Pět krajských organizací ČSSD chce opustit vládu. Většina ostatních vyčkává

Události: Napětí v ČSSD (zdroj: ČT24)

Pět krajských organizací sociální demokracie se domnívá, že by strana měla ukončit své angažmá ve vládě Andreje Babiše (ANO). Ostatní na otázky ČT buďto nereagovaly, nebo vyčkávají, jak se situace vyvine. Menšinová koaliční vláda je ohrožena poté, co prezident Miloš Zeman protahuje odvolání ministra kultury Antonína Staňka (ČSSD), jehož si sociální demokraté po protestech v kulturní obci přejí vyměnit. Z ČSSD zaznělo, že by premiér měl na prezidenta podat kompetenční žalobu. Babiš se k tomu nechystá.

Přesně před týden se předsednictvo ČSSD dohodlo, že buďto Miloš Zeman vymění ministra kultury, nebo strana odejde z vlády. Zbývají dva dny a z vyjádření prezidenta je zřejmé, že nový kandidát, místopředseda ČSSD Michal Šmarda, se v červnu ministrem kultury nestane.

Pan prezident je přesvědčen, že pan Staněk by měl zůstat. Já jako předseda sociální demokracie říkám, že to možné není, protože sociální demokracie se ho rozhodla vyměnit.
Jan Hamáček
předseda ČSSD

„Sociální demokracie řekne v pondělí, protože to je po uplynutí doby, kterou jsme si stanovili, své stanovisko, jak dále,“ sdělil předseda strany Jan Hamáček. „Já si myslím, že bude velmi rychlé a jasné.“

Situaci by mohlo rozetnout úterní jednání Hamáčka s Babišem a Zemanem. Situace v ČSSD je nicméně napjatá. Šéfové pěti krajských organizací by byli pro ukončení vládního angažmá strany, pokud prezident výměnu ministra kultury neschválí a premiér nepodá kompetenční žalobu.

„Pokud má ČSSD ještě nějaké zbytky hrdosti, tak když něco slíbila a kladla si podmínky, které nebudou splněny, a pak by znovu pokračovala v této vládě, tak si myslím, že bychom byli spíše k smíchu,“ vyjádřil se předseda pardubické krajské ČSSD Jan Chvojka.

Odchod podporují i sociální demokraté z Prahy, Vysočiny, Plzeňského a Ústeckého kraje. K opuštění kabinetu také dlouhodobě vyzývají senátoři za ČSSD.

V jižních Čechách Staňka podporují

Vedení tří krajských organizací na otázku, zda v nynější situaci má ČSSD opustit vládu, nereagovalo. Zbytek vyčkává. A jihočeští sociální demokraté podle středečního vyjádření svého předsedy Jiřího Zimoly chtějí, aby Staněk ve funkci zůstal.

Před odchodem do opozice varoval bývalý místopředseda ČSSD Michal Hašek. „Včerejší názorové velotoče a sinusoidy – podpoříme vládu, nepodpoříme vládu, chceme kompetenční žalobu na prezidenta, nechceme kompetenční žalobu na prezidenta – bohužel činí ČSSD směšnou,“ napsal s tím, že sociálnědemokratický program by také mohla realizovat vláda ANO, KSČM a SPD.

Staněk je ve funkci od loňského června, demisi podal letos 20. května. Kritici mu vyčítali, že odvolal ředitele pražské Národní galerie a Muzea umění Olomouc. On sám zmíněné kroky dál obhajuje. Podle svých slov odchází kvůli tomu, že to chce předseda Hamáček.

Prezident 28. května Staňkovu demisi nepřijal. Premiér Andrej Babiš (ANO) následně navrhl prezidentovi Staňkovo odvolání. Tomu už hlava státu vyhovět musí, Miloš Zeman ale sdělil, že mu ústava nestanovuje lhůtu, a odjel na dovolenou. V úterý ji však přeruší, aby s Hamáčkem a Babišem znovu jednal.