Koaliční smlouva platí a alternativa není, ujistil Babiš po schůzce s Hamáčkem. Kvůli Staňkovi se sejde se Zemanem

Události: Budoucnost koaliční vlády ANO s ČSSD (zdroj: ČT24)

Premiér Andrej Babiš (ANO) požádá o schůzku prezidenta Miloše Zemana, ten již oznámil, že Babiše i předsedu koaliční ČSSD Jana Hamáčka přijme v úterý. Budou hovořit o výměně ministra kultury, kterou požaduje sociální demokracie. V pátek o situaci jednali Babiš s Hamáčkem, premiér poté ujistil, že koaliční smlouva platí a není k ní alternativa. Sociální demokracie chce vyměnit svého ministra Antonína Staňka, ale ten zůstává ve funkci i přes návrh na odvolání, který podal premiér.

„Mohu potvrdit, že platí koaliční smlouva. Chci a udělám maximum pro to, aby koalice pokračovala, aby koalice fungovala,“ ujistil Andrej Babiš po schůzce s Janem Hamáčkem, na které jednali o požadovaném odvolání ministra kultury, které Miloš Zeman již několik týdnů odkládá. Babiš proto požádá prezidenta o schůzku. „Budu se snažit projednat s ním situaci a najít řešení, abychom mohli jet dál a tento konflikt byl zažehnán,“ dodal Babiš.

Hamáček jeho postup ocenil. „Pan premiér mě ujistil, že (situaci) chce řešit, že ji chce řešit co nejrychleji,“ zdůraznil. „Takže já si odsud odvážím to, že pan premiér to řešit chce,“ dodal. Připustil však, že „na stole jsou různé alternativy“, přičemž ČSSD požaduje, aby byl Staněk odvolán do neděle.

To se ale nestane téměř jistě. Prezident již prostřednictvím svého mluvčího oznámil, že přijme Babiše a s ním i Jana Hamáčka, ale až v úterý 2. července. Hamáček uvedl, že na schůzku do Lán přijede a s dalšími kroky počká na její výsledek.

Kompetenční žaloba nebude

Šéf vlády zároveň odmítl, že by snad mohl připravit kompetenční žalobu na prezidenta, o níž se zmiňovali někteří politici ČSSD. „Kompetenční žaloba není řešení. Je potřeba vyřešit to jiným způsobem,“ podotkl. Odmítl, že by neochota vystupňovat spor s hlavou státu ukazovala na premiérovu slabost. „Myslím, že jsem celkem silný premiér, jsem silná osobnost a snažím se řešit věci konsensem, a ne konfliktem,“ řekl Babiš. 

Sociální demokracie požaduje výměnu svého ministra kultury Staňka, který podal demisi, a když ji prezident Zeman nepřijal, navrhl Babiš Staňkovo odvolání a jmenování místopředsedy ČSSD Michala Šmardy na jeho místo. K tomu dosud nedošlo.

Jan Hamáček, který s prezidentem již jednal, ale zatím bez Babiše, řekl, že „problém není, že by nechtěl jmenovat pana Šmardu, základní problém je, že pan prezident odmítá odvolat pana Staňka“.

Podle Hamáčka ovšem není možné, aby Staněk úřad řídil, neboť není schopen uklidnit a stabilizovat situaci na ministerstvu po kritice změn v NGP a MUO. Doplnil také, že Staňka nenavrhl odvolat kvůli tomu, že odvolal ředitele NGP Jiřího Fajta, v tom měl ministr jeho podporu.

Staněk se proti Hamáčkově kritice ostře ohradil. Ministerstvo podle něj není destabilizované a finanční audity fungují nejlépe za mnoho let. „Pokud si pan Hamáček nechává našeptávat od donašečů a slídilů, je mi ho líto. Budou to nejspíš ti, kterým jsem sáhl na penězovody nebo se bojí, že se k nim kontroly právě blíží,“ uvedl Staněk ve vyjádření pro média.

Hlasy z ČSSD: Už nejsme ani fíkový list, ale jen hadr

Pozice, do které se sociálně demokratická strana dostala, se nelíbí některým jejím členům. Kritizují Hamáčkovo vedení, ozývá se i kritika samotné účasti ve vládě. Senátor a bohumínský starosta Petr Vícha označil současné dění za „ostudu“. Předseda okresního výboru ČSSD v Pardubicích Leoš Malina pak považuje dění kolem ministerstva kultury za „vrcholek ledovce“ dokazující, že strana neměla vstupovat do koalice ANO.

„Ve mně vzklíčil pocit, že už nejsme fíkový list, ale jsme hadr. Chybí mi to, abychom projevili nějakou hrdost a rovnou páteř,“ řekla Romana Žatecká, která loni neúspěšně kandidovala proti Hamáčkovi na předsedkyni ČSSD.

Podle krajského předsedy ČSSD v Karlovarském kraji Tomáše Svobody zatím stále platí týden staré rozhodnutí předsednictva ve vládě setrvat. „Podle mne není nejmenování ministra tím zásadním důvodem pro odchod z vlády, ale spíš jen další útok ze strany prezidenta. Jsou podstatnější problémy, například rozpočet,“ míní. Předseda jihočeské krajské organizace Jiří Zimola pak rovnou vyzval předsednictvo strany, aby Antonína Staňka „podrželo ve funkci a neustupovalo tlaku části kulturní fronty a některých jejích tlampačů novinářů“.

Jiná většina ve sněmovně? Alternativa není na stole, vzkazuje Babiš

Prezident Miloš Zeman ve čtvrtek v TV Barrandov řekl, že odchod ministrů sociální demokracie z vlády by byl jen její personální rekonstrukcí. Vznikla by podle něj nová většina bez ČSSD, která by Babišův kabinet podporovala. To ale premiér po schůzce s Hamáčkem důrazně odmítl. „Platí koaliční smlouva, jsme ve vládě s ČSSD. Žádná alternativa není na stole,“ ujistil.

Hamáčka a Staňka pozval Miloš Zeman 12. července na návštěvu, chce je usmířit. Šéf sociální demokracie ale dal najevo, že očekává, že do té doby proběhne jednání Babiš–Zeman, které bude úspěšné. „Pokud naděje dojde naplnění, pak ta schůzka bude zbytečná,“ uzavřel.