Právo: Místo Pocheho by mohl křeslo ministra zahraničí obsadit Landovský

Náměstek na ministerstvu obrany Jakub Landovský (ČSSD) by mohl stanout v čele resortu zahraničí. V čele české diplomacie má podle deníku Právo šanci nahradit šéfa ČSSD Jana Hamáčka, který vede resort dočasně. Původního kandidáta na post Miroslava Pocheho totiž odmítl jmenovat prezident Miloš Zeman. Poche však České televizi napsal, že s funkcí ministra i do budoucna počítá.

„Žádnou oficiální ani neoficiální nabídku jsem neobdržel,“ vyjádřil se k situaci Landovský, který vede kandidátku ČSSD v komunálních volbách v Praze. V minulosti na ministerstvu zahraničí působil jako zvláštní zpravodaj pro lidská práva v bývalé Jugoslávii.

Předsednictvo sociální demokracie už jednou nominace včetně Pocheho schválilo. Po té, co jej Zeman odmítl jmenovat, je strana v názoru na to, jak se má zachovat, rozdělená. Statutární místopředseda Jiří Zimola se už před prázdninami nechal slyšet, že by sociální demokraté měli ustoupit a navrhnout někoho jiného.

„Přál bych si, abychom problém příští týden vyřešili, škodí nám to každý den,“ řekl nyní Právu Zimola s odkazem na páteční schůzku předsednictva sociální demokracie, na němž by se o tématu mělo hovořit.

Obdobně se vyjádřil také místopředseda strany Jaroslav Foldyna. „Jsem přesvědčen, že souboj s prezidentem nás jen poškozuje, takže nezbývá než Pocheho stáhnout,“ sdělil Právu. Podle deníku pak „nechuť ze souboje s prezidentem zní i z členské základny“.

Sám Poche ale zatím s křeslem ministra zahraničí nadále počítá: „Alespoň podle toho, jak se o vzniklé situaci pravidelně bavíme s Janem Hamáčkem, tak nemám pocit, že by se něco změnilo. Dnešní článek v Právu považuji za soukromé vyjádření pana Zimoly, což je z něj ostatně zřejmé,“ reagoval v SMS zprávě pro ČT Poche.

Za Pocheho kandidaturu se postavil další z místopředsedů ČSSD Martin Netolický. „Sociální demokracie nominaci provedla a prezident by měl konat v souladu s Ústavou, tedy jmenovat ministra, kterého mu navrhl premiér,“ vyjádřil se Právu. Dodal, že premiér Andrej Babiš (ANO) by měl na Zemana podat kompetenční žalobu. To Babiš odmítá.