Poche jako klín v ČSSD mezi Hamáčkem a Zimolou. Podle něj by měla ČSSD s nominací ustoupit

Události ČT: Poche jako klín v ČSSD mezi Hamáčkem a Zimolou (zdroj: ČT24)

Špičky ČSSD se přou o obsazení ministerstva zahraničí. První místopředseda strany Jiří Zimola ve čtvrtek České televizi řekl, že by ČSSD neměla trvat na nominaci Miroslava Pocheho a měla by přijít s novým jménem.

O obsazení tohoto postu jednal Zimola ve středu v podvečer s prezidentem. Šéf strany Jan Hamáček ale na Pocheho nominaci trvá. Tu už dřív odmítl prezident Miloš Zeman i premiér Andrej Babiš.

Ještě před pěti měsíci chodili Jan Hamáček s Jiřím Zimolou k prezidentovi na Hrad společně. Teď už ale hlavu státu navštěvuje každý sám. Dělí je hlavně názor na kandidáta na ministra zahraničí.

Prezident ve středu na Pražském hradě zároveň prvnímu místopředsedovi ČSSD znovu řekl, že Miroslava Pocheho ve funkci ministra zahraničí nechce. Odmítl ho už v červnu při jmenování druhé Babišovy vlády.

„Chtěl jsem, aby sociální demokracie přišla třeba s jiným jménem. Nám to ubližuje v kampani, v komunálních volbách,“ míní první místopředseda ČSSD Jiří Zimola.

„O nominacích rozhoduje předseda sociální demokracie, takže já myslím, že to je jasné,“ stojí si ale za svým šéf ČSSD a současně ministr vnitra pověřený řízením ministerstva zahraničí Jan Hamáček.

Předsednictvo ČSSD minulý pátek v Lidovém domě rozhodlo, že na nominaci Miroslava Pocheho na funkci ministra zahraničí trvá. Premiér Andrej Babiš (ANO) ale ve čtvrtek zopakoval, že Pocheho na post šéfa české diplomacie nenavrhne.

„Pan Poche na základě jeho vyjádření se dostal do pozice, že je skutečně nepřijatelný,“ řekl premiér Babiš. Podle některých členů nejužšího vedení ČSSD Babiš odmítáním Pocheho porušuje koaliční smlouvu.

„Je to podle mě na koaliční jednání, protože se to dá vykládat i jako možné porušení koaliční smlouvy,“ je názoru místopředseda ČSSD Martin Netolický.