme připraveni o tom jednat. Nutno podotknout, že předčasné volby jsou až krajní prostředek,“ uvedl předseda Pirátů Ivan Bartoš. Předseda SPD Tomio Okamura pak hovoří o tom, že „jedinou funkční variantou při současném rozložení Poslanecké sněmovny je vláda odborníků sestavená výsledkem voleb“.

Místopředsedkyně ODS Alexandra Udženija potom netají obavy z výsledku nadcházejících rozhovorů Zeman–Babiš–Hamáček. „Pan premiér Babiš říká, že je obchodník a že jde přesvědčovat pana prezidenta. Tím naznačuje, že se bude s něčím obchodovat,“ poznamenala.

Nový problém hned po hlasování o nedůvěře

Spor o ministra kultury se vyhrotil bezprostředně poté, co Andrej Babiš se svou druhou vládou ustál hlasování o nedůvěře. V Poslanecké sněmovně ho iniciovala opozice v souvislosti s návrhem auditní zprávy Evropské komise, jejíž znění uniklo na veřejnost.

Vyplývá z něj, že podle EK může být Andrej Babiš ve střetu zájmů kvůli vztahu k Agrofertu, který v roce 2017 vložil do svěřenského fondu. Babiš předběžné závěry auditorů opakovaně odmítl. Rovněž popřel, že by Česku hrozilo vracení dotací, které z Bruselu dostalo.

Zopakoval to i v Otázkách Václava Moravce, kde premiér také řekl, že považuje konečné vyznění dokumentu za absurdní. Auditory zároveň obvinil z politického propojení s opozicí.

„Měli jsme tady plno auditorů, většinou českých. Jeden auditor Evropské komise kandidoval na seznamu Pirátů – také velice zvláštní. A je tady předčasná zpráva. Brusel vykládá České republice český zákon. To je absurdní,“ uvedl Andrej Babiš. 

Ztráta poslance? Babiš neví

Druhá vláda Andreje Babiše byla – poté, co první Babišův kabinet nezískal ve sněmovně důvěru – jmenována 27. června 2018. Je menšinová, ANO a ČSSD, které mají v kabinetu své zástupce, se opírají ještě o hlasy KSČM. Tyto tři strany mají dohromady 108 poslanců.

Brzy by jich mohlo být méně, Přemysl Mališ (ANO) chyběl při hlasování o nedůvěře, zato byl na představení nového hnutí Václava Klause mladšího s názvem Trikolóra. Andrej Babiš ale nepotvrdil spekulace, že by mohl jeho hnutí opustit s tím, že ho ani osobně nezná. „Pokud se rozhodne, že přejde k panu Klausovi, tak co se dá dělat,“ dodal.

Ne Timmermansovi

Andrej Babiš se jako premiér nepohybuje pouze ve vnitrostátní politice, ale i na evropské úrovni. Nyní ho čeká summit, který by měl rozhodnout o novém vedení Evropské rady a Evropské komise. Předseda české vlády ujistil, že udělá vše pro to, aby se do čela Komise nedostal nikdo ze spitzenkandidátů jednotlivých frakcí včetně socialistického nominanta Franse Timmermanse.

„Pro náš region nejsou spitzenkandidáti dobré řešení. Potřebujeme mít v čele Komise někoho, kdo regionu rozumí, který není kritický z hlediska našich názorů na ilegální migraci, kvóty, rozpočet, vnitřní trh,“ ozřejmil Babiš postoj, který podle svých slov sdílí i s dalšími lídry zemí visegrádské skupiny.

Připustil ale, že o obsazení klíčových evropských funkcí se svede ještě lítý boj. „Bohužel poslední informace jsou takové, že pan prezident Macron změnil názor na spitzenkandidáty,“ poznamenal.

Pokud jde o české zastoupení v Evropské komisi, chtěl by Babiš, aby v ní pokračovala Věra Jourová. „Doufejme, že dostane lepší portfolio,“ dodal. Odmítl přitom portfolio české eurokomisařky spojovat s možnou podporou někoho z kandidátů na předsedu EK.