Zeman se sejde s Hamáčkem kvůli novému ministru kultury. ČSSD zvažuje i žalobu

Prezident republiky Miloš Zeman se chce sejít s předsedou ČSSD Janem Hamáčkem kvůli obsazení postu ministra kultury. K jednání prezidenta vyzval Hamáček. Během dne uvedl místopředseda sociální demokracie Ondřej Veselý, že Hamáček napíše premiéru Babišovi žádost o podání kompetenční žaloby, pokud prezident do neděle 30. června neoznámí, kdy nového ministra jmenuje. Podle Hamáčka se ale klub ČSSD na žádosti o podání žaloby nedohodl, byť jde o jednu z možných reakcí na současnou situaci.

Místopředseda Veselý řekl, že pokud by prezident do neděle 30. června nerozhodl, kdy Šmardu jmenuje, a premiér zároveň neměl připravenou kompetenční žalobu, je taková situace mimo ústavní rámec. ČSSD by pak podle Veselého musela adekvátně reagovat.

Předseda ČSSD Hamáček jeho slova o kompetenční žalobě zmírnil, označil ji pouze za jednu z možností. „Je to jedna z možností řešení, ale není to tak, že stojí v nějaké rovině ultimáta, že bychom požádali premiéra, aby tu žalobu podal. Pan prezident vyjádřil ochotu jednat, takže my jsme připraveni jednat, do té doby nemá cenu něco dalšího řešit,“ řekl Hamáček. 

Podle informací ČT reagoval prezident tím, že se s Hamáčkem chce sejít, než bude výměnu ministra kultury řešit. Zeman zároveň uvedl, že se s Michalem Šmardou (ČSSD), který by se měl stát novým ministrem, setkal v úterý. Ani jeden z nich obsah schůzky nekomentoval.

Jmenování ministra se vleče už měsíc

Na rozhodnutí prezidenta o demisi Antonína Staňka (ČSSD) se čeká už měsíc a ani odcházející ministr netuší, jak dlouho ve funkci zůstane. Prezident Zeman se má vyjádřit ve čtvrtek, ani poté nejspíš nového kandidáta ČSSD Michala Šmardu v dohledné době nejmenuje, od pátku totiž bude až do 7. července na dovolené.

Staněk je ve funkci od loňského června, demisi podal letos 20. května. Kritici mu vyčítali, že odvolal ředitele pražské Národní galerie a Muzea umění Olomouc. On sám zmíněné kroky dál obhajuje. Podle svých slov odchází kvůli tomu, že to chce předseda Hamáček.

Prezident 28. května Staňkovu demisi nepřijal. Premiér Andrej Babiš (ANO) následně navrhl prezidentovi Staňkovo odvolání. Tomu už hlava státu vyhovět musí, Miloš Zeman ale sdělil, že mu ústava nestanovuje lhůtu.