Šmarda se setkal se Zemanem. Stále ale není jasné, kdy ho prezident jmenuje ministrem

Prezident Miloš Zeman se v úterý odpoledne sešel s kandidátem na ministra kultury Michalem Šmardou (ČSSD). Hrad schůzku nekomentoval, Šmarda ji potvrdil s tím, že o výsledku chce informovat nejdřív předsedu sociálních demokratů. Jan Hamáček už v minulých dnech pohrozil, že ČSSD zváží odchod z vlády, jestliže termín výměny ministra nebude jasný do neděle.

Na rozhodnutí prezidenta o demisi Antonína Staňka (ČSSD) se čeká už měsíc a ani on sám prý netuší, jak dlouho ve funkci zůstane. Prezident Zeman se má vyjádřit ve čtvrtek, ani poté nejspíš Šmardu nejmenuje, od pátku totiž bude až do 7. července na dovolené.

Staněk je ve funkci od loňského června, demisi podal letos 20. května. Kritici mu vyčítali, že odvolal ředitele pražské Národní galerie a Muzea umění Olomouc. On sám zmíněné kroky dál obhajuje. Podle svých slov odchází kvůli tomu, že to chce předseda Hamáček.

Prezident však 28. května demisi nepřijal. Premiér Andrej Babiš (ANO) následně navrhl prezidentovi Staňkovo odvolání. Tomu už hlava státu vyhovět musí, Miloš Zeman ale sdělil, že mu ústava nestanovuje lhůtu.