Petříček si na ministerské křeslo počká ještě týden, prezident ho jmenuje 16. října

Samostatného ministra zahraničí bude mít Česko opět 16. října, kdy prezident Miloš Zeman jmenuje půl hodiny před polednem Tomáše Petříčka (ČSSD). Ten by měl nahradit svého stranického šéfa Jana Hamáčka, který je zároveň ministrem vnitra.

Sám Tomáš Petříček řekl po schůzce s prezidentem, že by se mohl stát ministrem již tento týden, a podobné náznaky zněly i z Hradu a Strakovy akademie po setkání hlavy státu s premiérem Andrejem Babišem (ANO). Nakonec však prezident akt odložil až na týden následující.

Konečný termín jmenování 16. října v 11:30 oznámil prezidentův mluvčí. Důvodem je podle něj cesta hlavy státu na summit V4 na Slovensku.

Dosavadní náměstek ministra zahraničí Tomáš Petříček se stane ministrem poté, co ČSSD vzdala svoji snahu prosadit do funkce Miroslava Pocheho proti vůli prezidenta republiky i premiéra Andreje Babiše (ANO). 

Zeman koncem června Pocheho nejmenoval ministrem, i když mu ho premiér Andrej Babiš (ANO) v souladu s koaliční dohodou s ČSSD navrhl. Po několika dnech dohadů o ústavnosti počínání prezidenta Hrad a Úřad vlády vysvětlily, že Babiš doručil Zemanovi ještě alternativní návrh, kde pro případ odmítnutí Pocheho žádal, aby byl řízením české diplomacie pověřen Hamáček. Poche je nyní na ministerstvu politickým tajemníkem, Petříček však avizoval, že po jeho jmenování tato funkce zanikne.

Kromě ministerského křesla v Černínském paláci čeká na obsazení ještě jedna významná funkce – místopředsednická na Nejvyšším správním soudu. Obsadit ji má Barbara Pařízková, kterou prezident jmenuje týden před Petříčkem.