Pokud se potvrdí Babišův střet zájmů, stát bude požadovat peníze zpátky, říká Schillerová

Události: Babiš je ve střetu zájmů, potvrdila podle HN Evropská komise (zdroj: ČT24)

Premiér Andrej Babiš (ANO) je podle Evropské komise ve střetu zájmů kvůli přetrvávajícím vazbám na své podniky, uvedly Hospodářské noviny. Dospěl k tomu audit, který Komise poslala českým úřadům. Všechny prověřované evropské dotace, které obdržela skupina Agrofert od února 2017, chce Brusel vrátit zpět. Ministerstvo financí potvrdilo, že závěry auditu obdrželo. Odpoví ale až na českou verzi, kterou zatím nemá.

On-line přenos
Babišův střet zájmů
22:54

Vyjádření ministerstva financí nebylo podle dotačního experta Leo Steinera úplné. „Ta pravděpodobnost je velmi malá, podobný audit absolvoval samozřejmě i ROP Severozápad (Steiner v něm v minulosti působil, pozn. red.) s tím, že závěr byl v drtivé většině případů nálezů totožný s předběžnou zprávou. Nepředpokládám tuto situaci,“ odpověděl Steiner na otázku, zda by závěr auditu mohl vyznít zcela opačně než předběžná zpráva.

Online přenos pro dnešek končí, děkujeme za pozornost.

22:32

"Myslím si, že je neudržitelné, abychom ,spoléhali‘ na úředníky, ještě k tomu z ministerstva, které drží hnutí ANO, a čekali a mysleli si, že se to nějakým způsobem vysedí. Ono by to asi bylo něco jiného, kdyby se to týkalo podnikatele, který není premiérem České republiky a nebyl dříve ministrem financí. Kdyby se to týkalo někoho, kdo nemíchá byznys s politikou, tak by to možná bylo ,možné‘ nechat čekat, ale myslím si, že to má takové politické konotace, že by skutečně politická reprezentace a veřejnost měla vědět, co skutečně v té zprávě je," uvedl poslanec ODS Jan SkopečekUdálostech, komentářích. Za čekáním na překlad textu do češtiny vidí snahu celou věc oddálit.

22:20

Pokud opozice nedosáhne rozpadu koalice, hlasování o nedůvěře je odsouzeno k neúspěchu, myslí si politolog Milan Znoj.

Premiér ve sněmovně označil informace kolem auditu Evropské komise za hysterii, opozice prý nemá jiné téma než Agrofert a Čapí hnízdo. Sněmovnu poté opustil. Opozice chce o střetu zájmů Andreje Babiše jednat ve sněmovně v úterý. Předseda koaliční ČSSD Jan Hamáček považuje za důležité vyčkat na konečný výsledek celého auditního procesu.

„Návrh auditní zprávy je v rozsahu 71 stran anglicky psaného textu a hned v úvodu je opatřen disclaimerem (upozorněním), že se jedná o prozatímní zjištění, závěry a doporučení auditorů EK, která mohou být měněna na základě dalších informací od národních orgánů. Proto má být podle této informace zpráva považována za důvěrnou do doby uzavření procesu a do doby vydání finálních zjištění,“ řekl mluvčí ministerstva financí Michal Žurovec.

Dále uvedl, že na návrh zprávy bude Česká republika reagovat ve lhůtě, kterou EK stanoví ve chvíli, kdy do Česka doručí českou verzi zprávy. „Ta je zpravidla zasílána do jednoho měsíce po anglické verzi. Obvyklá lhůta na vyjádření je jeden až dva měsíce od doručení návrhu zprávy v národním jazyce,“ uvedl Žurovec.

„Jsem šokován tím, co tvrdí česká média, že Evropská komise chce vrátit dotace, které obdržela moje bývalá firma. Není to pravda!“ napsal Babiš České tiskové kanceláři. Podle něj do Česka dorazil předběžný návrh a do uzavření procesu je zpráva považována za důvěrnou.

„Toto je pouze předběžný návrh, který bude důkladně analyzován, a Česká republika, předpokládám, že nejméně ministerstvo financí a ministerstvo pro místní rozvoj jako příjemci zprávy se k němu vyjádří. Teprve pak nám zašle finální zprávu i Evropská komise. Její stanovisko zásadně odmítám a budu bojovat za jeho změnu na základě dalších informací od národních orgánů,“ napsal Babiš.

Mluvčí Agrofertu Karel Hanzelka uvedl, že firmu zatím úřady nekontaktovaly. „Máme zatím informace jen z médií. Těžko se můžeme vyjadřovat k něčemu, o čem nic nevíme. Stále platí, že nás žádný úřad neoslovil a nekontaktoval. Stále trváme na tom, že v oblasti dotací postupujeme přesně podle zákona. Pokud nás úřady osloví, věc následně posoudí naši právníci,“ uvedl.

Ministr vnitra a vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD) s ohledem na to, že jde o předběžnou zprávu, vyzval k vyčkání na konečný výsledek celého procesu. „Je ale důležité říci, že pokud by se ukázalo, že byly nějaké dotace vyplaceny neoprávněně, považuji za logické, že budou vráceny, nebo vymáhány,“ prohlásil Hamáček. Doufá, že audit brzy sám dostane do ruky a nevidí překážku, proč by nemohl být materiál zveřejněn. Dodal, že o zátěži Andreje Babiše se dlouho ví, proto nyní nevidí důvod k ukončování koaliční spolupráce.

Babiš je ve střetu zájmů, potvrdila Evropská komise. Žádné zákony neporušuji, reaguje premiér (zdroj: ČT24)

Auditoři zkoumali správu unijních peněz v Česku na začátku roku

Babiš vložil Agrofert předloni kvůli českému zákonu o střetu zájmů do svěřenského fondu. Na možný Babišův střet zájmů loni upozornila nevládní organizace Transparency International. Předseda vlády podle jejího právního názoru i po vložení své firmy Agrofert do svěřenských fondů může holding ovlivňovat, zároveň má jako předseda vlády vliv na jednání o podobě evropského rozpočtu a o rozdělování evropských dotací v Česku.

Německá veřejnoprávní televize ZDF letos ve svém investigativním pořadu ZDFzoom uvedla, že se příjem Agrofertu z evropských fondů za dobu, kdy je Babiš ve vládě, téměř zdvojnásobil. Zatímco v roce 2014 činil 42 milionů eur (1,1 miliardy korun), v roce 2017 už 82 milionů eur (2,1 miliardy korun). Podle
Babiše reportáž nemá nic společného se seriózní novinařinou.

Reportáž ZDF o střetu zájmů Andreje Babiše
Zdroj: YouTube

Evropský parlament v půlce loňského prosince přijal rezoluci, v níž vyzval Evropskou komisi k přijetí kroků ve věci možného Babišova střetu zájmů. Premiér ve čtvrtek při sněmovních interpelacích uvedl, že o zprávě neví, nikdo mu žádnou nedal. 

Poslanci europarlamentu požadovali mimo jiné pozastavení dotací pro Agrofert. Komisař EU pro rozpočet Günther Oettinger už předtím uvedl, že Komise nebude proplácet české žádosti o proplacení dotací pro Agrofert. Český Státní zemědělský intervenční fond od loňského srpna, odkdy platí nové nařízení EU ohledně střetu zájmů, neproplatil koncernu Agrofert žádný nový projekt.

Na začátku letošního roku Evropská komise prováděla v Česku několik rozsáhlých auditů, prověřovala české řídicí a kontrolní systémy správy unijních peněz a jejich využívání v konkrétních případech.

Opoziční strany požadují, aby stát po holdingu Agrofert ze svěřenského fondu premiéra Andreje Babiše vymáhal zpět vyplacené dotace. Pokud se podle šéfa Pirátů Ivana Bartoše informace o auditu EK potvrdí, bude chtít opozice hlasovat o důvěře kabinetu.