TÉMA

Miroslav Poche

Hladík se stal náměstkem na ministerstvu životního prostředí
Vicepremiér Marian Jurečka, který je dočasně pověřen řízením resortu životního prostředí, v pondělí jmenoval svým náměstkem kandidáta lidovců na ministra Petra Hladíka (oba KDU-ČSL), k němuž má výhrady prezident Miloš Zeman. Hladík po svém jmenování řekl, že získal maximální rozsah kompetencí, které může ministr na svého náměstka delegovat.
9. 1. 2023Aktualizováno9. 1. 2023, 18:27|
Zeman má výhrady, není prý připraven jmenovat Hladíka ministrem
Kandidát na ministra životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL) se ve středu setkal s prezidentem Milošem Zemanem. Hlava státu už dříve avizovala, že chce s nominantem vlády probrat všechny okolnosti, které provázejí jeho kandidaturu. Hladík po setkání se Zemanem na tiskové konferenci řekl, že má prezident k němu výhrady, do funkce ho tak zatím nejmenuje.
4. 1. 2023Aktualizováno4. 1. 2023, 23:10|
Ministr zahraničí Petříček bude kandidovat na předsedu sociálních demokratů
Ministr zahraničních věcí Tomáš Petříček se bude na dubnovém sjezdu ucházet o funkci předsedy ČSSD, uvedly servery CNN Prima News, Novinky.cz a Seznam Zprávy. Současný místopředseda strany po loňských říjnových volbách uvedl, že do užšího vedení už kandidovat nebude a chce usilovat o funkci předsedy pražské organizace.
15. 2. 2021Aktualizováno15. 2. 2021, 20:35|
90‘ ČT24
Do hlavní role ve sporu o Staňka nastupuje premiér. Měl by ale sílu k podání žaloby? ptají se experti
Odmítnutí demise ministra kultury Antonína Staňka (ČSSD) je podle politologa Stanislava Balíka dalším dějstvím v dlouhodobém tažení nynějšího prezidenta Miloš Zemana proti sociální demokracii, která ho kdysi ponížila, když poprvé neúspěšně kandidoval do čela státu. Právní expert Jan Wintr ujistil, že pokud premiér navrhne Staňkovo odvolání, již nezbude prezidentovi manévrovací prostor. Podle politologa ale může Zeman využít toho, že předseda vlády Andrej Babiš (ANO) nejspíše nebude ochoten podat kvůli Staňkovi kompetenční žalobu. Komentáře expertů ke kauze kolem ministra Staňka zazněly v pořadu 90' ČT24.
30. 5. 2019|
Volby do Evropského parlamentu 2019
Analýza: ČSSD zažila debakl, mizí z evropské scény
Sociální demokraté pokračují ve volebních neúspěších. A ten současný je zatím zřejmě nejbolestivější. Ve volbách do Evropského parlamentu získali jen 3,95 % hlasů, a přišli tak o své zastoupení v této přímo volené instituci. Strana, která v končícím funkčním období držela čtyři mandáty a byla třetí nejúspěšnější, z evropské scény mizí.
27. 5. 2019|Kamil Švec, Lukáš Hájek, analytici ČT
Ministr Petříček se chce ucházet o post místopředsedy ČSSD
Ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) plánuje na březnovém sjezdu sociální demokracie kandidovat na místopředsedu strany. Uvedl to server iDnes.cz. Petříček požádá o nominaci do vedení ČSSD na páteční schůzi pražské organizace strany, do které patří. Ministra kritizuje prezident Miloš Zeman i komunisté, kteří podporují menšinový kabinet ANO a ČSSD; předseda sociálních demokratů Jan Hamáček ale možnost jeho odchodu z vlády odmítl.
7. 1. 2019|
Poche z Černínského paláce přece jen neodchází úplně. Bude poradcem ministra Petříčka
Miroslav Poche (ČSSD) se sice nestal ministrem zahraničí, na práci Černínského paláce přesto bude mít vliv. Poté, co skončil ve funkci politického tajemníka, oznámil ministr Tomáš Petříček (ČSSD), že Poche bude jeho externím poradcem.
2. 11. 2018|
Interview ČT24
Pražský volební lídr Landovský: ČSSD nemá problém s programem, ale s důvěryhodností kandidátů
Jeho obličej sliboval Pražanům z předvolebních plakátů MHD zdarma, ČSSD se ovšem nakonec vůbec nedostala do zastupitelstva a zaznamenala v hlavním městě nejhorší výsledek od revoluce. „Já jsem mohl ve volbách voličům něco slibovat, ale pokud mi to neuvěřili, tak ta věc byla zbytečná,“ uvedl v Interview ČT24 náměstek ministra obrany Jakub Landovský. Podle něj teď sociální demokracii nezachrání různé platformy, protože u veřejnosti vytvářejí pocit, že je ve straně rozkol.
20. 10. 2018|
Interview ČT24
Schwarzenberg: Britský premiér po referendu odstoupil, nicméně v Paříži, v Bruselu, ani Berlíně se nikdo nezvedl ze židle
Česko má nového ministra zahraničí – do funkce nastoupil Tomáš Petříček. Bývalý ministr zahraničních věcí Karel Schwarzenberg v Interview ČT 24 konstatoval, že Petříček už ukázal svou zbytečnost. „Nedokáže-li prosadit zahraniční politiku vůči premiérovi a prezidentovi, je tam k ničemu,“ uvedl čestný předseda TOP 09 v souvislosti s cestou předsedy Poslanecké sněmovny Radka Vondráčka do Ruska.
18. 10. 2018|mkk
Europoslanec Poche skončí od listopadu ve funkci politického tajemníka na ministerstvu zahraničí
Europoslanec Miroslav Poche, který byl adeptem ČSSD na post ministra zahraničních věcí, od listopadu na ministerstvu skončí ve funkci politického tajemníka. Poche, který nebyl akceptovatelným na pozici ministra pro prezidenta Miloše Zemana, v úřadu pracoval na externí smlouvu.
18. 10. 2018Aktualizováno18. 10. 2018, 17:46|mkk
Petříček si na ministerské křeslo počká ještě týden, prezident ho jmenuje 16. října
Samostatného ministra zahraničí bude mít Česko opět 16. října, kdy prezident Miloš Zeman jmenuje půl hodiny před polednem Tomáše Petříčka (ČSSD). Ten by měl nahradit svého stranického šéfa Jana Hamáčka, který je zároveň ministrem vnitra.
8. 10. 2018|
Exministr zahraničí Svoboda: Panu Pochemu bych doporučil, aby z ministerstva odešel
Česko už několik měsíců nemá plnohodnotného ministra zahraničí. Resort zatím dočasně vede šéf ČSSD Jan Hamáček, když předtím prezident odmítl jmenovat kandidáta ČSSD Miroslava Pocheho. Poche zatím působí na ministerstvu jako politický tajemník a pravděpodobný ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) s ním chce spolupracovat i nadále. „Já bych panu Pochemu doporučil, aby z ministerstva odjel. Je lepší odejít do diplomatické služby nebo zpátky do europarlamentu,“ prohlásil v Interview ČT24 bývalý ministr zahraničí Cyril Svoboda, který je teď poradcem premiéra Andreje Babiše. Ptal se Daniel Takáč.
5. 10. 2018|
Poche by mohl být neplaceným poradcem ministra zahraničí. Petříček se na to zeptá Zemana
Kandidát na ministra zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) počítá s pravidelnými konzultacemi s prezidentem Milošem Zemanem. Na schůzce chce s hlavou státu probrat své priority v oblasti zahraniční politiky a vyslechnout prezidentovy názory, a to včetně jeho pohledu na další uplatnění neúspěšného kandidáta na post ministra Miroslava Pocheho (ČSSD).
3. 10. 2018|
Zeman jmenuje Petříčka ministrem zahraničí na konci příštího týdne
Prezident Miloš Zeman přijme ve čtvrtek 4. října v 15:00 kandidáta ČSSD na ministra zahraničí Tomáše Petříčka. Předpokládá, že koncem příštího týdne ho jmenuje do čela české diplomacie. Po večerní schůzce Zemana s premiérem Andrejem Babišem (ANO) to sdělili předseda vlády a mluvčí Hradu.
2. 10. 2018Aktualizováno2. 10. 2018, 22:22|
Je to prohra ČSSD, o všem rozhoduje Babiš, reagují politici na nominaci Petříčka místo Pocheho
Ministrem zahraničí by se měl stát Tomáš Petříček (ČSSD), ke jmenování už ho prezidentovi navrhl premiér. Sociální demokraté tak vzdali několikaměsíční snahu prosadit na post europoslance Miroslava Pocheho. Podle opozičních stran je to další důkaz slabé pozice ČSSD ve vládě a toho, že o všem rozhoduje hlavně premiér Andrej Babiš (ANO).
2. 10. 2018|mka
Interview ČT24
„Buď Andrej Babiš porušil koaliční smlouvu, nebo Miloš Zeman porušil ústavu“
Miroslav Poche (ČSSD) nebude ministrem zahraničí, přestože byl do Černínského paláce v souladu s koaliční smlouvou navržen premiérem Andrejem Babišem (ANO). Odmítl jej nejprve prezident Miloš Zeman, následně šéf ANO. Sociální demokraté proto nakonec do čela resortu navrhli Tomáše Petříčka (ČSSD). „Vzniklá situace bude precedentní pro politický systém,“ řekl v pořadu Interview ČT Poche.
19. 9. 2018|
Kandidátem na ministra zahraničí je současný náměstek Tomáš Petříček
Sociální demokracie navrhla na post ministra zahraničních věcí dosavadního prvního náměstka Tomáše Petříčka (ČSSD). Zjistila to Česká televize. Předseda strany Jan Hamáček už odeslal dopis premiérovi Andreji Babišovi, aby navrhl prezidentovi jmenovat právě Petříčka.  Šéf ČSSD je přesvědčen, že Petříček funkci zvládne. ČSSD tak ustupuje ve sporu o nominaci europoslance Miroslava Pocheho, kterého do čela diplomacie odmítl jmenovat prezident Miloš Zeman.
18. 9. 2018Aktualizováno18. 9. 2018, 19:09|
Hamáček: Od Babiše jsem výhrady k působení Pocheho neslyšel
Vicepremiér a předseda ČSSD Jan Hamáček uvedl, že od premiéra Andreje Babiše (ANO) neslyšel žádné výhrady k působení Miroslava Pocheho (ČSSD) na ministerstvu zahraničí. Babiš přitom před týdnem prohlásil, že Poche působí na ministerstvu záporně a šéfem resortu se nikdy nestane.
9. 9. 2018|
Poche jako klín v ČSSD mezi Hamáčkem a Zimolou. Podle něj by měla ČSSD s nominací ustoupit
Špičky ČSSD se přou o obsazení ministerstva zahraničí. První místopředseda strany Jiří Zimola ve čtvrtek České televizi řekl, že by ČSSD neměla trvat na nominaci Miroslava Pocheho a měla by přijít s novým jménem.
6. 9. 2018|mkk
Miroslav Poche
Babiš: Pocheho působení na ministerstvu zahraničí je negativní, ministrem nebude
Kandidát sociální demokracie na místo ministra zahraničí Miroslav Poche působí podle premiéra Andreje Babiše (ANO) na ministerstvu zahraničí negativně. Šéfem resortu se podle něho nestane. Babiš to řekl v pořadu Partie televize Prima s tím, že vnímá složitou situaci v sociální demokracii.
2. 9. 2018Aktualizováno2. 9. 2018, 19:13|
Miroslav Poche
Schwarzenberg: ČSSD kapituluje před prezidentem, jen nechce před volbami
Místopředseda zahraničního výboru Poslanecké sněmovny Karel Schwarzenberg (TOP 09) chápe odklad řešení sporu o Miroslava Pocheho na dobu po komunálních volbách jako kapitulaci sociálních demokratů před prezidentem Milošem Zemanem. Jen to nechtějí udělat před volbami, řekl v Událostech, komentářích.
1. 9. 2018|
Tahanice o ministra zahraničí vyřeší Hamáček během října
Předseda ČSSD Jan Hamáček se na zasedání širšího vedení sociálních demokratů zavázal, že spor o nominaci Miroslava Pocheho na ministerstvo zahraničních věcí vyřeší v druhé půlce října. Předsednictvo ČSSD poté žádné další usnesení nepřijalo. Jednání, kterého se neúčastnili všichni členové stranického orgánu, trvalo zhruba dvě hodiny. Šéf ČSSD před jednáním vedení strany uvedl, že nevidí důvod měnit nominaci europoslance Miroslava Pocheho (ČSSD).
31. 8. 2018Aktualizováno31. 8. 2018, 17:37|
Interview ČT24
Zimola o kauze Poche: ČSSD má ustoupit, Hamáčkovo dvojvládí by mělo skončit
Sociální demokracie by měla ve sporu o nominaci Miroslava Pocheho na post ministra zahraničí ustoupit. V pořadu Interview ČT24 to uvedl první místopředseda strany Jiří Zimola, který tvrdí, že s jeho názorem souhlasí většina členů strany. Resort zahraničí i dva měsíce po jmenování kabinetu řídí předseda ČSSD Jan Hamáček, který je současně ministrem vnitra. Prezident Miloš Zeman Pocheho jmenovat odmítá. Vedení ČSSD bude v pátek řešit, jak se k situaci postaví.
31. 8. 2018|
Zeman stále odmítá jmenovat Pocheho ministrem zahraničí. Navzdory ČSSD
Prezident Miloš Zeman po středeční schůzce s předsedou sociální demokracie Janem Hamáčkem nadále odmítá jmenovat ministrem zahraničí europoslance Miroslava Pocheho. Prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček to potvrdil České televizi. Zeman a Hamáček spolu mluvili na Pražském hradě u příležitosti setkání s velvyslanci.
29. 8. 2018|