„Buď Andrej Babiš porušil koaliční smlouvu, nebo Miloš Zeman porušil ústavu“

Poche: Prezident může porušováním ústavy dosáhnout svých zájmů (zdroj: ČT24)

Miroslav Poche (ČSSD) nebude ministrem zahraničí, přestože byl do Černínského paláce v souladu s koaliční smlouvou navržen premiérem Andrejem Babišem (ANO). Odmítl jej nejprve prezident Miloš Zeman, následně šéf ANO. Sociální demokraté proto nakonec do čela resortu navrhli Tomáše Petříčka (ČSSD). „Vzniklá situace bude precedentní pro politický systém,“ řekl v pořadu Interview ČT Poche.

Poche se domnívá, že vyústění sporu o ministra zahraničí mezi Lidovým domem a Pražským hradem bude mít dopad na politický systém v České republice. „Prezident může porušováním ústavy dosáhnout svých zájmů v zahraniční politice, ale příště to může být dopravní politika,“ obává se sociální demokrat.

„Buď Andrej Babiš porušil koaliční smlouvu, nebo Miloš Zeman porušil ústavu,“ tvrdí Poche. Zeman koncem června Pocheho nejmenoval ministrem, i když mu ho Babiš v souladu s koaliční dohodou s ČSSD navrhl. Po několika dnech dohadů o ústavnosti počínání prezidenta Hrad a Úřad vlády vysvětlily, že Babiš doručil Zemanovi ještě alternativní návrh, kde pro případ odmítnutí Pocheho žádal, aby byl řízením české diplomacie pověřen předseda ČSSD Jan Hamáček, který je zároveň ministrem vnitra.

Europoslanec zprávu, že nebude ministrem, nese podle svých slov klidně a na Jana Hamáčka se nezlobí, že se za něj razantněji nepostavil. „Je obtížné bojovat s prezidentem a premiérem zároveň, obzvlášť když ve vaší straně existuje skupina lidí, kteří jsou spíše spojeni s panem prezidentem,“ řekl a jmenoval Michala Haška a Jiřího Zimolu.

Babiš, jeden z nejslabších premiérů

Kromě toho si Poche v pořadu Interview ČT postěžoval na chování Andreje Babiše, kterého považuje „za jednoho z nejslabších premiérů, které země měla“. „Především jeho předchozí vláda a sestavování nové vlády ukazují, že pokud nezmění přístup ke své úloze, tak mohou být čtyři roky jeho vládnutí na konci hodnoceny velmi negativně,“ varoval Poche.

Europoslanec předsedovi hnutí ANO vyčetl, že je málo razantní vůči prezidentovi, nedostatečně čte podklady o zahraniční politice, nedodržuje koaliční dohodu a programové prohlášení vlády, připouští k moci „podnikavce“ z komunistické strany či vybírá i nekompetentní ministry.

Konkretizoval, že v rozporu s dohodou se ANO zachovalo ve věci karenční doby či v případě zákona o sociálním bydlení. „Koneckonců i zahraniční politika… my jsme se nikdy s Andrejem Babišem nebavili o tom, že naším nejbližším partnerem v Evropě bude Viktor Orbán,“ podotknul Poche.

„Také jsme nevěděli o tom, že komunisté budou hlasovat aktivně pro podporu vlády. Původní dohoda zněla tak, že opustí Poslaneckou sněmovnu a umožní její vznik, ne že ji budou podporovat,“ dodal. Připustil, že sociální demokracie některé věci při jednání s ANO „asi podcenila“, což si vysvětluje především nepředvídatelností Babišova hnutí.

Petříčkův úkol

Navržení Tomáše Petříčka na ministerstvo zahraničí považuje Poche za dobrou volbu, kterou však musí potvrdit jeho činy. Tím myslí, že má „brzdit“ směřování České republiky pryč ze zahraničněpolitického kurzu, jejž měla země za minulé vlády Bohuslava Sobotky s šéfdiplomatem Lubomírem Zaorálkem (oba ČSSD).

Myslím si, že bude velmi důstojným názorovým oponentem Andreje Babiše.
Miroslav Poche

Zda bude Poche na ministerstvu v nějaké funkci působit v budoucnosti, zatím říci nedokáže, ale není to v tuto chvíli jeho priorita, tvrdí. „Asi nebudu chtít být dál politickým tajemníkem,“ sdělil pouze a dodal, že o případném postu náměstka s Tomášem Petříčkem nemluvil.