ČSSD trvá na výměně Staňka za Šmardu, Babiš chce s Hamáčkem řešit další postup

Události: Sociální demokraté trvají na výměně Staňka za Šmardu (zdroj: ČT24)

Předsednictvo ČSSD schválilo v pondělí usnesení, v němž trvá na odvolání Antonína Staňka a jmenování Michala Šmardy do čela ministerstva kultury. Jan Hamáček dostal mandát k dalšímu jednání. Zasedání předsednictva strany následovalo poté, co sociální demokraté řadu dní kritizovali otálení prezidenta Miloše Zemana se změnou v čele resortu. Premiér Andrej Babiš (ANO) se chce v nejbližších dnech sejít s Hamáčkem, aby dojednali další postup.

Předsednictvo ČSSD po svém pondělním zasedání potvrdilo, že Antonín Staněk (ČSSD) má být odvolán z pozice ministra kultury. Zároveň plně podporuje nominaci místopředsedy strany Michala Šmardy jakožto jeho nástupce. Širší vedení sociální demokracie také vyzvalo premiéra Andreje Babiše (ANO), aby v souladu se svými ústavními právy a s koaliční smlouvou zajistil respektování nominace na ministra kultury, řekl po jednání předseda sociálních demokratů Jan Hamáček.

Vedení ČSSD zároveň Hamáčkovi vyjádřilo plnou podporu k jednáním o vyřešení situace ve vládě. Šéf ČSSD má, po projednání v grémiu, plnou kompetenci rozhodnout o dalším vývoji angažmá sociální demokracie ve vládě, může jej i ukončit. Zároveň vedení strany vyzvalo ministry za ČSSD, aby podali demise ve chvíli, kdy je o to Hamáček požádá. Vyplývá to z usnesení předsednictva.

Kvůli jednání předsednictva ČSSD zamířili v pondělí straničtí zástupci do Lidového domu místo do Strakovy akademie, ze zasedání kabinetu se omluvili. „Koliduje to s vládou, ale my jsme se domluvili, že se budeme vzájemně informovat,“ potvrdil premiér Andrej Babiš, který se v pondělí do Lidového domu dostavil také.

Při té příležitosti Babiš řekl, že považuje vládní projekt za úspěšný a měl by podle něj pokračovat. „Chci jim říct, že naše vláda je úspěšná a že by byla škoda tento projekt opustit,“ uvedl. „Myslím, že máme jasný program, plníme ho, máme mnoho úkolů a není důvod ho teď zbourat,“ dodal premiér, který se v Lidovém domě zdržel asi deset minut. Jestli by strana měla potvrdit, nebo naopak stáhnout kandidaturu Michala Šmardy na post šéfa resortu, Babiš nekomentoval.

Úspěšnost vlády s ANO pak Babiš vyzdvihl také ve své stručné řeči k předsednictvu ČSSD. Sociálním demokratům také sdělil, že lidé si destabilizaci nepřejí a že předčasné volby by podle něj poškodily Českou republiku.

Předsednictvo ČSSD se sešlo poté, co prezident Miloš Zeman na páteční schůzce s předsedou ČSSD Janem Hamáčkem a ministrem Antonínem Staňkem uvedl, že je připraven k 31. červenci Staňka odvolat. 

Pražský hrad se k  pondělnímu rozhodnutí ČSSD vyjadřovat nebude. Uvedl to mluvčí prezidenta Miloše Zemana Jiří Ovčáček. „Aktuálně nebudeme poskytovat žádný mediální komentář,“ reagoval Ovčáček na žádost o vyjádření k výsledkům předsednictva ČSSD a na otázku, jak bude prezident nyní postupovat a zda přijme premiéra Andreje Babiše.

Petříček: Šmarda má plnou důvěru vedení strany

Ministr zahraničí a místopředseda ČSSD Tomáš Petříček v pondělní Devadesátce ČT24 připomněl, že sociální demokraté na nominaci Šmardy do čela resortu kultury trvají mimo jiné proto, že podle koaliční smlouvy si každá ze stran může sama vybírat své zástupce ve vládě.

„Michal Šmarda má plnou důvěru vedení sociální demokracie,“ zopakoval Petříček stanovisko své strany s tím, že se jedná o kompetentního a manažersky zdatného člověka, který daný resort zvládne. „Mám plnou důvěru, že ministerstvo kultury uklidní, resort stabilizuje – i proto mu předseda Hamáček tu důvěru dal,“ řekl ministr zahraničí.

„Byli jsme domluveni s hnutím ANO, že si nebudeme hodnotit své vlastní kandidáty,“ reagoval Petříček na to, že se Babiš dříve vyjádřil, že Šmarda není ideální kandidát na pozici ministra kultury. „My nehodnotíme nominanty hnutí ANO či jejich ministry. Držíme se plně toho, co jsme domluvili s hnutím ANO před více než rokem.“

„My jako demokratická strana si trváme na svém nominantovi z jednoho prostého důvodu – protože tato nominace vznikla na základě našich vnitřních demokratických procesů,“ dodal Petříček s tím, že proto také sociální demokraté nechtějí, aby jim do výběru ministrů premiér nebo prezident mluvili. „Pokud bychom nebyli schopni prosadit si své návrhy, tak v tu chvíli samozřejmě naše setrvání ve vládě – podle mého názoru – nedává smysl,“ uzavřel Petříček. 

Devadesátka ČT24: Předsednictvo ČSSD o setrvání ve vládě (zdroj: ČT24)

Šmarda: Nebude-li řešení 1. srpna, Hamáček vyzve ministry k demisi

Michal Šmarda po pondělním jednání v Lidovém domě uvedl, že pokud nebude prvního srpna situace ohledně vedení ministerstva vyřešena, předseda strany Jan Hamáček vyzve ministry k podání demise.  Vedení strany se podle něj shodlo na tom, že pokud nebude sociální demokracie rozhodovat o tom, kdo za ni sedí ve vládě, nemá její angažmá v kabinetu smysl.

„Tím, že je to termín, který zvolil prezident republiky, tak nemůže dojít k situaci, k jaké došlo minulý měsíc, že pan prezident cítil stanovení termínu ze strany sociální demokracie jako nějaký nátlak, případně ultimátum,“ řekl Šmarda.   

Opozice: Nekonečný příběh pokračuje

Podle předsedy KDU-ČSL Marka Výborného pondělní jednání předsednictva sociálních demokratů nic nevyřešilo a pokračuje nekonečný příběh. 

„Nekonečný příběh pokračuje. Skutečně tomu ještě někdo rozumí? Připomínám, že by stačilo mít dostatečně silného premiéra, který bude trvat na respektování ústavy a nebude jen poslušným učedníkem hradního pána,“ uvedl na Twitteru Výborný.

„ČSSD opět nic definitivně nevyřešila a zůstává ve vládě Andreje Babiše. Vítězí strach z nových voleb a ztráty funkcí. Naopak šance vymanit se z područí Miloše Zemana a naděje na výměnu trestně stíhaného premiéra je u ledu. Žádné překvapení,“ reagoval na Twitteru předseda opoziční TOP 09 Jiří  Pospíšil. Podle něj předseda ČSSD Jan Hamáček stále odsouvá rozhodnutí. 


„Na situaci se v podstatě nic nezměnilo,“ zhodnotil výsledek pondělního zasedání šéf Pirátů Ivan Bartoš. „Já jsem si z vystoupení pana Hamáčka odnesl, že strana potvrdila, že předseda je kompetentní a má důvěru v jednání za stranu, což já předpokládám, že ve věci vládního angažmá tuto výbavu má předseda každé strany jaksi automaticky,“ řekl Bartoš s tím, že se celá daná záležitost pouze odložila na konec července. 

Také podle předsedy poslaneckého klubu ODS Zbyňka Stajnury jednání žádný posun nepřineslo. „Už před měsícem sociální demokraté řekli, že do konce června trvají na tom, aby byl vyměněn ministr kultury. Jsme v půlce července, dva měsíce od (Staňkovy) demise. Je evidentní, že vedení sociální demokracie chce ve vládě zůstat za každou cenu,“ řekl Stanjura. „Andrej Babiš jako premiér má mnohem větší problémy, než je tragikomický příběh o výměně ministra kultury,“ dodal.

„ČSSD se teď snaží hnát věc na ostří nože s trvající hrozbou demisí, a to i v situaci, kdy k nominaci má pochybnosti premiér. Toto je přesně otázka, kterou si pánové Hamáček a Babiš měli vyříkat, než s ní vylezli na veřejnost. STAN trvá na dodržování ústavního principu: koho navrhne premiér, toho má prezident jmenovat. Ostatní je jen stínová hra a tanečky a ukazuje to slabost celé vlády,“ konstatoval předseda STAN Vít Rakušan.

Podle předsedy SPD Tomia Okamury pokračuje „vládní komedie v režii ČSSD“. „Teď se snaží přehodit odpovědnost za svoji rozhádanost na prezidenta. Protichůdné výroky jednotlivých představitelů ČSSD připomínají politickou satiru. Krize paralyzuje vládu, která nepracuje. Odpovědnost za situaci nese i premiér,“ napsal Okamura na Twitteru.

Šéf KSČM Vojtěch Filip považuje rozhodnutí předsednictva ČSSD za hru o čas a za snahu více zapojit do sporu o Šmardu premiéra. „Myslím, že to neodpovídá ani koaliční smlouvě, ani výsledkům jednání u prezidenta republiky,“ uvedl.