Spor o ministra kultury se může táhnout do podzimu. Příští schůzka je do září poslední, řekl Babiš

Pokud se situace na ministerstvu kultury nevyřeší na schůzce s prezidentem Milošem Zemanem ve středu 24. července, bude jednání zřejmě pokračovat až po prázdninách. Při návštěvě Jihočeského kraje to uvedl premiér Andrej Babiš (ANO). Prezident jej přijme příští týden na zámku v Lánech. Spor o výměnu ministra kultury se táhne od května.

„Půjdu na schůzku s panem prezidentem. Podle mého názoru už to bude asi moje poslední schůzka, protože pokud to nevyřešíme teď, tak už to zkrátka nevyřešíme,“ řekl nejprve Babiš. Posléze ale své vyjádření zmírnil s tím, že se to týká spíše prázdnin.

„Od prvního srpna má celá vláda dovolenou, to znamená, že většina ministrů je mimo Českou republiku, já taky. Takže pokud by se to řešení nenašlo, pravděpodobně budeme pokračovat po prázdninách,“ dodal Babiš. Předseda vlády předpokládá, že s prezidentem Zemanem bude hovořit i předseda ČSSD Jan Hamáček.

Kandidát sociálních demokratů na ministra kultury Michal Šmarda přitom už dřív prohlásil, že pokud nebude prvního srpna situace vyřešená, očekává, že Hamáček vyzve ministry ČSSD k podání demise.

ČSSD trvá na jmenování Šmardy

Babiš s Hamáčkem po úterním setkání sdělili, že o schůzku kvůli sporu o výměnu ministra požádají prezidenta společně. Podle šéfa ČSSD je ale v pořádku, že tak Babiš učinil sám. Premiér ho o tom předem informoval.

Prezident Zeman při poslední schůzce s Hamáčkem 12. července uvedl, že je připraven ke konci červenci vyhovět Babišově návrhu na odvolání ministra kultury Antonína Staňka (ČSSD). Hamáček tehdy také oznámil, že ohledně nominanta ČSSD na ministra Michala Šmardy Zeman vyčká na rozhodnutí předsednictva ČSSD.

Vedení sociální demokracie následně potvrdilo, že trvá na jmenování Šmardy. Zeman ale minulý týden podle Hamáčka neřekl, zda bude pondělní rozhodnutí předsednictva respektovat.