Babiš řekl Zemanovi, že chce dodržovat koaliční smlouvu. Šmarda podle premiéra není ideální kandidát na ministra

Události: Premiér Babiš jednal s prezidentem Zemanem (zdroj: ČT24)

Premiér Andrej Babiš (ANO) se na Hradě znovu setkal s prezidentem Milošem Zemanem. Hovořili spolu o situaci na ministerstvu kultury. Prezident odmítá přijmout demisi ministra Antonína Staňka a jmenovat místo něj Michala Šmardu (oba ČSSD). Sociální demokracie kvůli tomu hrozí odchodem z kabinetu.

Babiš prezidenta požádal, aby vyhověl žádosti o odvolání Staňka a jmenování Šmardy. „Vysvětlil jsem panu prezidentovi, že máme koaliční smlouvu, podle které jsem postupoval,“ sdělil po jednání Babiš. „Informoval jsem jej, že ji chci dodržovat,“ dodal. „Budeme se snažit nalézt řešení,“ řekl.

Prezident Babišovi zopakoval, že Staňkovo působení na ministerstvu hodnotí pozitivně, a na jednání znovu vyslovil názor, že Šmarda není ideální kandidát na pozici ministra kultury.

„Sdílím názor pana prezidenta, že pan Šmarda není ideálním kandidátem na ministra kultury. Nikdy v kultuře nedělal,“ souhlasí Babiš. „Respektuji, že je to nominace sociální demokracie, a postupuji podle koaliční smlouvy,“ řekl zároveň.

V Událostech České televize Babiš řekl, že svou roli chápe jako zprostředkovatelskou. Spor je podle něj mezi prezidentem Zemanem a vicepremiérem Hamáčkem a premiér chce přispět k jeho vyřešení tak, aby vláda pokračovala.

Rozdílný názor na ministra kultury bych nedramatizoval. Vláda funguje a plní své úkoly. Parlament schvaluje zákony. Není to zásadní záležitost, jsem přesvědčen, že spor vyřešíme tak, aby vláda pokračovala dál.
Andrej Babiš
premiér

Páteční schůzky

Premiér se setká s předsedou ČSSD Hamáčkem ještě před jeho páteční schůzkou s prezidentem. Rozhodující podle premiéra bude, jak se k situaci postaví špičky sociální demokracie po svém pondělím jednání. Předseda vlády doufá, že výměna v resortu kultury bude vyřešena nejpozději příští týden.

Babiš jednal se Zemanem již minulý týden, schůzky se zúčastnil i šéf ČSSD Jan Hamáček. Jednání rozuzlení nepřineslo, premiérovi a vicepremiérovi se prezidenta ke jmenování Šmardy přesvědčit nepodařilo. Hamáček je k prezidentovi znovu pozván právě na pátek, tentokrát ovšem ve společnosti Staňka.

Z Babišova hnutí ANO jasně zní, že stojí o pokračování koalice, zároveň ale nechce na prezidenta tlačit příliš tvrdě. „Předsednictvo jednoznačně preferuje pokračování stávající vládní koalice se sociální demokracií. Pověřili jsme pana premiéra, aby v tomto duchu jednal s panem prezidentem,“ řekl místopředseda ANO Jaroslav Faltýnek po úterním jednání předsednictva.

Prezident slibuje usmíření v ČSSD

Sociální demokraté jsou přitom k setrvání v kabinetu skeptičtí. „Stanovisko sociální demokracie je naprosto jasné a stojí za mnou celé vedení sociální demokracie. My jsme navrhli odvolat pana ministra Staňka. Očekáváme, že si sociální demokracie bude moci nominovat své kandidáty do vlády,“ zopakoval Jan Hamáček. Prezident se naopak netají s tím, že se chce pokusit „o roli mírotvůrce, to znamená, že bych oba usmířil“.

Hrad argumentuje tím, že by ministr Staněk neměl končit, prezident se totiž domnívá, že ve svém resortu objevil korupční jednání. „Prezident republiky koná a jedná. Chtěl bych upozornit na jednu věc: Ústava neuvádí vůbec žádné lhůty ani neuvádí onu kouzelnou větu, že prezident republiky musí jednat bez zbytečného odkladu,“ uvedl prezidentův mluvčí.

Že má ovšem prezident konat bez zbytečného odkladu, konstatoval i Ústavní soud, poznamenal ve vysílání ČT24 ústavní právník Jan Kudrna. Podle jeho názoru prezident neplní to, co od něj ústava očekává.

Od prezidenta v minulosti zaznělo i několik výtek na adresu Michala Šmardy, který by měl Antonína Staňka nahradit. Prezident Zeman mu vytýkal nedostatek odbornosti pro práci v čele resortu kultury.

Myšlenku, že by na ministerstvech, ale také velvyslanectvích měli sedět lidé, kteří se v oboru orientují, rozvinul i ve čtvrtečním projevu na francouzské ambasádě. „Nejsem příliš nakloněn, aby se straničtí funkcionáři stávali tu ministry, tu velvyslanci, tu něčím jiným. To spojuje jen to, že ničemu z toho nerozumí,“ řekl Miloš Zeman.

Výměna ministerstev? ANO zatím odmítá

V souvislosti se sporem o ministra kultury se objevila řada spekulací, jaké řešení by mohl Andrej Babiš předložit. Byť to on sám již odmítl, znovu se objevují úvahy o výměně resortů, kdy by kultura připadla ANO a ČSSD by místo ní dostala ministerstvo pro místní rozvoj. I nyní to ANO odmítá. „Není to na stole,“ ujistil Faltýnek.

Premiér opakovaně odmítl, že by se kvůli dosud nevyslyšenému návrhu na odvolání ministra obrátil na Ústavní soud s kompetenční žalobou. O ní hovořili někteří představitelé ČSSD, ostatně sociálnědemokratický Babišův předchůdce Bohuslav Sobotka jí za podobné situace prezidentovi vážně pohrozil a Zeman nakonec jeho návrhu na odvolání ministra vyhověl.

Odpověď na nynější situaci by kromě jednání na Hradě plánovaných na čtvrtek a pátek mělo dát pondělní zasedání předsednictva ČSSD. O případném odchodu menší koaliční strany z vlády by se rozhodlo právě na něm.

Historie sporu o Antonína Staňka
Zdroj: ČT24