Je to prohra ČSSD, o všem rozhoduje Babiš, reagují politici na nominaci Petříčka místo Pocheho

Reakce na nominaci Tomáše Petříčka na ministra zahraničí (zdroj: ČT24)

Ministrem zahraničí by se měl stát Tomáš Petříček (ČSSD), ke jmenování už ho prezidentovi navrhl premiér. Sociální demokraté tak vzdali několikaměsíční snahu prosadit na post europoslance Miroslava Pocheho. Podle opozičních stran je to další důkaz slabé pozice ČSSD ve vládě a toho, že o všem rozhoduje hlavně premiér Andrej Babiš (ANO).

Podle předsedy ODS Petra Fialy bylo neobsazení postu ministra zahraničí smutnou situací. S novou nominací ale spokojen není. „Na jedné straně – že by tu byl ministr zahraničních věcí, je dobře. Na druhé straně pana Petříčka skoro nikdo nezná. Já ho neznám, neznám jeho názory, a to není dobré pro tak silnou pozici, i z hlediska autority v zahraničí,“ míní.

Fiala kritizuje veletoče kolem (ne)jmenování Miroslava Pocheho ministrem i napojení Tomáše Petříčka na tohoto europoslance a vlivného člena ČSSD. „Mám pocit, že si z nás pan premiér (Babiš) a předseda ČSSD (Hamáček) dělají legraci. Nejdřív jsme slyšeli, jak to musí být pan Poche. Pak jak to nesmí být Poche. A když to nesmí být Poche, tak je to asistent Pocheho. Je to velmi zvláštní,“ dodal Fiala.

„Chtěli bychom, aby ČR měla kompletní vládu. Pokud pan Petříček bude ve své funkci, tak očekáváme, že pošle pana Pocheho – který funguje na ministerstvu jako jakýsi brigádník s hodinovou mzdou 300 korun – zpátky do Bruselu. A že se vymezí vůči chování nebo výrokům prezidenta Zemana, který se snaží dělat paralelní linii české zahraniční politiky, nebo proti některým výrokům a chování premiéra Babiše,“ říká předseda Pirátů Ivan Bartoš.

ČSSD prohrála, zní od lidovců, Starostů i TOP 09

„Je dobře, že ČR bude mít po tak dlouhé době ministra zahraničí. Ale je otázka, kdo bude ČR v této pozici reprezentovat. Je to jedna velká prohra sociální demokracie, vstupovala do vyjednávání s nějakou představou a ustoupila,“ podotýká předseda klubu KDU-ČSL Jan Bartošek. Návrh je podle něj zodpovědností ČSSD. „Jenom věřím, že (Petříček) bude důstojně reprezentovat a bude dostatečně kompetentní k výkonu této služby,“ dodal Bartošek.

Výhrady má také předseda TOP 09 Jiří Pospíšil. „V případě pana Petříčka sociální demokraté bohužel nevybrali zkušeného a ve světě respektovaného nominanta. Jeho dosavadní zkušenost – asistent evropského poslance a velmi krátce náměstek ministra – je nedostatečná pro to, aby takový člověk razantně a jasně hájil naše zájmy v rámci EU i ve světě,“ říká Pospíšil.

„Jsme přesvědčeni, že fakticky zahraniční politiku dál bude určovat Andrej Babiš, faktickým ministrem zahraničí dál bude Andrej Babiš. Sociální demokraté rezignovali na to řídit českou zahraniční politiku a nechávají to v rukou premiéra,“ dodává šéf TOP 09. Podle něj je u nynější koalice typické, že „ČSSD ustupuje a Babiš vítězí“.

Místopředseda klubu STAN Vít Rakušan je rád, že bude mít Česko konečně plnohodnotného ministra zahraničí. „Jako člen zahraničního výboru vidím, že to velmi chybí – my nemáme informace o tom, jak vypadá naše diplomacie a kam budou směřovat naše aktivity v zahraniční politice. Doufáme, že nový ministr bude jasně prozápadně orientovaný a dá konečně zahraniční politice nějaký řád.“

Petříčka sice nechce dopředu odsuzovat, ale velké naděje v něj prý nevkládá. „Už ten jeho nástup svědčí o tom, že možná nebude tím, kdo bude určovat personální politiku na ministerstvu, protože to je mu nadiktováno z Hradu a od pana premiéra. Ukazuje se, že sociální demokracie prohrála a je tou slabou silou, která teď nemá žádnou vůli prosazovat své nominanty a že neurčuje už ani personální politiku na ministerstvu zahraničí.“

Pro KSČM je Petříček lepší než Poche

Podle komunistů, kteří vznik menšinové koaliční vlády ANO a ČSSD podpořili, je nyní navržený kandidát lepší než předchozí. „Je věcí sociální demokracie, koho na post pošle. (Petříček) rozhodně není člověk, který by měl takovou pověst, jako předchozí kandidát (Poche). Kvůli té pověsti v Praze jsme měli jako KSČM velmi vážné připomínky a tolerance vlády s lidmi této pověsti by pro nás byla velmi problematická. O panu Petříčkovi takové informace nemáme,“ reagoval předseda poslanců KSČM Pavel Kováčik.

„My máme představu takovou, aby ČSSD odešla z vlády. Protože to je strana, která propadla ve volbách,“ říká předseda SPD Tomio Okamura. „Chceme takové kandidáty a takovou vládu, která bude hájit svobodu a suverenitu ČR a naše národní zájmy. A to bohužel žádný z kandidátů nemůže splnit,“ domnívá se Okamura.