Zeman jmenuje Petříčka ministrem zahraničí na konci příštího týdne

Zeman souhlasí. Ministrem zahraničí se stane Petříček (zdroj: ČT24)

Prezident Miloš Zeman přijme ve čtvrtek 4. října v 15:00 kandidáta ČSSD na ministra zahraničí Tomáše Petříčka. Předpokládá, že koncem příštího týdne ho jmenuje do čela české diplomacie. Po večerní schůzce Zemana s premiérem Andrejem Babišem (ANO) to sdělili předseda vlády a mluvčí Hradu.

Babiš už minulý týden Petříčka oficiálně na ministra zahraničí navrhl. Zeman řekl, že Petříček pro to má slušné kvalifikační předpoklady.

Tomáš Petříček působí od letošního srpna na ministerstvu zahraničí jako politický náměstek. Šéf ČSSD Jan Hamáček ho na ministra navrhl v polovině září. Strana předtím prosazovala do vedení ministerstva svého europoslance Miroslava Pocheho, kterého ale Zeman odmítl jmenovat. Petříček byl v minulosti Pocheho asistentem v Evropském parlamentu.

Pocheho funkce na ministerstvu zanikne

Poche zatím zastává na ministerstvu funkci politického tajemníka, jeho působení však Zeman i Babiš kritizují. Petříček po dopoledním setkání s premiérem uvedl, že Pocheho funkce na ministerstvu zanikne. 

„Já jsem zdůraznil, že politický tajemník byla pozice, která vznikla v době, kdy pan ministr (Jan) Hamáček musel zastávat obě dvě role, takže v tuto chvíli pozice zanikne jmenováním ministra,“ uvedl Petříček po schůzce s Babišem s tím, že by po jeho jmenování ministrem zůstal politickým náměstkem Lukáš Kaucký (ČSSD).

O té další spolupráci, kterou já předpokládám, že navážeme úzkou, se budeme bavit.
Miroslav Poche

Post druhého politického náměstka teď zastává právě Petříček, o obsazení tohoto postu zatím rozhodnuto není. Teoreticky by se mohl politickým náměstkem stát i Miroslav Poche. Premiér Babiš prý na úterní schůzce nevznesl žádný požadavek na to, aby místo obsadil zástupce hnutí ANO, dodal Petříček. 

Podle Andreje Babiše je důležité, že Poche na ministerstvu skončí. „Pan Petříček mě ubezpečil, že pan Poche už nebude působit na ministerstvu zahraničních věcí,“ řekl po schůzce premiér Babiš. „Je to důležité, abychom měli ministra, který je svéprávný, samostatný, kterého nikdo neřídí zezadu,“ doplnil.

Jeden hlas české diplomacie

Babiš s Petříčkem mluvil o fungování české zahraniční politiky a o budoucí spolupráci mezi ministerstvem zahraničí a Úřadem vlády. „Mým cílem je, aby Česká republika mluvila navenek jedním hlasem. Proto jsme hovořili o spolupráci mezi Úřadem vlády a ministerstvem zahraničí v klíčových oblastech jako je Sýrie, Libye, vztahy v rámci Evropské unie. V tomto směru myslím, že s panem premiérem budeme schopni nalézt společnou prezentaci navenek,“ řekl po jednání Petříček. Na konkrétním postupu se zatím nedohodli, ale budou chtít klíčová témata spolu projednávat.

Babiš se podle svých slov bude chtít sejít společně s Petříčkem a s Hamáčkem a projednat klíčová zahraničněpolitická témata, jako jsou mezinárodní úmluvy, problematika migrace a syrského konfliktu, evropská témata nebo jmenování velvyslanců. Termín schůzky zatím stanoven není, s Hamáčkem o něm patrně budou mluvit ve středu na jednání vlády. Premiér také Petříčkovi doporučil, aby se rychle setkal s ministryní průmyslu Martou Novákovou (za ANO) a jednal s ní o ekonomické diplomacii.