Babiš: Pocheho působení na ministerstvu zahraničí je negativní, ministrem nebude

Události: Spor o ministra zahraničí (zdroj: ČT24)

Kandidát sociální demokracie na místo ministra zahraničí Miroslav Poche působí podle premiéra Andreje Babiše (ANO) na ministerstvu zahraničí negativně. Šéfem resortu se podle něho nestane. Babiš to řekl v pořadu Partie televize Prima s tím, že vnímá složitou situaci v sociální demokracii.

„Působení pana Pocheho je velice negativní, je jasné, že on nebude ministrem,“ uvedl Babiš s tím, že je nepřijatelné, aby se Poche někdy na ministerstvu choval, jako by ministrem byl.

Europoslanec Poche, jehož odmítl jmenovat prezident Miloš Zeman, nyní působí v Černínském paláci jako politický tajemník. Ministerstvo prozatímně vede předseda ČSSD a ministr vnitra Jan Hamáček. Ten řekl, že nebude Babišovu kritiku Pocheho komentovat. 

Situace je podle Pocheho zvláštní. „Neneseme za ni odpovědnost ani já, ani Jan Hamáček, ale pan premiér a pan prezident,“ řekl kandidát ČSSD v Událostech ČT. „Nechci ustoupit tlaku lidí jako Vojtěch Filip nebo lidí z okolí Kanceláře prezidenta republiky už i proto, že bych se obával, že by se mohly stát některé negativní věci, které by zpochybnily směřování zahraniční politiky České republiky,“ pokračoval.

Poche už dopoledne ČTK řekl, že cítí velkou podporu ze sociální demokracie. „Je to pouze pokračování toho tlaku, který na mne vytváří Andrej Babiš, Vojtěch Filip nebo okolí pana prezidenta. Může to také souviset s některými odlišnými pohledy na personální politiku ministerstva, kdy se mi zdá, že pan Babiš chce vytvořit tlak, aby tam působili někteří vysloužilí politici ANO,“ sdělil.

„Čekám, že přijdou (sociální demokraté) s novinkami,“ řekl Babiš s tím, že má už dlouho pocit, že ČSSD navrhne do ministerského křesla někoho jiného, je ale otázka, kdy tak učiní. Nový ministr by se podle Babiše měl ztotožnit s jeho pohledem na zahraniční politiku, což u Pocheho nevnímá.

Situace na ministerstvu ale pro Babiše není zásadním problémem už vzhledem k tomu, že se zahraniční politice věnuje sám. Od nového ministra bude chtít, aby se zaměřil zejména na ekonomickou diplomacii.

Předseda ČSSD Jan Hamáček se na pátečním zasedání širšího vedení sociálních demokratů zavázal, že spor o nominaci Miroslava Pocheho na ministerstvo zahraničních věcí vyřeší v druhé půlce října. Předsednictvo ČSSD poté žádné další usnesení nepřijalo. 

Babiš v nedělní Partii řekl, že páteční odklad řešení sporu o nominaci Pocheho až do doby po volbách vnímá jako nešťastný, nicméně to je podle něj ze strany ČSSD slib řešení.

Šéf ČSSD před pátečním jednáním vedení strany uvedl, že nevidí důvod měnit Pocheho nominaci. V pondělí Hamáček řekl, že Poche zůstává jediným kandidátem na post ministra zahraničí. Dodal, že nemá žádné zprávy, že by situace zatěžovala českou diplomacii.

Podle prvního místopředsedy ČSSD Jiřího Zimoly by však strana měla ve sporu o nominaci Pocheho ustoupit. Zimola tvrdí, že s jeho názorem souhlasí většina členů strany.

Miroslava Pocheho navrhla ČSSD při sestavování koaliční vlády s ANO za tolerance KSČM. Prezident Miloš Zeman však oznámil, že ho nejmenuje, protože se s ním neshoduje v otázce imigrační politiky. Výhrady proti němu vyslovili i komunisté, kteří mimo jiné použili lživé argumenty o jeho hlasování.

Sociální demokracie nakonec Pocheho prezidentovi navrhla, současně mu ale navrhla, že řízením diplomacie může pověřit Hamáčka.