Nejdřív autorita, pak funkce. U Petříčka je tomu obráceně, rýpl si Kalousek do kandidáta ČSSD

Předsedové poslaneckých klubů ČSSD, TOP 09 a STAN v Otázkách Václava Moravce (zdroj: ČT24)

Prezident Miloš Zeman údajně ve středu slíbil předsedovi ČSSD Janu Hamáčkovi, že s nominací Tomáše Petříčka na post ministra zahraničí nebude dělat problémy. V Otázkách Václava Moravce to uvedl šéf poslanců ČSSD Jan Chvojka. Původního kandidáta Miroslava Pocheho totiž hlava státu jmenovat odmítá. Opozice však Petříčka kritizuje, podle šéfa poslaneckého klubu TOP 09 Miroslava Kalouska mu chybí „neformální autorita“. Petříček byl v Evropském parlamentu asistentem Pocheho.

„Já jsem dostal informaci od pana předsedy Hamáčka, že ve středu mluvil s panem prezidentem Zemanem a že mu údajně přislíbil, že žádné problémy nebudou,“ prozradil své informace ke jmenování Tomáše Petříčka ministrem předseda poslaneckého klubu ČSSD Chvojka.

„Je krajně politicky nevhodné, neseriózní a neprofesionální, pokud pan Chvojka veřejně – navíc v televizi – interpretuje krátké setkání mimo jednání vlády, u kterého vůbec nebyl přítomen,“ reagoval prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček. Poznamenal, že Zeman si chce nejprve promluvit s premiérem Andrejem Babišem (ANO), což se stane v úterý 2. října večer v Lánech, a až pak se sejde s Petříčkem.

Kalousek: Petříček nemá autoritu

Podle Kalouska kromě formální autority, kterou člověk získává tím, že zastává důležitou funkci či roli, existuje i autorita neformální, která spočívá v tom, že je člověk vážený a dostává se mu pozornosti. „Je zvykem, a nejen v České republice, že do pozice ministra zahraničí se dává někdo s neformální autoritou, která je jen potvrzena funkcí,“ poznamenal s tím, že u Petříčka je tomu obráceně.

„I kdyby byl pan Petříček geniální, tak neformální autoritou vybaven není. Je příliš velký luxus zkoušet na funkci ministra zahraničí, jestli ji získá, nebo ne,“ myslí si Kalousek a obává se, že nastalá situace bude limitovat váhu české diplomacie i respekt České republiky.

Je těžký hřích sociální demokracie, že kvůli tomu, aby si vyřešila svůj vnitrostranický problém, poškodila Českou republiku tím, že navrhla člověka bez neformální autority.
Miroslav Kalousek

Jan Chvojka oponoval příkladem rakouského kancléře, který se také stal ve velmi útlém věku ministrem a uznání si získal. Kromě toho dal Chvojka za příklad ministryni práce Janu Maláčovou (ČSSD), která byla v obdobné situaci jako Petříček a podle Chvojky se ukazuje, že dobře prosazuje politiku sociální demokracie. „To stejné očekávám od Tomáše Petříčka,“ uvedl.

„Je to naprosto nevhodné přirovnání. Sebastiana Kurze před tím někdo zvolil. Prošel nějakou soutěží. Pan Petříček neprošel vůbec žádnou soutěží,“ nesouhlasil Kalousek. Předseda poslaneckého klubu ČSSD ale namítl, že ministr zvolen být nemusí.  

Farský: Bude pokračovat dvojvládí Zeman–Babiš

Jan Farský považuje nominaci Petříčka za propásnutou příležitost. „Vypadá to, že bude pokračovat dvojvládí Miloše Zemana a Andreje Babiše v zahraniční politice. Jejich dočasné výstupy jsou bohužel dost zoufalé a pro Českou republiku a její budoucnost až nebezpečné,“ naznačil předseda poslaneckého klubu STAN, že Petříček by mohl být vůči premiérovi a prezidentovi submisivní.

Farský podotknul, že Petříček vstupuje do úřadu ve velmi nepříjemné konstelaci: jako náhrada, po dlouhém vyjednávání a ústupcích. „Nevím, jestli takhle slabou pozici na začátku svého mandátu vůbec nějaký ministr zahraničí měl,“ zamyslel se.

„Já pana Petříčka znám, je to velmi chytrý, vzdělaný, lidsky slušný a zkušený člověk. Myslím, že bude držet pozice sociální demokracie, které se občas mohou lišit od pozice premiéra nebo prezidenta,“ soudí Chvojka. 

Zeman po středečním jednání vlády novinářům řekl, že se s Tomášem Petříčkem sejde, pokud mu ho premiér Andrej Babiš (ANO) přivede. Podle prezidenta se na středečním zasedání vlády o nominaci Petříčka nemluvilo. 

Sociální demokraté původně navrhovali na šéfa diplomacie svého europoslance Miroslava Pocheho. Zeman ho ale odmítl, nepodporoval ho podle Chvojky ani Babiš. Zeman to zdůvodnil mimo jiné Pocheho postojem k migraci. Vedení ministerstva zahraničí dočasně převzal Hamáček. Petříček byl v minulosti Pocheho asistentem v Evropském parlamentu, od srpna 2018 působí jako náměstek na ministerstvu zahraničí.