Zeman přijal kandidáta na post ministra zahraničí Petříčka, jmenuje ho příští týden

Prezident Zeman přijal Petříčka, „náhradníka“ za Pocheho (zdroj: ČT24)

Prezident Miloš Zeman ve čtvrtek odpoledne na Pražském hradě přijal kandidáta sociální demokracie na funkci ministra zahraničních věcí Tomáše Petříčka (ČSSD). Dosavadní náměstek představil Zemanovi své priority a vyslechl prezidentovy názory, včetně jeho pohledu na další uplatnění předchozího kandidáta na ministra Miroslava Pocheho (ČSSD).

„V tuto chvíli jsme si přesné datum neurčili, bude to pravděpodobně v průběhu příštího týdne,“ odpověděl Tomáš Petříček po jednání s Milošem Zemanem na otázku o termínu jmenování prezidentem do funkce ministra. 

Jmenování v příštím týdnu po asi hodinové schůzce s Petříčkem potvrdil i prezident Miloš Zeman. 

„S panem prezidentem jsme se shodli na tom, že je v případě české zahraniční politiky potřeba, abychom jako země vystupovali jednotně, samozřejmě ne ve všem se musíme shodovat. Potvrdili jsme si, že spolu chceme vést dialog a konzultovat naši zahraniční politiku,“ uvedl po setkání s prezidentem Petříček.

Podle něj se s prezidentem neshodli na některých tématech, konkrétní ale nebyl. „Konkrétní témata, kde bychom se neshodovali, jsme detailně neprobírali, nicméně vidím některé oblasti, kde bude s panem prezidentem potřeba hovořit více, je to otázka některých mimoevropských zemí,“ naznačil pouze.

Ministerstvo zahraničí v prvních sto dnech od jmenování vlády vede ministr vnitra a šéf ČSSD Jan Hamáček kvůli tomu, že Zeman odmítl do funkce jmenovat Miroslava Pocheho.

I na něho přišla při setkání Petříčka se Zemanem řeč. „Pan prezident si vyslechl můj názor, že ministr zahraničních věcí by si měl být schopen založit svůj poradenský sbor na základě vlastního uvážení a odbornosti konkrétních osob,“ dodal Petříček a naznačil, že Poche může být v jeho výběru.

Jenže pro prezidenta je Pocheho odchod z úřadu podmínkou, aby Petříčka do čela resortu jmenoval: „Moje podmínka, a v tom se myslím shoduji i s premiérem, zní: v okamžiku, kdy se stanete ministrem zahraničí, pan Poche odejde z ministerstva zahraničí a nebude vámi jakkoli manipulovat,“ uvedl Zeman v pořadu televize Barrandov, který byl ale natočen ještě před čtvrtečním setkáním s Petříčkem. 

Tomáš Petříček v úterý řekl, že na ministerstvu po jeho jmenování zanikne funkce politického tajemníka, kterou zastává Miroslav Poche (ČSSD). Europoslanec Poche se jí ujal poté, co ho Zeman odmítl jmenovat ministrem a místo toho pověřil vedením resortu Hamáčka. Ve čtvrtek Petříček dodal, že personálním otázkám se bude věnovat až po svém jmenování.