Návrh auditní zprávy o dotacích pro Agrofert zmiňuje sporných 451 milionů

Česko by mohlo do rozpočtu EU vracet 451 milionů korun dotací, které čerpal holding Agrofert – podle agentury ČTK to vyplývá z návrhu auditní zprávy Evropské komise (EK). Premiér Andrej Babiš (ANO) je podle dokumentu ve střetu zájmů, dál má na firmu vliv a současně má jako předseda vlády vliv i na použití unijních peněz. Celý dokument (70 stránek) zveřejnily  iHNED.cz a Aktuálně.cz, Seznam.cz, Info.cz a Deník N, části pak Český rozhlas. Česká strana se bude moci ke zjištěním vyjádřit, Komise podle toho může materiál ještě upravit.

Babiš podle dokumentu porušuje po celou dobu svého vládního působení český zákon o střetu zájmů. Stará verze tohoto zákona ale neomezovala přístup k evropským fondům. Proto navrhuje EK vrácení všech poskytnutých dotací pro holding Agrofert až od 9. února 2017, kdy vstoupila v účinnost novela zákona označovaná jako lex Babiš, která výslovně zakazuje dotace pro firmy ovládané členy vlády. 

Kromě toho audit odhalil velkou míru chybovosti při udělování dotací Agrofertu a zpráva navrhuje vrácení poměrné části peněz i z dalších projektů. Celkem by Česko podle materiálu mělo vracet 451 milionů korun. Ke zprávě se budou moci ještě vyjádřit české úřady, než EK rozhodne o konečném znění a zveřejní konečné rozhodnutí ohledně peněz z fondů.

Babiš: Audit je vysoce nestandardní

Babiš kvůli zákonu vložil Agrofert do svěřenských fondů, podle auditní zprávy tím ale střet zájmů nevyřešil a holding nadále nepřímo ovládá.

Premiér její závěry odmítá. Audit označil v sobotu za vysoce nestandardní. V rozhovoru s ČTK označil za podivnou změnu argumentace proti prosincovému stanovisku právní služby EK, které argumentovalo evropským právem, zatímco auditní zpráva českým zákonem o střetu zájmů. Vadí mu i způsob doručení dokumentu. Premiér také uvedl, že Česko pošle k dokumentu odmítavé stanovisko. Věc podle něj není ve stadiu, kdy by Česko muselo vracet peníze. 

„Celkově ten audit je v úplném rozporu s tím, co říkala Evropská komise v prosinci 2018, kde poukazovala na nějakou jejich vyhlášku a tvrdila, že jsem ve střetu zájmů,“ řekl Babiš. „Teď Evropská komise změnila strategii a mluví o střetu zájmů v rámci svěřenského fondu. Na rozdíl od toho, co říkala minulý prosinec, řeší český zákon. A podle informací, které mám, ti lidé, kteří tomu rozumějí, jsou přesvědčeni, že tu část o střetu zájmů museli psát Češi. Jsou tam stejné názory, jako mají Piráti a zkorumpovaná Transparency (International). Takže vysoce nestandardní audit,“ řekl Babiš.

Kritizoval i způsob doručení dokumentu českým úřadům. „Celý postup byl velice nestandardní. Bylo to velice nestandardně doručeno na naše zastoupení v Bruselu. Přišlo to bez průvodního dopisu, není to podepsaný audit, nejsou tam žádné lhůty k vyjádření,“ řekl. Vadí mu také, že se materiál, který by měl být neveřejný, dostal do médií.

Opět přitom odmítl, že by byl ve střetu zájmů. „Já jsem postupoval podle lex Babiš a na základě toho zákona jsem vložil firmu do svěřenských fondů. Já tu firmu neovládám, před pěti a půl roky jsem odešel z firmy, nemám s ní nic společného. Je to všechno vylhané a absolutně nepřijatelné. Za Českou republiku budeme dávat stanovisko, určitě to budeme odmítat, protože to není pravda,“ uzavřel premiér.

 O návrhu zprávy, podle níž je premiér ve střetu zájmů, informovaly v pátek Hospodářské noviny (iHNED.cz) a Neovlivní.cz. Babiš pak ve sněmovně řekl, že žádné zákony neporušuje a Česko nic Bruselu vracet nebude. Opozice žádala, aby stát vyplacené dotace po Agrofertu vymáhal. O věci chce v úterý jednat v dolní komoře. 

Média: Premiér fondy dál ovládá

Podle médií návrh zprávy uvádí, že premiér dva svěřenské fondy ovládá, přes ně má dál vliv i na Agrofert a současně má přímý vliv na rozdělování peněz z EU. 

„Pan Babiš se aktivně podílel na realizaci unijního rozpočtu v České republice. Má přímý ekonomický zájem na úspěchu skupiny Agrofert. Pan Babiš se zpronevěřil nezávislému a objektivnímu výkonu svých funkcí (premiér, ministr financí, předseda Rady pro evropské strukturální a investiční fondy a vicepremiér pro ekonomiku) vzhledem k tomu, že se podílel na rozhodnutích, která se týkala skupiny Agrofert,“ citují z dokumentu servery Aktuálně.cz a Seznam Zprávy.cz.

Spor o audit (zdroj: ČT24)

Dokument popisuje jednotlivé dotační případy i chyby v nich. Českým úřadům pak vytýká, že nezajistily účinnou kontrolu.

Prověřování mají na starosti ministerstva financí a pro místní rozvoj, která jsou ve správě vládního ANO. 

Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) v pátek uvedla, že česká strana nyní počká na oficiální překlad z Bruselu. To má trvat měsíc. Na vyjádření má ČR dva měsíce, dodala Schillerová.

Opozice resorty už v pátek vyzvala, aby celou zprávu zveřejnily. Podle ministerstev není auditní dokument ještě konečný a návrh je důvěrný.