Šance, že by ČSSD zůstala ve vládě bez ministra Šmardy, je nulová, říká místopředseda Veselý

Události, komentáře: Další schůzky ve sporu o ministra kultury (zdroj: ČT24)

Zůstane ČSSD ve vládní koalici a bude Babišova vláda dál existovat? Otázka, která se objevila již na jaře, zatím nemá jasnou odpověď. Podle místopředsedy sociální demokracie Ondřeje Veselého je vše v rukou prezidenta Miloše Zemana a premiéra Andreje Babiše. Pokud nebude nástupcem ministra kultury Antonína Staňka (ČSSD) místopředseda ČSSD Michal Šmarda, je podle Veselého stoprocentní, že strana kabinet opustí. O dění ve vládě diskutoval v Událostech, komentářích Ondřej Veselý s opozičním poslancem Zbyňkem Stanjurou (ODS).

Předseda ČSSD Jan Hamáček přišel v pátek ze schůzky s prezidentem Milošem Zemanem s tím, že je hlava státu připravena ke konci července odvolat ministra kultury Antonína Staňka. Staňkova mateřská strana se jej pokouší dostat z vlády od května, dosud bezvýsledně, byť sám Staněk podal demisi a následně ještě premiér Babiš navrhl jeho odvolání.

V pondělí ale zaznělo z předsednictva ČSSD, že menší vládní strana zároveň požaduje, aby byl novým ministrem jmenován Michal Šmarda. V opačném případě nelze očekávat její setrvání ve vládě. „Já říkám, že je to nulová pravděpodobnost,“ vyčíslil Veselý šanci, že by sociální demokracie ve vládě zůstala, i kdyby se Šmarda ministrem nestal.

Je však přesvědčen, že pokud prezident splní svůj slib a Antonína Staňka odvolá, jinak než jmenováním Michala Šmardy to skončit nemůže, ledaže by intervenoval premiér.

„Podle ústavy pokud je jmenován ministr, musí být jmenován někdo, kdo úřad převezme, kdo bude ministerstvo řídit. Nikdo jiný, než koho navrhl premiér, to být nemůže,“ shrnul Ondřej Veselý. Andrej Babiš a Jan Hamáček v úterý oznámili, že před koncem měsíce ještě jednou společně navštíví hlavu státu, Veselý soudí, že se chtějí „ujistit o tom, že tento postup bude zachován“.

Jiné jméno by znamenalo porušení koaliční smlouvy, říká Veselý

Zdůraznil, že kdyby premiér Babiš dal prezidentovi možnost pověřit řízením ministerstva kultury někoho jiného než Michala Šmardu, šlo by o porušení koaliční smlouvy. „Byl by to jednoznačný důvod pro vystoupení z vlády,“ poznamenal.

Předseda poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura sice nechce odhadovat, jaká je šance, že ČSSD zůstane ve vládě, i kdyby se její kandidát ministrem kultury nestal, ale celou dosavadní činnost strany považuje za důkladné krytí Andreje Babiše a jeho kauz. „Policie ho navrhla obžalovat, je v úplném střetu zájmů, konstatují to audity Evropské komise,“ uvedl. „Tohle všechno přikrývá sociální demokracie tím, že ve vládě zůstává.“

Podle Ondřeje Veselého ale ČSSD ve vládě zůstává hlavně proto, aby zaručila dodržování demokratických principů. „Najednou by byl odvolán nejvyšší státní zástupce, najednou by byl odvolán šéf BIS, najednou by byla porušována nezávislost veřejnoprávních médií,“ nastínil, jak by podle sociálních demokratů vypadalo Česko bez nich ve vládě.

Šéf občanskodemokratických poslanců si to ale nemyslí. Připomněl, že v době, kdy předseda ČSSD Jan Hamáček řídil ministerstvo vnitra, byl vyměněn šéf Generální inspekce bezpečnostních sborů i policejní prezident. Sociální demokraté tak podle něj „ve všem uhli“.

Místopředseda ČSSD je naopak přesvědčen, že jeho strana „pro demokratické principy krvácí každý den ve vládě“.

Výměna Antonína Staňka za Michala Šmardu by měla – pokud k ní dojde – proběhnout posledního červencového dne, tedy dva měsíce poté, co premiér Babiš navrhl prezidentovi Staňkovo odvolání. Miloš Zeman později uvedl, že má „velmi silné pochybnosti“, že by se mohl Michal Šmarda novým ministrem stát, z Hradu také opakovaně zaznělo, že ústava nedává prezidentovi žádný termín k naplnění premiérova návrhu.