Hamáček věří, že Šmarda se ministrem kultury stane. Nominaci měnit odmítá

Předseda ČSSD Jan Hamáček (ČSSD) nemíní měnit nominaci na ministra kultury. Nadále počítá s Michalem Šmardou (ČSSD). Hamáček neočekává ani to, že by byl vedením resortu pověřen on sám, jak tomu bylo v případě ministerstva zahraničí před rokem.

Hamáček věří, že středeční jednání Andreje Babiše (ANO) s prezidentem Milošem Zemanem v Lánech vyústí ve změnu prezidentova postoje. Ministrem kultury by se pak měl stát Michal Šmarda, kterého nominovali sociální demokraté. 

„Prezident chtěl slyšet stanovisko předsednictva ČSSD. Usnesení je jasné, hlasy byly jednoznačné. My jsme udělali všechno pro to, aby se ta věc vyřešila. Táhne se už příliš dlouho,“ shrnul Hamáček svoje očekávání od středeční schůzky.

Vyjednávání by mu měly usnadnit i demise ministrů ČSSD, které by měl dostat podle předsednictva k dispozici. „Až o to požádám, tak je dostanu. Já jsem o ně ještě všechny nepožádal. Mandát je jasný. Já je nepotřebuji, pokud je budu potřebovat, tak se na ministry obrátím,“ uvedl.

Hamáček: Věřím, že středeční schůzka situaci kolem ministra kultury vyřeší (zdroj: ČT24)

Kulturu nepovedu, vyloučil Hamáček

Hamáček v pondělí zároveň vyloučil, že by byl vedením kultury pověřen on sám jako před rokem v případě diplomacie, kdy prezident Miloš Zeman odmítal jmenovat ministrem Miroslava Pocheho (ČSSD). Resort tehdy šéf ČSSD vedl od konce června do poloviny října.

„Ministerstvo zahraničí, to byla velmi specifická věc, na které stála ve svém počátku vláda. Rozhodně se to nechystáme opakovat. My jsme jasně řekli, kdo je naším kandidátem, premiér podle koaliční smlouvy navrhl odvolání pana Staňka i jmenování pana Šmardy. Ten dokument leží na Pražském hradě, žádné další jméno na stole není,“ uvedl Hamáček.

Babiš minulý týden řekl, že pokud se vleklý spor nevyřeší na schůzce se Zemanem, pravděpodobně bude jednání pokračovat až po prázdninách. Hamáček s tím nepočítá. „Chceme věnovat prázdniny vyjednávání o rozpočtu. Není možné, aby to ministerstvo bylo řízeno nějak napůl, nebo ne úplně stoprocentně,“ uvedl. Srpen považuje za ideální dobu, aby se nový ministr zapojil do jednání o rozpočtu.

S odvoláním Staňka už prezident souhlasil, váhá se jmenováním Šmardy

Sociální demokraté v polovině července schválili usnesení, v němž trvají na odvolání dosavadního ministra Antonína Staňka a jeho nahrazení Michalem Šmardou, jinak mají ministři za ČSSD podat do předsedových rukou demisi. Hamáček tím dostal od předsednictva mandát k dalšímu jednání, na nadcházející schůzku týkající se obsazení postu na ministerstvu kultury ale pozván nebyl

Na předchozí schůzce v Lánech, které se účastnili Hamáček i Babiš, nicméně prezident slíbil, že Staňka po dvou měsících od chvíle, kdy ministr podal demisi, odvolá do konce července. Nedodal tehdy ale, že jmenuje ministrem Šmardu, vůči němuž má výhrady. Kriticky se o kandidátovi na ministra kultury vyjádřil i Babiš, dodal ale, že si s koaličním partnerem nehovoří do personálních otázek.