Jsme na hraně ústavní krize, varuje Hamáček. O Staňkovi a Zemanovi chce jednat s Babišem

Hamáček: Česko je na hraně ústavní krize (zdroj: ČT24)

Předseda koaliční ČSSD Jan Hamáček bude chtít slyšet od premiéra Andreje Babiše (ANO), jak chce řešit odvolání ministra kultury Antonína Staňka (ČSSD). Lidový dům je žádá po prezidentovi, který se k němu ale zatím nechystá, a podle Hamáčka se tak Česko dostalo na hranu ústavní krize. Babiš chce se Zemanem o patu jednat.

Staněk – po protestech umělců vyvolaných změnou v čele Národní galerie – podal demisi už před pěti týdny. Zeman ji ale odmítl přijmout a premiéru Andreji Babišovi (ANO) doporučil, aby s koncem Staňka počkal na prověřování jím podaných trestních oznámení. Návrh na ministrovo odvolání poté prezidentovi poslal přímo premiér.

Ústava o lhůtách nemluví. Konstatuje pouze, že „prezident republiky odvolá člena vlády, jestliže to navrhne předseda vlády“. Podle ústavních právníků Jana Kysely a Jana Wintra by pak měl prezident – podle výkladu ústavy – odvolat ministra bez zbytečného odkladu.

Stejně nyní mluví i předseda dotčené strany Jan Hamáček, který s prezidentem ve čtvrtek v podvečer jednal v Novém Veselí (strana dlouhodobě navrhuje, že Staňka nahradí Michalem Šmardou) a podle všeho bez valného úspěchu.

Hamáček: Česko je na hraně ústavní krize

„Ústava jasně hovoří o tom, že pokud předseda vlády navrhne ministra na odvolání, tak prezident této žádosti vyhoví. Zítra (v pátek - pozn. red.) mám jednání s panem premiérem a budu se ho ptát na to, jak je připraven tuto situaci řešit. Podle toho pak bude sociální demokracie dál postupovat,“ prohlásil šéf ČSSD.

Hamáček informoval vedení sociální demokracie o své schůzce s prezidentem. „Po tomto rozhovoru a poté, co jsme zhlédli tiskovou konferenci pana prezidenta, chci konstatovat, že Česká republika se dostala na hranici ústavní krize,“ prohlásil Hamáček.

Zeman nemá strach o vládu, pokud ČSSD skončí

Prezident v TV Barrandov řekl, že odchod ministrů sociální demokracie z vlády by byl jen její personální rekonstrukcí. Vznikla by podle něj nová většina bez ČSSD, která by Babišův kabinet podporovala. Předsedu ČSSD Jana Hamáčka a ministra kultury Antonína Staňka pozval 12. července na návštěvu, chce je usmířit.

Pokud by sociální demokracie prosadila podání kompetenční žaloby na prezidenta, Zeman by s ní přerušil vyjednávání. ČSSD usiluje o odvolání Staňka z funkce ministra kultury a o jmenování Michala Šmardy (ČSSD) jeho nástupcem. Zeman odmítl Staňkovu demisi přijmout a dosud nevyhověl ani návrhu na jeho odvolání, který mu na konci května poslal předseda
vlády.

Premiér není prezidentův náměstek

Podle slov ústavního právníka Jana Kysely existuje obecná shoda interpretační komunity těch, kdo vykládají ústavu, podložená i konkrétním nálezem Ústavního soudu zmínkami v judikatuře správních soudů, že tam, kde nejsou konkrétní lhůty, má prezident postupovat bez zbytečného odkladu.

„To je dokonale smysluplné. Protože ve chvíli, kdyby to mělo být tak, že sice prezident jednou předsedovi vlády vyhoví, ale třeba za rok, za dva nebo za tři, potom to nebude předseda vlády, kdo rozhoduje o tom, kdo je členem jeho vlády, ale bude to prezident republiky, který se tím pádem stane pánem vlády. Předseda vlády se stane jakýmsi jeho náměstkem pro běžné provozní řízení vlády. A na téhle koncepci česká ústava postavena není,“ prohlásil Kysela v Událostech, komentářích.

Babiš: Žalobu na prezidenta nezamýšlím. Konec koalice nechci

ČSSD avizovala, že zvažuje při dalším otálení prezidenta se jmenováním nového ministra kultury žadost na premiéra, aby kompetenční žalobu k Ústavnímu soudu podal. Babiš ČT řekl, že chce záležitost řešit jednáním, je to podle něj věc diskusí a výměny názorů. „Nevidím důvod podávat žalobu,“ uvedl. Do té doby, než se v pátek setká s Hamáčkem, se nechce dál vyjadřovat.

Babiš: Žalobu na prezidenta nezamýšlím. Konec koalice nechci (zdroj: ČT24)

Možnost, že by ČSSD kvůli sporu kolem ministra kultury odešla z vlády, označil Babiš večer v televizi Barrandov za absurdní. Pokud prezident nechce sociálním demokratům vyhovět, hodlá s ním o tom jednat, uvedl premiér. „Ultimáta nejsou namístě,“ řekl a dodal, že je Zeman nemá rád.

Předčasné volby podle Babiše lidé nechtějí. „To by byl konec koalice, to si neumím představit,“ řekl k variantě, že by ve vládě zůstal Staněk a ministr zemědělství Miroslav Toman (ČSSD) a za ostatní členy sociální demokracie byl kabinet doplněn třemi jinými ministry.