Ministerstvo zahraničí dostane svého ministra nejpozději v září. Poche věří, že to bude on

Události: Dvojvládí ministra Hamáčka už vadí i premiérovi (zdroj: ČT24)

Vláda by měla mít plnohodnotného ministra zahraničí nejpozději v září. České televizi to řekl Andrej Babiš (ANO). Šéf sociálních demokratů Jan Hamáček zatím o konkrétním datu mluvit nechce. Prezidentovi Miloši Zemanovi už na konci června navrhl do čela české diplomacie Miroslava Pocheho. Prezident ho ale jmenovat odmítá.

Z okna své kanceláře na ministerstvu zahraničí, kde začínal před dvaceti lety jako asistent někdejšího šéfa diplomacie Jiřího Dienstbiera, se Miroslav Poche dívá na Pražský hrad. Právě od Miloše Zemana ale přišel už v květnu jasný verdikt: prezident Pocheho ministrem zahraničí nikdy nejmenuje.

Poche ale i dnes věří, že se šéfem diplomacie stane. „Já jsem nominován sociální demokracií a v tuhle chvíli pomáhám Janu Hamáčkovi ve výkonu, který není úplně jednoduchý, na dvou ministerstvech,“ zdůraznil. 

V pražském Toskánském paláci zatím pracuje Poche od 11. července jako politický tajemník. Jeho funkce ale nevyplývá ani z ústavy, ani ze služebního zákona. Poche svoji funkci přirovnal k pozici náměstka, který se zodpovídá přímo ministrovi Hamáčkoiv.

Fakt, že Česko nemá plnohodnotně obsazený jeden z nejdůležitějších vládních postů, je podle něj dlouhodobě neudržitelný. „Je to nestandardní a málokdo ze zahraničních partnerů, se kterými mluvím, tomu rozumí. Ono se to těžko vysvětluje,“ říká Poche.

Události, komentáře: Miroslav Poche o svém působení na ministerstvu zahraničí (zdroj: ČT24)

To si začíná uvědomovat i premiér Andrej Babiš. „Určitě od září by bylo potřeba, aby už tam byl plnohodnotný ministr. To řešení je stále stejné. To je buď dohoda pana předsedy Hamáčka s panem prezidentem, nebo nominace jiného kandidáta,“ komentoval dvojvládí ministra Hamáčka premiér.

Miloš Zeman ovšem v polovině července řekl, že považuje otázku obsazení ministerstva zahraničí za uzavřenou. „To, že někdy tady i u nás i v zahraničí jeden člověk řídí dva resorty, není zase tak nic neobvyklého,“ prohlásil prezident.

Poche: Nevykazuji hodiny, ale radím Hamáčkovi

Šéf ČSSD na konec srpna svolal předsednictvo strany. A to by mohlo spolu s ním o definitivní nominaci na ministra zahraničí rozhodnout. „Situaci řešíme, ale nebude to v řádu dnů ani týdnů. Zatím to zvládám,“ uvedl ministr vnitra a zahraničí Hamáček, který například v úterý strávil dopoledne na vnitru a odpoledne na poradě ministerstva zahraničí.

Poche tvrdí, že má nadále podporu sociální demokracie. „ČSSD si vybrala svého kandidáta. Problém musí řešit premiér, já a sociální demokracie těžko budeme vstupovat do jednání mezi premiérem a prezidentem,“ trvá na svém jmenování ministrem Poche.

Poche: Chci radit Hamáčkovi, je to vlastně nehonorovaná činnost (zdroj: ČT24)

Poche coby politický tajemník ministra zahraničí nyní pomáhá Hamáčkovi s agendou resortu. „Letní sezona není v diplomacii příliš hektická. Připravujeme se především na to, co se bude dít na podzim. Je to třeba příprava Valného shromáždění OSN v New Yorku na konci září, příprava bilaterálních schůzek premiéra Babiše a jeho cesta do Itálie na konci srpna. Nebo příprava otevření českého centra v Jeruzalémě, kam v polovině listopadu vycestuje prezident,“ vyjmenoval své úkoly na ministerstvu Poche.

Smlouvu s ministerstvem podepsal na 20 hodin týdně. „V červenci vykáže jednotky hodin. Smyslem smlouvy není, abych vykazoval hodiny, spíš chci radit Janu Hamáčkovi tak, aby tato situace neohrozila fungování české diplomacie. Je to de facto nehonorovaná činnost,“ říká Poche.

Za červenec tak hodlá fakturovat rezortu jen několik málo hodin. „Vykážu třeba dvě hodiny, abych formálně dostál dikci smlouvy. Odpracoval jsem desítky hodin,“ dodal.

Narodil se 3. června 1978 v Chlumci nad Cidlinou. Vystudoval obor evropská agrární diplomacie na Provozně ekonomické fakultě České zemědělské univerzity v Praze a politologii a mezinárodní vztahy na Institutu politologických studií Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy.

V letech 1997–2000 zastupoval organizaci OBSE na misi v Bosně a Hercegovině, působil i v Kosovu a byl asistentem Kanceláře zvláštního zpravodaje OSN pro lidská práva v bývalé Jugoslávii. Později působil na ministerstvu zahraničí.

Byl aktivní v pražské komunální politice, v letech 2002–2014 byl zastupitelem Prahy a v letech 2010–2014 navíc i městské části Praha 3. Byl místopředsedou pražské ČSSD. Poté, co v roce 2010 vyšlo najevo, že o rok dříve skrytě financoval ČSSD (peníze dal straně přes několik členů, kteří několikasettisícový dar vykázali jako členské příspěvky), na funkci rezignoval.

Od roku 2014 je poslancem Evropského parlamentu, působí ve výboru pro průmysl, výzkum a energetiku. V roce 2016 byl manažerem ČSSD v krajských a senátních volbách, které skončily pro stranu neúspěchem.

Letos v lednu podpořil v prezidentských volbách Zemanova protikandidáta Jiřího Drahoše. Ocenil, že Drahoš „nerozděluje společnost, nerozdmýchává nenávist a ctí Ústavu a zákony“. Zeman 17. května prohlásil, že by Pocheho ministrem nejmenoval.

Miroslav Poche
Zdroj: Vít Šimánek/ČTK