Zeman k velvyslancům: V Afghánistánu se bojuje i za Česko, v EU už se nekrčíme

Prezident k velvyslancům: V Afghánistánu se bojuje i za Česko (zdroj: ČT24)

Prezident Miloš Zeman přijal na Pražském hradě české velvyslance, kteří se tento týden v Praze účastní pravidelné porady. Mluvil před nimi hlavně o zahraničních misích a Evropské unii. Odmítl také, že by mezi ním a vládou existovaly rozpory v zahraniční politice.

Miloš Zeman připomněl, že české zahraničí mise dlouhodobě podporuje. „Podařilo se mi v minulosti prosadit alespoň zárodek mise na Golanských výšinách, jsem rád, že máme misi na Sinaji i v Mali. Ale daleko nejdůležitější je mise v Afghánistánu,“ řekl.

„Podpořil jsem v nedávné minulosti i podstatné rozšíření této mise. A domnívám se, že oponentům tohoto přístupu nemáme nadávat, ale máme s nimi klidně a věcně argumentovat,“ podotkl. Zmínil například častý, ale nepravdivý argument, že operace nebyla podpořena Radou bezpečnosti OSN.

Setkání českých velvyslanců s prezidentem Zemanem
Zdroj: Vít Šimánek/ČTK

I když prezident nesdílí názor, že se situace v Afghánistánu zlepšuje, před odchodem spojenců varoval. „Když opustíme Afghánistán, tak Taliban zemi ovládne a učiní z ní nový Islámský stát. A bude organizovat další a další teroristické akce, protože je to v jeho povaze,“ uvedl Zeman.

„V Afghánistánu bráníme Českou republiku před rizikem těch teroristických útoků, které byly v Americe, v západní Evropě i dalších zemích světa. U Kábulu se bojuje za Prahu. Je to v hlubokém národním zájmu České republiky,“ zdůraznil.

V EU už se nekrčíme a jsme aktivní, míní Zeman

Prezident také pochválil změnu chování Česka v Evropské unii. „Jsem velice rád, že došlo k zásadnímu posunu (oproti době), kdy jsme v Evropské radě stáli přikrčeni v koutku a absolutně nevyvíjeli žádnou iniciativu. Možná to částečně souviselo s jazykovými znalostmi bývalého premiéra. Ale jsem rád, že nyní je ČR v EU aktivní,“ uvedl Zeman.

Vyzval také k zachování visegrádské skupiny, tedy spolupráce Česka, Slovenska, Polska a Maďarska. „Visegrádská skupina už dokázala jako celek vybojovat to, že Angela Merkelová nedávno prohlásila, že uprchlické kvóty byly chyba. Varujte se těch, kdo nás vyzývají, abychom rozpustili nebo oslabili Visegrád. Byla by to hrubá politická chyba, která by oslabila i pozici ČR na mezinárodním poli,“ řekl Zeman.

Setkání prezidenta s velvyslanci je tradiční součástí jejich každoroční porady. Loni Zeman před ambasadory vystoupil s projevem, během kterého je vyzýval, aby se zaměřili na ekonomickou diplomacii. Ta se má podle Zemana projevovat pomocí českým exportérům, aby se prosadili na zahraničních trzích, a podporou toho, aby případný přebytečný kapitál ze zahraničí směřoval do Česka. 

Ústavní činitelé budou jednat o zahraniční politice

Prezident také oznámil, že svolal schůzku českých ústavních představitelů k zahraniční politice, která se má uskutečnit 12. září. 

Zástupci vlády, Hradu, parlamentu a ministerstev obrany a zahraničních věcí se pravidelně scházeli během Zemanova prvního funkčního období. Po letošních prezidentských volbách půjde o první jejich setkání. Vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD) obnovení schůzek přivítal. „Ukázalo se, že tento formát je velmi užitečný,“ poznamenal.

Na minulých hradních setkáních čeští vrcholní politici diskutovali třeba o podpoře ekonomické diplomacie, českém předsednictví visegrádské skupině nebo o boji proti takzvanému Islámskému státu.