Prezident nepřijal demisi ministra kultury Staňka. Babiš hodlá navrhnout jeho odvolání

Události ČT: Prezident nepřijal demisi ministra Staňka (zdroj: ČT24)

Prezident Miloš Zeman nepřijal demisi ministra kultury Antonína Staňka (ČSSD). Oznámil mu to v úterý na schůzce na Pražském hradě, informoval v tiskové zprávě mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček. Důvodem nepřijetí demise je podle něj to, že Staněk odhalil na ministerstvu kultury závažná ekonomická pochybení. Předseda ČSSD Jan Hamáček požádá ve středu premiéra Andreje Babiše (ANO), aby Zemanovi navrhl odvolání Staňka a aby prezident místo něj jmenoval místopředsedu ČSSD a starostu Nového Města na Moravě Michala Šmardu. Prezident poslal Babišovi dopis, v němž navrhuje další postup. Babiš uvedl, že o Staňkovo odvolání požádá, nominaci Šmardy ale označil za zvláštní.

„Důvodem je to, že doc. Antonín Staněk odhalil na ministerstvu kultury závažná ekonomická pochybení a neměl by být za tato odhalení trestán tím, že na něj bude vyvoláván tlak, aby ze své funkce odešel,“ zdůvodnil nepřijetí demise hradní mluvčí Jiří Ovčáček.

Podle Ovčáčka Zeman napsal ve věci odmítnutí demise dopis premiéru Babišovi, ve kterém navrhuje další postup. Podrobnosti návrhu nesdělil. Babiš v úterý večer uvedl, že dopis ještě nečetl. O odvolání ministra kultury požádá.

Staněk později večer v krátkém prohlášení uvedl, že ho prezident podpořil v odhodlání bojovat za spravedlnost a vládu práva. „Nechci a nebudu nikterak předjímat další vývoj událostí, mohu pouze zopakovat, že se budu řídit ústavním pořádkem naší země a svým svědomím. Zákony naší země platí pro všechny bez výjimky,“ uvedl ministr kultury.

Hamáček chce za ministra Šmardu

„Požádám premiéra, aby ústavním postupem navrhl odvolání ministra kultury,“ řekl Hamáček. Je přesvědčen o tom, že ústava v takovém případě hovoří jasně. „Říká, že prezident republiky na návrh předsedy vlády odvolá ministra. Premiér již řekl, že je připraven takto postupovat, jsem přesvědčen, že prezident bude také postupovat podle ústavy,“ dodal.

Šmardu vybral kvůli tomu, že je zkušený komunální politik s důvěrou svých voličů. „Je to člen vedení strany a jsem přesvědčen, že je schopen naplnit očekávání, která od resortu kultury mám,“ vysvětlil Hamáček. Zemana se svým návrhem seznámil už dříve.

Babiš: Staňkovo odvolání navrhu, nominace Šmardy je zvláštní (zdroj: ČT24)

Premiér Babiš označil navržení Šmardy za zvlášní. „Je to věc ČSSD. Musím si přečíst koaliční smlouvu, co tam máme k nominaci jednotlivých ministrů z hlediska jejich odbornosti. Budu o tom ještě s Hamáčkem mluvit, ale nemíním porušit koaliční smlouvu. V tuto chvíli neznám ani Šmardův životopis, ani jeho předpoklady pro to, aby vykonával funkci,“ řekl ČT Babiš v úterý večer. S Hamáčkem se chce sejít v nejbližších dnech.

Mimořádné vysílání ČT24: Prezident nepřijal demisi ministra Staňka (zdroj: ČT24)

„Nedokážu odhadnout, co pan Šmarda ví o potřebách kultury. Co ví o grantovém systému? Nevím, že by se nějak výrazně profiloval v kulturní oblasti. Ministerstvo potřebuje někoho obeznámeného s tím, co resort potřebuje, a také manažera. Tento kandidát bude představovat stejný problém jako Staněk,“ řekla k vyjádření Hamáčka redaktorka Lidových novin a recenzentka Jana Machalická.

Staněk v polovině měsíce oznámil, že rezignuje ke konci května, poté co čelil kritice za odvolání ředitelů Národní galerie Praha Jiřího Fajta a Muzea umění Olomouc Michala Soukupa. Ministrův konec požadovalo několik petic, otevřených dopisů a volala po něm i opozice. Staněk v rezignačním dopise uvedl, že svou rezignací vyhověl Hamáčkově výzvě. Za jeho setrvání ve funkci se v úterý na setkání se Zemanem vyslovil i předseda komunistů Vojtěch Filip.

„Sdělil jsem mu názor můj a KSČM o případné rezignaci pana ministra Staňka. (…) Pan ministr udělal správný krok, protože si nemyslím, že je někdo beztrestný ve chvíli, kdy zneužívá svou funkci,“ řekl Filip po jednání se Zemanem v narážce na údajná Fajtova pochybení.

Michal Šmarda na březnovém sjezdu ČSSD
Zdroj: David Taneček/ČTK

Ústavní právník Wintr: Prezident nebyl z ústavy povinen demisi přijmout

„Ústava je postavena tak, že prezident jmenuje členy vlády na návrh předsedy vlády a přijímá jejich demisi. Případ ministra Staňka ale není ten případ, kdy je prezident povinen demisi přijmout. V ústavě se totiž stojí na étosu služebníků státu a to, že prezident může demisi nepřijmout, je myšleno spíš na případ, kdy by vypukla živelná katastrofa a nebylo by jasné, co bude dál,“ uvedl ústavní právník z Právnické fakulty Univerzity Karlovy Jan Wintr.

Pokud ale Babiš prezidentovi navrhne odvolání Staňka, bude mu muset Zeman vyhovět. „Článek 74 je naprosto jasný: Prezident republiky odvolá člena vlády, jestliže to navrhne předseda vlády,“ zdůraznil Wintr. Staněk podle něj už není ministrem kultury v demisi. „Prezidentovo politické gesto je srozumitelné: podpořil ministra kultury, vyjádřil souhlas s jeho kroky, které kritizovala kulturní obec,“ zhodnotil Wintr.

Premiér může podle Švece změnit názor

Stejnou obavu jako Machalická vyjádřil také politolog a spolupracovník ČT Kamil Švec. „Sociální demokracie se může brzy dostat do podobné situace – Šmarda nebude kulturní obcí přijat a bude proti němu veden odpor,“ upozornil Švec.

Připomněl také dosavadní působení Šmardy: „Je to starosta Nového Města na Moravě, působil v marketingovém poradenství jako poradce poslanců a senátorů. Je otázka, zda je to pro ministerstvo kultury šťastná volba.“ Podle Švece přitom Šmarda před časem kritizoval premiéra Babiše za manažerský přístup k ministerstvům, nyní by se ale sám měl stát manažerem.

Hamáčkova volba je podle něj motivovaná tím, vytvořit v kabinetu silný sociálnědemokratický tým. „Můžeme chápat snahu ČSSD mít ve vládě, kde má jen pět členů, politické ministry, kteří dokážou postihnout celou šíři problémů i těch ministerstev, která nespravují,“ tvrdí Švec. Politolog upozornil, že Hamáček v úterý odmítl říct, zda prezident s návrhem Šmardy souhlasil.

„Premiér Babiš může změnit názor, stejně jako se to stalo u kandidáta na ministra zahraničí Miroslava Pocheho. Tam také Janu Hamáčkovi slíbil, že prezidentovi předá návrh na jmenování Pocheho ministrem, a po několika dnech se ukázalo, že dal prezidentovi na výběr,“ připomněl Švec. Babiš ale v úterý zopakoval, že o odvolání ministra Staňka prezidenta požádá.

Šmarda: Není to jednoduché rozhodnutí

„Váhal jsem hodně, musel jsem se o tom hodně radit,“ řekl o nabídce vedení ministerstva kultury Šmarda v rozhovoru pro ČT. „Není to jednoduché rozhodnutí i proto, že mám poměrně dost rozdělané práce ve své současné pozici a nechci odcházet tak, abych se nemohl už nikdy vrátit,“ dodal.

Šmarda věří, že Zeman, Babiš a Hamáček najdou společnou řeč. „Pro Českou republiku, pro resort kultury je podstatné, aby měl resort vedení, stabilní vedení a aby tam nedocházelo k dalšímu chaosu, protože pro ministerstvo by to bylo smrtící,“ zmínil.

„Pokud by relevantní činitelé, ať už pan prezident, nebo pan premiér, dali jasně najevo, že jsou proti tomu, abych funkci přijal, tak o ni nebudu usilovat. Dělám to proto, že mě o to požádal předseda sociální demokracie a že mi dal najevo, že je přesvědčen o tom, že jsem schopen resort stabilizovat,“ přiblížil Šmarda.

V rámci ministerstva kultury by podle něj pro začátek bylo potřeba uklidnit emoce. „Dohodnout se s významnými hráči v resortu, protože teď dochází k tomu, že téměř celá kulturní obec stojí proti ministerstvu, což je dlouhodobě neudržitelné. Je potřeba dát záruky všem, že resort bude spravován profesionálně, že nebude docházet k žádnému vyřizování si účtů a že ve vztahu mezi ministerstvem a jím zřizovanými organizacemi bude vše postupovat korektně a podle daných pravidel,“ nastínil.

V případě Národní galerie Praha a Muzea umění Olomouc, kde Staněk odvolal ředitele, je podle Šmardy potřeba co nejdřív zajistit stabilní vedení, počítá s výběrovým řízením, aby funkce byly obsazeny věrohodným způsobem. Návratu Fajta ani Soukupa se nebrání, mohou se zúčastnit výběrových řízení.

ODS nezná Šmardovy názory

Podle místopředsedy ODS a neoficiálního stínového ministra kultury Martina Baxy měl Zeman pro úterní rozhodnutí nepřijmout Staňkovu demisi osobní důvody. „Je to splátka za odvolání Jiřího Fajta z vedení Národní galerie Praha. Staněk konal, jak si Zeman přál. Jenže tuto splátku zaplatí česká kultura, která bude mít v čele nekompetentního ministra,“ řekl Baxa. Místopředseda doplnil, že má pochybnosti o důvodech, které vedly Staňka k odvolání Fajta a Soukupa.

Ani Baxa nezná Šmardovy názory na řešení problémů české kultury. „Šmarda je pro mě jméno v této oblasti neznámé. My neznáme jeho názory a to budí velké otazníky,“ dodal. 

Jen zdržování, hodnotí Zemanův krok ČSSD

„Zemanův krok prodlužuje celou situaci, prezident se tím také dostává do povědomí společnosti, což činí rád,“ zhodnotil úterní prezidentovo počínání místopředseda Senátu Milan Štěch (ČSSD), který byl hostem pořadu Interview ČT24.

Staněk se podle něj měl v souvislosti s odvoláním Fajta a Soukupa zachovat více profesionálně. „K této situaci nemělo dojít. Staněk měl hospodaření Národní galerie prověřit, a pokud by se podezření potvrdila, počkat až po volbách. Také jeho argumenty měly být hmatatelnější,“ myslí si Štěch.

Šmardu považuje za zkušeného komunálního politika, který může Hamáčkovi ve vládě pomoci. „Každý ministr je především politik a myslím, že Šmarda potřebný rozsah znalostí má. Vyjadřuje se dost razantně a nesouhlasil se vstupem ČSSD do vlády. Možná tím chce Hamáček posílit v kabinetu svou vyjednávací pozici,“ řekl Štěch v pořadu Interview ČT24.

Jiří Dienstbier a Patrik Eichler o situaci na ministerstvu kultury (zdroj: ČT24)

Senátora Jiřího Dienstbiera Zemanovy kroky nepřekvapily. „Trochu jsem to očekával. Ale je to zbytečný mezikrok, Hamáček i Babiš dali najevo, že podají návrh na Staňkovo odvolání. Situace na ministerstvu kultury už se mohla stabilizovat,“ řekl senátor v pořadu Události, komentáře. Staňkovo jednání, když tvrdil, že demisi podává na nátlak strany, a zároveň se opřel o podporu prezidenta, označil Dienstbier za „srabáctví“.

Podle komentátora Deníku Referendum Patrika Eichlera z Masarykovy demokratické akademie dává nominace Šmardy smysl. „Hamáček avizoval, že chce jmenovat do funkce ministra kultury politika, kerý mu bude schopen dávat politickou podporu. Z pozice ministra může Šmarda podávat více práce směrem dovnitř strany i k veřejnosti než dosud. A připomenu, že Nové Město na Moravě, které Šmarda vede, je dobře spravované, má významné sbírky soch, své vlastní muzeum. Minimálně odsud má Šmarda s kulturou zkušenosti,“ dodal.