Zeman a Staněk jsou spojenci, navzájem se podrželi, komentuje opozice prezidentovo rozhodnutí nepřijmout ministrovu demisi

Nepřijetím demise ministra kultury Antonína Staňka (ČSSD) prezident Miloš Zeman porušuje podle sněmovní opozice ústavní zvyklosti. Nikdo nemůže být ministrem proti své vůli, řekl předseda KDU-ČSL Marek Výborný. Zeman se Staňkovi odmítnutím demise odvděčil za odvolání ředitele Národní galerie Praha Jiřího Fajta, uvedl předseda TOP 09 Jiří Pospíšil. Předseda ODS Petr Fiala naznačil, že Staněk nezvládal svůj úřad a ústavní činitelé zase nezvládají Staňkův odchod.

Antonín Staněk už dříve oznámil, že rezignuje ke konci května, po kritice za odvolání ředitelů Národní galerie Praha Fajta a Muzea umění Olomouc Michala Soukupa. Zeman ale v úterý Staňkovi oznámil, že demisi nepřijal. Podle mluvčího Hradu Jiřího Ovčáčka je důvodem to, že Staněk odhalil na ministerstvu kultury ekonomická pochybení a neměl by být za to trestán.

Představitelé opozice s tím nesouhlasí. „Není možné,  aby byl někdo ministrem proti své vůli. Máme tady ústavu a tu je potřeba ctít,“ reagoval na Zemanovo rozhodnutí šéf lidovců.

Podobně zareagoval i poslanec STAN Jan Farský: „Je to zbytečný taneček. Když někdo nechce dělat ministra a nemá podporu vlastní strany, tak je nesmysl ho tam držet.“

„Neodvoláním ministra Staňka prezident Zeman opět porušuje ústavní zvyklosti a očividně se revanšuje za odvolání ředitele Národní galerie,“ sdělil předseda TOP 09.

Podobně se pro ČT vyjádřil poslanec ODS Martin Baxa. „Dění připomíná špatnou operetu. Budí dojem, že se jedná o splátku za odvolání Fajta,“ uvedl.

Předseda ODS Fiala zkritizoval Zemanův krok i Staňkovo působení v čele ministerstva. „Přeji české kultuře, aby nový ministr zvládl svůj úřad lépe než jeho předchůdce a lépe, než ústavní činitelé zvládají jeho odchod,“ napsal na Twitteru.

„Jestliže máme ministra, který nezná ani rozpočet svého rezortu, velice špatně s lidmi z oblasti kultury, tak bohužel se tím prodlužuje pouze marasmus v oblasti kultury,“ dodal předseda poslaneckého klubu KDU-ČSL Jan Bartošek.

„Soudružsky se podrželi. Že ministr Staněk rozvrací resort kultury, je nekompetentní, nemá základní znalosti o svém resortu, prezidentovi nevadí,“ uvedl na Twitteru lidovecký poslanec Marian Jurečka.

Podle šéfa Pirátů Ivana Bartoše prezident zasahuje do fungování vlády: „Je to vysoká hra mocných – máme tady ambiciozního premiéra, máme tady dominujícího prezidenta, který skutečně vládě dost diktuje podmínky, jak má fungovat.“

Předseda SPD Tomia Okamury upozornil, že Staněk má být sedmým minisztrem, který se v kabinetu premiéra Babiše vymění. „Pan prezident tím vyjádřil nesouhlas s personální krizí této vlády. Vláda nemá odborníky, střídá se jeden ministr za druhým,“ prohlásil.

Babiš: Staňkovo odvolání navrhu, nominace Šmardy je zvláštní (zdroj: ČT24)

Opozici vadí i Staňkův nástupce

Předseda ČSSD Jan Hamáček po oznámení nepřijetí demise sdělil, že požádá ve středu premiéra Andreje Babiše (ANO), aby Zemanovi navrhl odvolání Staňka. Místo něj by se měl podle Hamáčka novým ministrem kultury stát místopředseda ČSSD a starosta Nového Města na Moravě Michal Šmarda.

Staňkův možný nástupce ale není podle opozice nejlepší volbou. „Pokud tady panuje představa, že schopný starosta je přesně ta kompetence k řízení ministerstva, tak já o tom mám silnou pochybnost. Resort je v situaci, kdy potřebuje stabilizaci a potřebuje člověka, který je kompetentní v oblasti kultury a bude schopen komunikovat v rámci kulturní obce,“ řekl předseda lidovců Výborný.

„Staněk může být nahrazen někým, u koho si nemůžeme být jistí, jak se ke kultuře postaví,“ řekl ČT Baxa k návrhu vystřídat Staňka Šmardou. „Nenaplňuje se, že by resort měl řídit člověk, který je problému znalý,“ dodal.