Sociální demokracie stále trvá na Pochem. Podle Hamáčka ale řešení situace potrvá týdny

UDÁLOSTI: Většina sociálních demokratů včetně předsedy strany trvá na nominaci Pocheho (zdroj: ČT24)

Miroslav Poche zůstává jediným kandidátem ČSSD na ministra zahraničí. Shodlo se na tom stranické grémium, řekl po jeho jednání předseda sociální demokracie Jan Hamáček. Názor, že by měla strana navrhnout někoho jiného, který vyslovil první místopředseda ČSSD Jiří Zimola, tak zůstává v menšině. Pocheho však odmítá jmenovat prezident Miloš Zeman a za problém ho považují i komunisté.

„Výstupem z jednání je usnesení politického grémia, které konstatovalo, že stále platí usnesení předsednictva sociální demokracie, které hovoří o jediném kandidátu na ministra zahraničí, a tím kandidátem je Miroslav Poche,“ oznámil Jan Hamáček po jednání grémia ČSSD.

Postoj sociálně demokratického grémia však naráží na odmítavé stanovisko prezidenta Zemana i komunistické strany, na jejíchž hlasech závisí osud menšinové vlády ANO a ČSSD. Představitelé komunistické strany odkazují na Pocheho působení v pražské komunální politice. Jeho tehdejší kariéru v pražské ČSSD vážně narušila aféra, kdy Hospodářským novinám omylem prozradil, že svojí straně posílal peníze prostřednictvím jiných lidí tak, aby je sociální demokracie nemusela danit.

Předseda KSČM Vojtěch Filip je přesvědčen, že by pro sociální demokracii neměl být problém najít jiného kandidáta. „V sociální demokracii je řada odborníků na zahraniční politiku. Začneme Hynkem Kmoníčkem, který byl náměstkem ministra a je velvyslancem ve Spojených státech. A mohl bych jmenovat další odborníky,“ nastínil.

Zimola Pocheho vyzýval k ústupku už na začátku měsíce

Místopředseda ČSSD Jiří Zimola vyzval počátkem července Miroslava Pocheho, aby se ministerské nominace vzdal. Ten to však odmítl a nyní nalezl podpora u stranického grémia.

Kvůli prezidentskému „ne“ však byl vedením ministerstva zahraničí pověřen Jan Hamáček – ten je přitom současně místopředsedou vlády a ministrem vnitra. Po jednání grémia připustil, že situace bude trvat týdny nebo dokonce měsíce. „My situaci řešíme a budeme ji řešit. Budeme ji řešit jednáním. Nicméně není možné očekávat, že se vyřeší do hlasování o důvěře vládě,“ podotkl.

Všichni vidíme, co se děje v Evropě. Za této situace nemít plnohodnotného ministra zahraničí, je podle mě krajně neodpovědné.
Petr Fiala
Předseda vlády ČR

Podle Hamáčka se sejde i předsednictvo strany. To požaduje pražská ČSSD, která by podle jejího předsedy Petra Pavlíka chtěla, aby předsednictvo včetně krajských špiček jednalo ještě před hlasováním o důvěře.

Miroslav Poche by na ministerstvu zahraničí měl působit i bez ministerského jmenování. Stane se politickým tajemníkem úřadu, sám Poche ovšem odmítl, že by to znamenalo, že úřad povede místo svého stranického šéfa. O náplni práce má jasnou představu. „Pomáhám Janu Hamáčkovi koordinovat, podávám mu analýzy, připravuji pro něj podkladové materiály,“ shrnul.

Druhou vládu Andreje Babiše, ve které obsadila ČSSD pět ministerských křesel, jmenoval Miloš Zeman koncem června. O důvěru požádá poslance ve středu. Dvě koaliční strany by díky podpoře KSČM měly mít na své straně celkem 108 hlasů.