Kandidátem na ministra zahraničí je současný náměstek Tomáš Petříček

UDÁLOSTI: Ministerstvo zahraničí má vést současný náměstek Tomáš Petříček (zdroj: ČT24)

Sociální demokracie navrhla na post ministra zahraničních věcí dosavadního prvního náměstka Tomáše Petříčka (ČSSD). Zjistila to Česká televize. Předseda strany Jan Hamáček už odeslal dopis premiérovi Andreji Babišovi, aby navrhl prezidentovi jmenovat právě Petříčka.  Šéf ČSSD je přesvědčen, že Petříček funkci zvládne. ČSSD tak ustupuje ve sporu o nominaci europoslance Miroslava Pocheho, kterého do čela diplomacie odmítl jmenovat prezident Miloš Zeman.

Petříček v tiskovém prohlášení uvedl, že je potěšen důvěrou, kterou do něj sociální demokracie vložila. „V nejbližší době se chci sejít s premiérem a panem prezidentem a budu chtít znát jejich názor na mou případnou účast ve vládě v této funkci. Do té doby prosím o pochopení, že se nebudu k věci více vyjadřovat,“ uvedl.

Jan Hamáček původně avizoval, že situaci vyřeší až po říjnových volbách, nicméně s nynějším řešením nakonec vyšel na veřejnost hned v okamžiku, kdy se ukázalo jako „průchodné a adekvátní“. S Pochem prý o změně nominace mluvil a europoslanec ji podle Hamáčka akceptoval.

Sám Poche později uvedl, že je s výběrem Tomáše Petříčka spokojený. „Je to vynikající volba. Pan Petříček je vzdělaný a manažersky zdatný člověk, je to velmi dobrá volba,“ uvedl. Dodal, že jde o Hamáčkův výběr, ale on o něm věděl.

Tomáš Petříček byl Pocheho asistentem, od roku 2014 s několikaměsíční přestávkou pracoval v Evropském parlamentu. V roce 2017 své působení v EP přerušil a sedm měsíců byl náměstkem na ministerstvu práce a sociálních věcí. Pracoval také na pražském magistrátu a byl členem představenstva společnosti Želivská provozní. Je lídrem kandidátky ČSSD v Praze 7 v letošních říjnových volbách.

Uzavření dlouhého sporu

Ministerstvo zahraničí vede Jan Hamáček, který je zároveň ministrem vnitra. Do čela resortu nastoupil, protože prezident odmítl jmenovat stranického kandidáta a europoslance Miroslava Pocheho. Ten nyní působí v Černínském paláci jako politický tajemník.

Zeman koncem června Pocheho nejmenoval ministrem, i když mu ho premiér Andrej Babiš (ANO) v souladu s koaliční dohodou s ČSSD navrhl. Po několika dnech dohadů o ústavnosti počínání prezidenta Hrad a Úřad vlády vysvětlily, že Babiš doručil Zemanovi ještě alternativní návrh, kde pro případ odmítnutí Pocheho žádal, aby byl řízením české diplomacie pověřen Hamáček. 

Babiš začátkem září řekl, že Poche působí na ministerstvu zahraničí negativně a šéfem resortu se nestane. ČSSD dosud na Pocheho nominaci trvala s tím, že Babiš má dodržovat koaliční smlouvu a nominovat kandidáta, kterého vybere ČSSD. Poslanec ANO Jaroslav Bžoch řekl v rozhovoru pro Události, že se Andrej Babiš s nominací Tomáše Petříčka zřejmě ztotožní.

Jak zareaguje prezident Zeman, ale v ANO zatím nevědí. „Těžko můžeme u pana prezidenta předvídat. Věřím, že i pan prezident ví, že v zájmu všech je, aby ministerstvo zahraničních věcí mělo svého ministra,“ řekl Bžoch.

Opozice nejásá

„Na jednu stranu jsem rád, že premiér Babiš a (předseda ČSSD) Jan Hamáček snad konečně nalezli nového ministra zahraničí. Na druhou stranu jsem trochu zneklidněn, že tuto funkci má v této rozbouřené době vykonávat člověk bez větších politických zkušeností, jehož názory navíc nejsou veřejnosti známy,“ napsal na Twitteru předseda ODS Petr Fiala.

Piráti považují Petříčka za nepřijatelného kandidáta, který jim vadí z podobných důvodů jako Poche. „Tomáš Petříček má hluboké kořeny v pražské ČSSD, kterou my považujeme za hluboce problematickou,“ řekl poslanec Pirátů Jan Lipavský.

Hnutí SPD vadí samotná skutečnost, že ministerstvo zahraničí vede ČSSD. „Nemají žádnou koncepci zahraniční politiky, protože dělají to, co jim řekne Evropská unie,“ řekl o sociální demokracii místopředseda SPD Radim Fiala.

Pro KSČM, která toleruje menšinový kabinet ANO a ČSSD, byla nominace Petříčka překvapením. „Pro mě osobně je nepopsanou kartou. Nevím, jaké jsou názory budoucího ministra zahraničí,“ řekl poslanec Leo Luzar (KSČM). Komunisté si podle něj počkají, jaké budou první Petříčkovy reálné kroky při řízení zahraniční politiky.

Podle KDU-ČSL změna nominace na ministra zahraničí nehraje roli. „Pro nás je nepřijatelná vláda, která se opírá o komunisty, taková vláda tady být nemá,“ řekl předseda lidovců Pavel Bělobrádek.

„Žádné překvapení. Od počátku bylo zřejmé, že to bude ČSSD, kdo ve sporu o ministra zahraničí s Andrejem Babišem a Milošem Zemanem ustoupí. Je to jeden z dalších políčků pro sociální demokracii, a zcela určitě ne poslední,“ uvedl na Twitteru předseda TOP 09 Jiří Pospíšil. Jeho stranický kolega a bývalý šéf diplomacie Karel Schwarzenberg označil nominaci Petříčka za ponížení české zahraniční politiky. Řekl, že jinde se vybírají významní politici, tady jde o uspokojení pražské ČSSD.

Místopředseda STAN Vít Rakušan řekl, že hnutí nemá s návrhem Petříčka problém. Kritizoval skutečnost, že ministerstvo zahraničí dlouho nemělo plnohodnotného ministra, podle něj to Česku škodilo. „Zahraniční politika potřebuje hlavu,“ řekl.