Možnou žalobu kvůli ministru kultury označil Zeman za vydírání. Babiš se k ní nechystá

Miloš Zeman na tiskové konferenci v závěru návštěvy Kraje Vysočina (zdroj: ČT24)

Pat kolem výměny na ministerstvu kultury trvá. Prezident podle všeho nehodlá spěchat s výměnou Antonína Staňka za Michala Šmardu (oba ČSSD), kterou žádá sociální demokracie. Možnost kompetenční žaloby, kterou ČSSD zvažuje, potom označil za vydírání. Premiér Andrej Babiš (ANO), jenž by ji navíc musel podat, se už nechal slyšet, že k žalobě nevidí důvod. Chce jednat.

Staněk – po protestech umělců vyvolaných změnou v čele Národní galerie – podal demisi už před pěti týdny. Zeman ji ale odmítl přijmout a premiéru Andreji Babišovi (ANO) doporučil, aby s koncem Staňka počkal na prověřování jím podaných trestních oznámení. Návrh na ministrovo odvolání poté prezidentovi poslal přímo premiér.

Ústava o lhůtách nemluví. Konstatuje pouze, že „prezident republiky odvolá člena vlády, jestliže to navrhne předseda vlády“. Podle ústavních právníků Jana Kysely a Jana Wintra by pak měl prezident - podle výkladu ústavy - odvolat ministra bez zbytečného odkladu.

Události ČT: Prezident Zeman nechce výměnu ministra kultury (zdroj: ČT24)

Kysela upozornil, že ústava nepřipouští v tomto ohledu ze strany prezidenta žádné uvážení „Kdybychom připustili, že prezident si to (odvolání) bude rozmýšlet čtyři, pět, šest měsíců, tak pozici premiéra obsahově vyprázdníme. Co je to za pána nad vládou, když mu tam sedí někdo, koho tam nechce,“ řekl už dříve.

Otálení kolem výměny ministra kultury chtěl odblokovat předseda sociálních demokratů Jan Hamáček, který za Zemanem přijel ve čtvrtek na jeho letní byt v Novém Veselí. Už ve středu uvedl, že Zeman jmenování Šmardy kategoricky nevyloučil. Schůzka skončila zhruba po 70 minutách. Oba politici z místa odjeli, s novináři vůbec nemluvili.

Sociální demokraté dosud trvají na tom, že situace na ministerstvu kultury se má vyřešit do neděle 30. června. Pokud se tak nestane, svolá ČSSD mimořádné jednání předsednictva, které rozhodne o dalším postupu. O věci také jedná stranické předsednictvo. 

Hamáček bude jednat se Zemanem o novém ministru kultury (zdroj: ČT24)

Babiš pro kompetenční žalobu nevidí důvod

Širší vedení ČSSD výměnou na ministerstvu v pátek podmínilo setrvání v koaliční vládě. Jednou z variant, jak by sociální demokraté mohli na protahování změny na resortu kultury reagovat, je kompetenční žaloba na hlavu státu. Tu by však k Ústavnímu soudu musel podat premiér Andrej Babiš (ANO). 

„Záleží na tom, zda je pan premiér ochoten danou kompetenční žalobu k Ústavnímu soudu podat. Když ji bude ochoten podat, je to náznak toho, že chce danou situaci řešit a že vyslyší přání ČSSD. Pokud kompetenční spor nebude chtít vyvolat, samozřejmě to o něčem vypovídá a pro ČSSD to bude vodítkem,“ sdělil předseda poslaneckého klubu strany Jan Chvojka.

„Zeptejte pana premiéra Babiše, protože on jediný je kompetentní tuto žalobu podat,“ reagoval na Vysočině Zeman. „Jen bych upozornil, že ústava nepamatuje žádnou lhůtou na to, do kdy má prezident věnovat na výměnu ministrů. Já jsem se nevyjádřil a konstatuji, že běží lhůta.“

Premiér Andrej Babiš ale podle svých slov žalobu podávat nehodlá. „Chci to řešit jednáním, ale nevidím důvod podávat žalobu, je potřeba řešit věci diskuzí, výměnou názorů a určitě ne takovým způsobem,“ uvedl pro Českou televizi Babiš.

Podle politologa Mariána Sekeráka jde o test síly premiéra Babiše vůči prezidentovi. „Pan premiér by měl, pokud ne motivovat, tak určitým stylem působit na hlavu státu, aby tak konala,“ řekl ve vysílání České televize Sekerák.

Ústavní zmatek podle politologa a historika Metropolitní univerzity Praha Jana Květiny nesvědčí vůbec nikomu, maximálně v současné situaci premiéru Babišovi. „Může odtahovat pozornost od své kauzy a je rozhodujícím aktérem, kdy může nechávat částečně ČSSD na holičkách. Andrej Babiš nebude chtít přerušit svůj mocenský pakt s Hradem tím, že by riskoval kompetenční žalobu,“ řekl ve vysílání ČT24 Květina. 

Nepřijmu vydírání ani ultimátum, řekl Zeman

Zda Šmardu ministrem jmenuje, prezident ve čtvrtek před setkáním s Hamáčkem odmítl komentovat. „Já jsem mu navrhl setkání asi tak v polovině července, až si trochu odpočinu, s panem Staňkem, kde bych se pokusil o roli mírotvůrce, to znamená, že bych oba dva usmířil,“ řekl Zeman s tím, že jednání po ukončení své oficiální cesty po Vysočině nepreferoval.

Vyjádřil se pak i k možné žalobě. „Za třicet let, co jsem v politice, jsem neakceptoval jediné ultimátum, jediné vydírání a vždy jsem je pokládal za drzost. Jsem mladý a krásný a dlouho vydržím,“ reagoval pak na dotaz, zda v případě kompetenční žaloby, která může trvat měsíce, bude otálet s výměnou ministrů.  

Politolog Marián Sekerák k situaci kolem výměny ministra kultury (zdroj: ČT24)

„V tomto má pan prezident pravdu. Není věcí jakéhokoliv ministra, aby dával hlavě státu nějaké limity, dokdy musí, nebo nemusí konat. Z tohoto pohledu to bylo spíše politické prohlášení předsedy ČSSD Hamáčka, aby dal veřejnosti najevo, jak bude jeho strana i on sám postupovat,“ řekl politolog Sekerák. 

Ultimáta ČSSD jsou podle něj proměnlivá. „Byly různé podmínky, které dávali na stůl od samého počátku vládnutí, postupně byly brány zpět, respektive byly negovány,“ dodal.

Někteří zástupci sněmovní opozice mluví o tom, že prezident otálením s výměnou ministra nerespektuje nebo porušuje ústavu. „Premiér Babiš prezidenta kryje tím, že odmítá podat kompetenční žalobu, ČSSD je bezradná a nečinná. V tuto chvíli se ukazuje oprávněnost a důležitost rychlého projednání a podání ústavní žaloby na prezidenta Zemana,“ uvedl ve vyjádření pro média předseda ODS Petr Fiala.

90’ ČT24: Spor o ministra kultury (zdroj: ČT24)

Na to, zda nenastal čas pro ústavní žalobu, se na Twitteru řečnicky zeptal šéf poslaneckého klubu KDU-ČSL Jan Bartošek. „Zde už se nejedná ani o velmi volný výklad ústavy. Její nerespektování ubližuje především naší demokratické budoucnosti,“ napsal.

Šmarda má podle prezidenta dvě volby: pomoci sobě, nebo ČSSD

Se Šmardou se Zeman sešel už v úterý, tehdy ani jeden z nich schůzku  nekomentoval a média informovala, že prezident nového ministra odmítá. Ve čtvrtek pak Zeman oznámil, že Šmardovi řekl, že má dvě volby.

„Buď se stát ministrem kultury a tedy pomoci sám sobě. Anebo, jak bylo původně určeno vedením sociální demokracie, stát se hlavním volebním manažerem sociální demokracie pro krajské volby a v tomto případě pomoci sociální demokracii. Každý sociální demokrat musí volit mezi pomocí sobě a pomocí své straně,“ poznamenal prezident.

Kandidát na ministra kultury Michal Šmarda k setkání s prezidentem Zemanem (zdroj: ČT24)

„Ten jediný, kdo může předkládat personální návrhy jménem sociální demokracie, je náš předseda Jan Hamáček,“ reagoval potom sám Šmarda. „Je ten jediný, kdo může rozhodnout, kdo za sociální demokracii bude, a kdo nebude členem vlády. Úkolem premiéra pak je, aby zajistil dodržování koaliční smlouvy, a to včetně personálních změn na ministerstvech.“

Na ministerstvu kultury podle něj neprodleně musí skončit období nestability a nejistoty. „Teď je čas odvolat stávajícího ministra. Pak přijde čas rozhodnout o tom, kdo bude ministrem po něm. Čím dříve se tato zbytečná diskuse ukončí, tím lépe pro nás pro všechny,“ doplnil.