Prezident Zeman poděkoval Staňkovi za práci, odvolal ho k 31. červenci

UDÁLOSTI: Prezident Miloš Zeman odvolal ministra kultury Antonína Staňka (zdroj: ČT24)

Prezident Miloš Zeman odvolal ke konci července ministra kultury Antonína Staňka (ČSSD). Učinil tak dva měsíce po návrhu na jeho odvolání od premiéra Babiše. Prezident Staňkovi poděkoval za práci a odhalení zneužívání veřejných prostředků. ČSSD navrhuje místo Staňka na ministerstvo Michala Šmardu, s jeho jmenováním však hlava státu dosud váhá.

Spor o odvolání ministra se táhne od poloviny května, kdy Staněk podal demisi. Zeman ji ale nepřijal. Premiér Andrej Babiš (ANO) následně na žádost ČSSD navrhl odvolání ministra a současně jmenování místopředsedy ČSSD Michala Šmardy. Zatímco demisi prezident přijmout nemusí, žádosti předsedy vlády o odvolání vyhovět musí.

Zeman odvolal Staňka až po dvou měsících, za což je kritizován. Prezident se brání, že ústava o žádném termínu nehovoří. Podle ústavních právníků by ale měl konat bez zbytečných odkladů. Zeman dodal, že očekává pečlivé prošetření dvou trestních oznámení, která Staněk podal. Situace kolem Staňka je dosud nejdéle trvajícím případem, kdy prezident odmítal vyhovět premiérovi s navrženým odvoláním ministra.

Hrad dopoledne informoval, že ve středu k už dříve oznámenému odvolání ministra nechystá žádnou oficiální akci. Mluvčí Jiří Ovčáček doplnil, že není zavedenou zvyklostí, aby se při odvolání člena vlády ceremoniál konal.

Na sociálních sítích pak informoval o odvolání Staňka: „Prezident republiky poděkoval Antonínu Staňkovi za jeho práci, zejména za péči o záchranu kulturních památek a za odhalení zneužívání veřejných prostředků v resortu ministerstva kultury,“ stojí v prohlášení.

ČSSD hrozí odchodem z Babišovy vlády

Zatímco konec Staňka v čele ministerstva je vyřešen, jmenování jeho nástupce není jasné. Vedení sociální demokracie trvá na tom, že by se jím měl stát Šmarda. Podle místopředsedy ČSSD a ministra zahraničí Tomáše Petříčka je odvolání Staňka prvním krokem k vyřešení situace. „Zároveň očekáváme, že pan prezident bude jmenovat nominanta sociální demokracie v co nejbližší době,“ uvedl.

Šéf opoziční ODS Petr Fiala potom míní, že odvoláním „ústava byla naplněna napůl“. K dalšímu čekání nevidí důvod. „Jméno tu je, chce ho sociální demokracie, premiér podal návrh,“ podotkl.

Zeman však chce o nominaci rozhodnout až v polovině srpna. ČSSD hrozí, že pokud se Šmarda nestane ministrem, její ministři odejdou z vlády. Sociálnědemokratická účast v kabinetu by podle nich ztratila smysl, kdyby nemohli rozhodovat, koho do něj vyšlou.

Ministr kultury Antonín Staněk (ČSSD) pravděpodobně pověří řízením svého úřadu některého ze dvou náměstků člena vlády. Těmi jsou Alois Mačák a Jiří Vzientek. „V případě, že bude ve středu 31. července skutečně ministr kultury Antonín Staněk odvolán, bude ministr postupovat podle příslušných ustanovení zákona o státní službě, a to paragrafu 173, popřípadě paragrafu 8, a souvisejících ustanovení organizačního řádu MK,“ uvedla mluvčí ministerstva Martha Häckl.

Premiér Babiš přitom v minulých dnech uvedl, že by mohla ministerstvo dočasně řídit náměstkyně pro řízení sekce živého umění Kateřina Kalistová (ČSSD). Podle něj Kalistová resort zná a také se účastní zasedání vlády. Jenže o víkendu Babiš uvedl, že nemá kompetenci ji dočasným vedením úřadu pověřit, učinit by tak musel ministr kultury. Antonín Staněk se k tomu ale zřejmě nechystá. 

Odvolání ředitelů

Staněk rezignoval v květnu po kritice odborné veřejnosti, která se na něj snesla po odvolání šéfů Národní galerie Praha Jiřího Fajta a ředitele Muzea umění Olomouc Michala Soukupa. Předseda ČSSD Jan Hamáček řekl, že Staněk nekončí kvůli odvolání obou ředitelů, ale kvůli vyhrocené situaci v kultuře, kterou už nemůže osobně zklidnit. 

Ministr na Fajta podal trestní oznámení kvůli autorské smlouvě na milion korun či kvůli dlouhodobým nájemním smlouvám uzavíraným galerií. Další oznámení směřovalo i na dva bývalé ředitele Muzea umění v Olomouci, odvolaného Soukupa a jeho předchůdce Pavla Zatloukala. 

Ministerstvo kultury pravděpodobně nejméně do poloviny srpna nepovede plnohodnotný ministr. Prezident chce totiž rozhodnout o jmenování nového ministra až v polovině srpna. Podle Babiše to nebude znamenat problém, protože se období kryje s vládními prázdninami, které potrvají do zasedání 26. srpna.

Zeman v posledních týdnech kritizoval nedostatečné zkušenosti Šmardy s kulturou či nominace stranických funkcionářů na velvyslanecké a ministerské posty.