Zeman stále odmítá jmenovat Pocheho ministrem zahraničí. Navzdory ČSSD

Prezident Miloš Zeman po středeční schůzce s předsedou sociální demokracie Janem Hamáčkem nadále odmítá jmenovat ministrem zahraničí europoslance Miroslava Pocheho. Prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček to potvrdil České televizi. Zeman a Hamáček spolu mluvili na Pražském hradě u příležitosti setkání s velvyslanci.

Po setkání s diplomaty prezident Zeman jednal s předsedou sociální demokracie o obsazení postu ministra zahraničí, který ve vládě premiéra Andreje Babiše (ANO) náleží ČSSD. Nyní je řízením zahraničí pověřen právě Hamáček, který ale zároveň spravuje resort vnitra.

Prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček po schůzce České televizi potvrdil, že Zeman stále odmítá Miroslava Pocheho jmenovat. Vytýká mu třeba rozdílný pohled na migrační politiku. ČSSD ale na Pocheho nominaci trvá.

„Předsednictvo (ČSSD) rozhodlo tak, jak rozhodlo, a já nemám důvod navrhovat nějaké změny,“ řekl Hamáček. Věc by rád vyřešil co nejdříve, doplnil. „Já jsem jeden z těch, kteří stojí o to, abychom to vyřešili co nejdříve, protože je to věc, která mě osobně se velmi dotýká, protože jsem nucen řídit dva resorty,“ uvedl Hamáček.

Obsazení ministerstva zahraničí bude předsednictvo ČSSD znovu řešit v pátek odpoledne. Deník Právo před několika dny přinesl informaci, že v čele resortu zahraničí by mohl místo Pocheho stanout současný náměstek na ministerstvu obrany Jakub Landovský (ČSSD).