Zimola o kauze Poche: ČSSD má ustoupit, Hamáčkovo dvojvládí by mělo skončit

Jiří Zimola v Interview ČT24: ČSSD by měla ustoupit (zdroj: ČT24)

Sociální demokracie by měla ve sporu o nominaci Miroslava Pocheho na post ministra zahraničí ustoupit. V pořadu Interview ČT24 to uvedl první místopředseda strany Jiří Zimola, který tvrdí, že s jeho názorem souhlasí většina členů strany. Resort zahraničí i dva měsíce po jmenování kabinetu řídí předseda ČSSD Jan Hamáček, který je současně ministrem vnitra. Prezident Miloš Zeman Pocheho jmenovat odmítá. Vedení ČSSD bude v pátek řešit, jak se k situaci postaví.

„Strana je pořád sedmnáct a půl tisíce členů a já se domnívám, že většina členské základny, která je v médiích možná méně slyšitelná, souhlasí s názorem, který prezentuji, tedy aby sociální demokraté v této záležitosti ustoupili, protože to není ponížení, to není slabost, ale je to ku prospěchu jak stranických záležitostí, tak i České republiky,“ uvedl Jiří Zimola v Interview ČT24 ke sporu o ministra zahraničí.

„Čerpám z ohlasů, které se mi sbíhají z regionálních, krajských a místních organizací, odkud mi členové píší a vyjadřují svůj nesouhlas s tím, že tahle situace ještě nebyla vyřešena,“ pokračoval druhý muž sociálních demokratů.

Podle Práva by mohl křeslo ministra zahraničí obsadit Landovský

Obsazení ministerstva zahraničí bude předsednictvo ČSSD znovu řešit v pátek odpoledne. Deník Právo před několika dny přinesl informaci, že v čele resortu zahraničí by mohl místo Pocheho stanout současný náměstek na ministerstvu obrany Jakub Landovský (ČSSD). Zároveň se objevily spekulace, že Hamáček řešení patové situace zřejmě odloží až na dobu po říjnových senátních a komunálních volbách.

„Proti Jakubu Landovskému nemám vůbec nic, koneckonců myslím, že i prezident republiky se k jeho osobě vyjádřil poměrně pochvalně. Současně říkám, že bychom neměli toto Hamáčkovo dvojvládí prodlužovat až do komunálních voleb a že bychom tu situaci měli řešit nejlépe již v pátek,“ uvedl k tomu Zimola.

Také sporný kandidát Miroslav Poche si přeje, aby předsednictvo strany v pátek situaci kolem obsazení ministerstva zahraničí definitivně vyřešilo. „Chtěl bych, aby se o tom vedla debata. A předsednictvo mě buď potvrdilo, nebo tu nominaci změnilo,“ uvedl ve čtvrtek.

Hrad nedávno prostřednictvím mluvčího Jiřího Ovčáčka sdělil, že z ústavního hlediska není žádný kandidát do čela diplomacie navržen, protože vláda byla kompletně jmenována. „Já bych se samozřejmě přimlouval za to, aby se situace řešila co nejrychleji,“ dodal Poche.

Zeman koncem června europoslance Pocheho nejmenoval ministrem, i když mu ho premiér Andrej Babiš (ANO) v souladu s koaliční dohodou s ČSSD navrhl. Po několika dnech dohadů o ústavnosti počínání prezidenta Hrad a úřad vlády vysvětlily, že Babiš doručil Zemanovi ještě alternativní návrh, kde pro případ odmítnutí Pocheho žádal, aby byl řízením české diplomacie pověřen Hamáček.

Zeman Pocheho stále odmítá

Hamáček ve středu záležitost se Zemanem probíral. Ovčáček poté sdělil, že Zeman europoslance Pocheho jmenovat nadále odmítá. V červnu Zeman jako důvody svých výhrad uváděl, že Poche zpochybňuje odmítání migračních kvót a proizraelskou politiku.

Hamáček ve středu řekl, že od Babiše přímo neslyšel, že by odmítal Pocheho navrhnout podruhé, což zmiňoval předseda KSČM Vojtěch Filip. „Jsem jeden z těch, který stojí o to, abychom to vyřešili co nejdříve. Je to věc, která se mě osobně velice dotýká, musím řídit dva resorty. Ale není to věc, kterou by zavinila sociální demokracie,“ prohlásil.

Šéf ČSSD dříve vyvracel spekulace, podle kterých by mohl situaci vyřešit tím, že se vzdá funkce ministra vnitra a zůstane v Černínském paláci. Ve středu uvedl, že nemá důvod navrhovat změny. „Předsednictvo rozhodlo tak, jak rozhodlo. Nemám důvod navrhovat nějaké změny. Předsednictvo je kolektivní orgán a rozhodne se tak, jak budou hlasovat jednotliví členové,“ uvedl Hamáček.

Zeman v polovině července prohlásil, že považuje otázku obsazení ministerstva zahraničí za uzavřenou. Jak dlouho bude Hamáček současně řídit oba resorty, ponechává čistě na něm. Hamáček situaci v čele diplomacie označuje za dočasnou, jako nejzazší termín pro její trvání několikrát zmínil konec letních prázdnin.